2014-05-01 19:12:30
Φωτογραφία για ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑ... ΟΛΑ!
Το παιδικό είδωλό του, η έμπνευσή του, υπήρξε ένας παίκτης με τον οποίο βρίσκεται στο ίδιο κλειστό κλαμπ: ο Γιάννης Φουντούλης πέτυχε δύο γκολ στον τρίτο τελικό του πρωταθλήματος με τον ΝΟ Βουλιαγμένης και έφθασε τα 101.

Εγινε ένας από τους 4 παίκτες που τα κατάφεραν σε μία περίοδο στην Α1, μετά τον Ντμίτρι Απανασένκο, τον Νίκο Βενετόπουλο και τον Γιώργο Αφρουδάκη. Ο πρώτος έκανε τον περιφερειακό του Ολυμπιακού, που είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα για τρεις διαδοχικές χρονιές, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Βενετόπουλου από το 1992 έως το 1994, να πιστεύει στα θαύματα.

Και, φορώντας το ερυθρόλευκο σκουφάκι, ο Φουντούλης εκδήλωσε την πίστη του για το θαύμα της Ευρώπης.

Ο Γιάννης Φουντούλης μιλάει στον «Γαύρο» για το 28ο πρωτάθλημα στο πόλο:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μεγάλωσες με τον Ντμίτρι Απανασένκο να κάνει όργια στη Χίο, να πετυχαίνει δύο χρονιές πάνω από 100 γκολ (συγκεκριμένα, τη δεύτερη χρονιά του πέτυχε πάνω από 150 γκολ, για την ακρίβεια 156). Ο Γιώργος Αφρουδάκης το έχει πετύχει, το ίδιο και ο Νίκος Βενετόπουλος. Είσαι πλέον και επισήμως σε αυτό το κλαμπ.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι καθαρά θέμα συγκυρίας και συμπτώσεων. Εχω πει και παλιότερα ότι όταν αυτοί οι παίκτες πετύχαιναν τέτοιες επιδόσεις, το πρωτάθλημα ήταν πάρα πολύ δύσκολο, πιο ανταγωνιστικό, είχε μεγαλύτερη βαρύτητα. Είναι ένα επίτευγμα αλλά δεν θα το έβαζα στην ίδια κλίμακα με εκείνα των συγκεκριμένων παικτών. Και μόνο, όμως, που βρίσκομαι στην ίδια κατηγορία μαζί τους με γεμίζει χαρά και ικανοποίηση για αυτό που πέτυχα.

Ε: Για το μέλλον τι σχέδιο έχεις; Εχεις τελειώσει τη σχολή; Χρωστάς μαθήματα; Τι έχεις στο μυαλό σου για την επόμενη περίοδο;

Α: Χρωστάω ακόμα 6 μαθήματα τα οποία σκοπεύω να δώσω το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι ότι δεν αλλάζει κάτι, προτεραιότητά μου παραμένει ο Ολυμπιακός και νομίζω ότι αυτό συμβαίνει με όλους τους παίκτες της ομάδας. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε με το που τελειώσουμε είναι να συζητήσουμε με την ομάδα. Εννοείται αυτό. Ιδιαίτερα τώρα που έχει γίνει μία προσπάθεια και έχει φτιαχτεί μία ομάδα που μπορεί να διεκδικήσει και πράγματα στην Ευρώπη. Αυτό από μόνο του με γεμίζει, με καλύπτει. Δεν νομίζω ότι έχει κάποιος διαφορετικά σχέδια. Οντας ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό ότι παίζουμε σε μία ομάδα που καλύπτει τους στόχους μας και μας γεμίζει. Μπορεί να εκπληρώσει τις επιθυμίες μας.

Ε: Πέρυσι, στις 26 Μαΐου, ονειροπολούσες για την ευρωπαϊκή διάκριση. Φέτος ακούγεσαι σαν να θεωρείς ότι το να πάει η ομάδα ψηλά στην Ευρώπη είναι εφικτό. Τι έχει μεσολαβήσει;

Α: Η άνοδος των παικτών στο αγωνιστικό κομμάτι. Ολοι έχουν βελτιωθεί αισθητά. Διαθέτουμε έναν κορμό νεαρών παικτών, που και με την εθνική ομάδα έδειξε σπουδαία πράγματα. Νομίζω ότι το μόνο που μένει να μας νοιάζει είναι η εξέλιξη. Η εμπειρία, οι ικανότητες και το ταλέντο είναι συστατικά που η ομάδα διαθέτει. Εχουμε στο ρόστερ πολύ έμπειρους πολίστες. Είναι ένα μείγμα που μπορεί να φέρει όμορφα αποτελέσματα. Πέρυσι σου είχα πει, όντως, ότι απέχουμε από τις κορυφαίες δυνάμεις, φέτος όμως δείξαμε με τη σκληρή δουλειά και, φυσικά, με τον ερχομό των νέων παικτών ότι είμαστε ικανοί για σπουδαία πράγματα και στην Ευρώπη. Πρέπει να χτίσουμε στα δείγματά μας, έτσι ώστε να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο. Αρχής γενομένης από την επόμενη περίοδο πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτήν την πρόοδο, ώστε πρώτα να διεκδικήσουμε την είσοδό μας στα τελικά της διοργάνωσης, είτε αυτό είναι Final 6 είτε Final 8. Από εκεί και πέρα είναι θέμα συγκυρίας και λεπτομερειών για να καταφέρουμε κάτι σπουδαίο.

Ε: Το καλοκαίρι του 2011 διάλεξες τον Ολυμπιακό. Ευγνωμονείς τον εαυτό σου για αυτή την απόφαση;

Α: Νομίζω ότι τελικά έκανα την καλύτερη επιλογή. Ημουν σε δύσκολη θέση και δεν μπορώ να πω ψέματα πάνω σε αυτό. Πριν μου μίλησες για τη Χίο και για τον Απανασένκο. Μεγάλωσα στο νησί, είχα δει την ομάδα της Χίου σε πολύ σημαντικά παιχνίδια, να ζει σπουδαίες στιγμές και είχα την ελπίδα, όπως κάθε παιδί που ξεκινά από την επαρχία, να κατακτήσει κάτι με την ομάδα του. Το σκέφτηκα πάρα πολύ, διάλεξα τον Ολυμπιακό και ο ίδιος με διάλεξε. Ευγνωμονώ και τους ανθρώπους της ομάδας, εκείνους που με βοήθησαν να επιλέξω, όπως αποδεικνύεται, το σωστό, διότι το μέλλον είναι εκείνο που σου δείχνει αν είναι σωστή μία απόφαση που έχεις πάρει. Πλέον είμαι εδώ αυτά τα τρία χρόνια, έχουμε κατακτήσει ένα νταμπλ και φέτος το πρωτάθλημα. Η ομάδα φαίνεται ότι δουλεύει σε ευρωπαϊκά τρόπαια, δεν λέω ελληνικά διότι το επίπεδο δεν είναι υψηλό. Είμαι απολύτως ικανοποιημένος.

Ε: Μοιάζει μακρινό αυτό το καλοκαίρι. Οι παίκτες έχουν ασφάλεια, το ξέρουν, νιώθουν ότι παίζουν για λογαριασμό ενός πραγματικά μεγάλου συλλόγου.

Α: Ναι. Νομίζω ότι ουδείς περίμενε εκείνη την εποχή, τόσο οι αθλητές που έφυγαν όσο και εκείνοι που έμειναν, ότι η εξυγίανση θα ερχόταν τόσο γρήγορα. Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» τόσο στον κύριο Κουντούρη όσο και στους υπόλοιπους ανθρώπους της διοίκησης που δουλεύουν για τον σύλλογο. Με ένα χρόνο διάλειμμα, με απουσίες σε όλα τα τμήματα, όχι μόνο στην ομάδα, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην κορυφή. Νομίζω ότι δείχνουμε εμπράκτως το «ευχαριστώ» μας, έχουμε τη στήριξη, σκεφτόμαστε σε μία δύσκολη εποχή μόνο αυτό με το οποίο ασχολούμαστε και τίποτα παραπάνω.

Ε: Πού αφιερώνεις αυτό το πρωτάθλημα;

Α: Μέσα από την καρδιά μου, στους συμπαίκτες και στους προπονητές μας. Ολη η χρονιά ήταν αγχωτική και δύσκολη, υπήρξαν αλλαγές παιχνιδιών και βρεθήκαμε να δίνουμε τρία και τέσσερα παιχνίδια σε διάστημα μίας εβδομάδας. Τους αξίζει το μεγαλύτερο μερίδιο επιτυχίας και νομίζω ότι το αξίζουν.

Ε: Τι θα έκανες κάτι διαφορετικό μέσα στη χρονιά;

Α: Πρέπει, αρχής γενομένης από την επόμενη περίοδο, να κάνουμε διαφορετική προετοιμασία για τα διαφορετικά παιχνίδια. Να μπορούμε να βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας κάθε φορά, διότι σε κάποια ματς, ασχέτως αν παίξαμε με πανίσχυρες ομάδες, δεν το ευχαριστηθήκαμε. Δεν το κάναμε, και έπρεπε, διότι ήταν μεγάλες στιγμές.

Ε: Του χρόνου πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει; Να βρείτε τη σωστή συνταγή για αυτό;

Α: Είμαι σίγουρος ότι την έχουμε ήδη βρει. Οι άνθρωποι του τμήματος και οι αθλητές θα πατήσουμε πάνω σε αυτή τη χρονιά, σε αυτά που καταφέραμε στην Ευρώπη, για να κάνουμε το παραπάνω βήμα.

«ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΑΜΑ»

Ο Γιάννης Φουντούλης έμεινε, προφανώς, απογοητευμένος από την τιμωρία της ομάδας με τις δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Ο ίδιος είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης και δεν συμμετέχει για πλάκα: θέλει να βάλει το χέρι του για την αναβάθμιση του παιχνιδιού.

Ε: Δεν ήταν σαν να πήρατε πρωτάθλημα την Κυριακή.

Α: Οχι, δυστυχώς.

Ε: Δεν είχε κόσμο. Ουδείς, στην ουσία, έχει δώσει ένα σχέδιο για το πόλο, τι πρέπει να γίνει. Πόσο αποκαρδιωτική είναι αυτή η τιμωρία, όχι για τις ομάδες μόνο, όσο για το παιχνίδι συνολικά;

Α: Καταρχάς το όλο θέαμα ήταν αποκαρδιωτικό για τους αθλητές. Που συμμετέχουμε σε αυτήν τη γιορτή του αθλήματος, που είναι οι τελικοί του πρωταθλήματος. Σε κάθε άθλημα έτσι πρέπει να θεωρούνται οι τελικοί. Θα πω κάτι που είναι γενικό, αλλά νομίζω ότι είναι ουσιαστικό: αν δεν εκτιμήσουμε εμείς οι ίδιοι αυτό το προϊόν που έχουμε, δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν άλλο να το κάνει για εμάς. Εμείς, και λέω εμείς, εννοώντας όλα τα «κομμάτια» που απαρτίζουν το ελληνικό πόλο ασχέτως αν δεν είμαστε εμείς εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις, δείχνουμε εμπράκτως κάθε φορά ότι δεν μας ενδιαφέρει να εξελίξουμε αυτό που έχουμε, να το κάνουμε όμορφο στον κόσμο. Εγιναν πολλά τραγελαφικά και φέτος: ομάδες δεν κατέβηκαν να παίξουν, πέρασε ολόκληρη σεζόν και δεν έδωσαν ματς στην έδρα τους. Στους ημιτελικούς του πρωταθλήματος παίξαμε με τον ΠΑΟΚ, μία ομάδα που έχει κόσμο, στην έδρα μας ως φιλοξενούμενοι. Και στους τελικούς, για ένα παράπτωμα που δεν γνωρίζω αν είναι μικρό ή μεγάλο, παίξαμε δύο παιχνίδια στην έδρα μας, πήραμε το πρωτάθλημα και δεν νιώσαμε ότι κάναμε κάτι σημαντικό. Ο κόσμος είναι που σε κάνει να το αισθάνεσαι αυτό.

Ε: Δεν είναι, κιόλας, ότι τον έχεις πάντα μαζί σου τον κόσμο.

Α: Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιες στιγμές τον θέλεις. Και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν είχαμε όση στήριξη θα θέλαμε, αλλά σε τέτοια παιχνίδια δείχνουν τόσα χρόνια ότι είναι δίπλα μας. Δεν το καταφέραμε αυτό. Είναι πολύ λυπηρό, στενάχωρο, διότι νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς επιστρέψαμε στο σπίτι μας και δεν συνειδητοποιήσαμε τι κάναμε. Πρέπει να περιμένουμε το Κύπελλο στη Λάρισα ή μία μικρή γιορτή σήμερα. Μας στερήθηκε αυτή η χαρά, όπως στερήθηκε και η ομάδα της Βουλιαγμένης την ευκαιρία να παίξει σε ένα γεμάτο κολυμβητήριο. Σε όλους τους παίκτες αρέσει αυτό.

Ε: Είσαι μέλος του ΣΕΑΥ. Πιστεύεις ότι ο Σύνδεσμος μπορεί να φέρει κάποια διαφορά;

Α: Μιλάω για τον εαυτό μου, για όλα τα παιδιά που είμαστε μέλη, και για εκείνα που κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν, να βάλουν υποψηφιότητα για το συμβούλιο. Σκοπός μας είναι να φέρουμε προτάσεις και ιδέες για το παιχνίδι. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να δούμε το παιχνίδι να ανεβαίνει. Οι αθλητές είναι ο πυρήνας που ουσιαστικά μπορεί να χτιστεί οτιδήποτε ή να δημιουργηθεί κάτι για να κάνει το πόλο πιο προσιτό. Μέλη του ΣΕΑΥ έχουν γίνει παιδιά που εκτός από σπουδαίοι αθλητές είναι πολύ μορφωμένα. Εχουν γνώσεις, έχουν προτάσεις και ιδέες. Θέλουν να προσφέρουν και μόνο καλά μπορούν να βγουν από αυτό. Σε συνεργασία με την ομοσπονδία, δεν θέλουμε να ενεργούμε αυτόφωτα. Μέλημά μας είναι να γίνει πρώτα η σύσταση του ΣΕΑΥ, να προσπαθήσουμε να μαζέψουμε όσα περισσότερα ενεργά μέλη γίνεται και έπειτα να βοηθήσουμε να παίρνονται όσο πιο θετικές αποφάσεις γίνεται για το άθλημά μας, δίνοντας το «παρών» σε τέτοιες στιγμές. Συνήθως είναι αστείες και κάνουν κακό στο παιχνίδι. Θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να συμβαίνει κάτι καλύτερο για αυτό.

Ε: Θεωρείς ότι το πόλο βρίσκεται στην ελίτ των αθλημάτων;

Α: Οχι. Δεν το βάζω στην ελίτ. Βλέπω το βόλεϊ. Σε επιτυχίες εθνικών ομάδων δεν υπάρχει σύγκριση. Ομως έχει δημιουργηθεί μία λίγκα, ο σύνδεσμος των αθλητών του έχει ενεργό ρόλο στις αποφάσεις. Είναι ένα πρωτάθλημα που οικονομικά δεν διαφέρει από το πόλο, αλλά είναι πολύ αξιόλογο και ανταγωνιστικό. Επειδή είχα πάει προσφάτως σε παιχνίδι βόλεϊ, νομίζω ότι ο κόσμος το εκτιμάει περισσότερο.
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στους 12 κορυφαίους η Εθνική!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στους 12 κορυφαίους η Εθνική!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ