2014-05-02 01:26:05
Φωτογραφία για Με γαρύφαλλα, πανό και συνθήματα η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ξάνθη [video]
Δύο πορείες στους δρόμους της πόλης το πρωί της Πέμπτης. Οι διαδηλωτές κρατώντας κόκκινα γαρύφαλλα και πανό φώναζαν συνθήματα κατά τη διάρκεια της πορείας -Κατέθεσαν τα γαρύφαλλα στο μνημείο Καπνεργατών έξω από το Εργατικό Κέντρο

Κρατώντας κόκκινα γαρύφαλλα, πανό και φωνάζοντας συνθήματα ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ξάνθης το πρωί της Πρωτομαγιάς διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, την Πλατεία Ελευθερίας και την Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έδωσαν ραντεβού στις 10.00 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενώ λίγα μέτρα παραπέρα και πιο συγκεκριμένα στην Πλατεία Ελευθερίας συγκεντρώνονταν μέλη της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και αριστερών δυνάμεων. Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ πραγματοποιούσε τη δική του συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία.

Παρά τη βάναυση επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια το εργατικό κίνημα στη χώρα και το γεγονός πως η Ξάνθη κρατάει τη ινία στον πρωταθλητισμό της ανεργίας για ακόμη μια φορά η συμμετοχή των διαδηλωτών, και δη μια τόσο συμβολική μέρα, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα συνήθη επίπεδα, ενώ για πολλοστή φορά παρατηρήθηκε πολυδιάσπαση του μετώπου των διαδηλωτών, κάτι που αποτυπώνεται στις τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις και στις δύο διαφορετικές πορείες.

Οι απεργοί που ξεκίνησαν από το Εργατικό Κέντρο και την Πλατεία Ελευθερίας σχημάτισαν έναν κορμό διαδηλωτών που κινήθηκε από την 28ης Οκτωβρίου προς την περιοχή της “Παραλίας”, με τους απεργούς να διέρχονται έξωθεν των καφέ – μπαρ της πόλης φωνάζοντας συνθήματα για την Πρωτομαγιά
. Στη συνέχεια ο κορμός των απεργών κινήθηκε πάλι προς το Εργατικό Κέντρο της πόλης όπου κατατέθηκαν κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο των Καπνεργατών. Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ πραγματοποιούσε τη δική του πορεία μέσα στην πόλη της Ξάνθης, με τους διαδηλωτές να φτάνουν και αυτοί με τη σειρά τους έξω από το Εργατικό Κέντρο αποδίδοντας φόρο τιμής στους συμβολισμούς της Πρωτομαγιάς. Και οι δύο πορείες στη συνέχεια, και μετά την κατάθεση των γαρύφαλλων, διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό που θα μπορούσε να αμαυρώσει τις κινητοποιήσεις.

Αστυνομικές δυνάμεις ακολουθούσαν τους διαδηλωτές μέσα στους δρόμους της πόλης, μεριμνώντας για την κυκλοφορία των οχημάτων. Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς βρίσκει την πόλη της Ξάνθης σε μια από τις χειρότερες εργασιακά φάσεις της, με την ανεργία να ξεπερνά το 37%, ενώ στους νέους και τις γυναίκες αγγίζει ακόμη και το 60%.

“Σήμερα είναι ημέρα τιμής και αγώνα για όλους τους εργαζόμενους. Τιμούμε τους νεκρούς που έδωσαν και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους για το 8ώρο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμείς και στον Νομό Ξάνθης αλλά και στο Εργατικό Κέντρο διαδηλώνουμε και απεργούμε για ακόμη μια φορά ενάντια στα μέτρα των κυβερνώντων και τις μνημονιακές εξοντωτικές πολιτικές όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά για όλη την κοινωνία. Να τιμήσουμε τους νεκρούς και στην Ξάνθη και να αγωνιστούμε παράλληλα για τη νέα πρωτομαγιά εργαζομένων και όχι ανέργων. Όσοι είμαστε αγωνιζόμαστε, δεν μιλάμε εμείς με αριθμούς αλλά με ανθρώπους” ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης.
thrakitoday.com
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ