2014-05-08 07:07:04
Φωτογραφία για Συνέντευξη του Πρώην Αρχηγού της ΕΛΑΣ, Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Ν.Δ Αναστάσιου Δημοσχάκη για την παράνομη μετανάστευση
Η αγωνία του ανθρώπου να αναζητά το καλύτερο είναι  έμφυτο γνώρισμα της φύσης του. Από την προϊστορία ακόμη, είναι γνωστές οι ομαδικές μετακινήσεις ανθρώπων.  Κοιτάζοντας προς το μακρινό παρελθόν η μετανάστευση  εκδηλώνεται χωρίς συγκεκριμένους κανόνες.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80  πολιτικές, οικονομικές και  κοινωνικές αλλαγές στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο γενικότερα, σάρωσαν πολιτικά συστήματα, παραδοσιακές δομές και βεβαιότητες. Άνοιξαν ορμητικά τους ορίζοντες μιας νέας εποχής με αισιόδοξες προοπτικές και πολλές ελπίδες κυρίως για τις νέες κοινωνίες της οικονομίας της αγοράς, του υψηλού ανταγωνισμού, των αυξημένων απαιτήσεων, της παραγωγής  πλούτου,  αλλά ταυτοχρόνως των επώδυνων συνεπειών, των τοπικών συρράξεων της ανεργίας της έλλειψης ασφάλειας και δυστυχώς της αβεβαιότητας για το αύριο. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την ασύμμετρη πληθυσμιακή ανάπτυξη των φτωχών ή υπό ανάπτυξη χωρών του πλανήτη, οδήγησαν στη μετανάστευση με παράνομες μεθόδους.


 Η παράνομη μετανάστευση απασχολεί σοβαρά τα κράτη της Ε.Έ. γιατί υπονομεύει τη σταθερότητα και τη  συνοχή τους. Για αυτό και θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα, δεδομένου ότι  δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα.

Η Ε.Έ. αντιλήφθηκε ότι  η παράνομη μετανάστευση  έχει  μεγάλο κόστος όσον αφορά στον ανθρώπινο πόνο και την αποδόμηση των κοινωνιών καταγωγής, διέλευσης και προορισμού (εμπορία ανθρώπων, δίκτυα της μαφίας), ενώ  υπονομεύει τις εθνικές πολιτικές για τη μετανάστευση. Συνειδητοποίησε, επίσης, ότι  η πρόληψη και ο έλεγχος της παράνομης  μετανάστευσης πρέπει να ενδυναμωθεί με ένα πλαίσιο συνεργασίας και ανάλυσης και όλες οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν πλήρως προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή και η επανεισδοχή με έναν ανθρωπιστικό και σταθερό τρόπο.

Σε αυτό το πλαίσιο  ο έλεγχος των εδαφών και των συνόρων, με πλήρη σεβασμό στα εθνικά κεκτημένα, είναι ευθύνη του κάθε Κράτους και αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα.

 Ο ρόλος της Ελλάδος στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Για την Ελλάδα ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, η παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών καθώς και η διάνοιξη αποτελεσματικών διαύλων συνεργασίας με τρίτα κράτη και διεθνείς οργανισμούς, αποτελούν βασικούς στόχους και προτεραιότητες που ως μέλος της Ε. Έ. καλείται να υλοποιήσει.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των εκτεταμένων χερσαίων (1200χλμ) και θαλασσίων συνόρων (16000 χλμ ακτογραμμών), η Ελλάδα βρίσκεται στην πορεία της διαδρομής των παρανόμων μεταναστών και  δέχεται μεγάλη μεταναστευτική πίεση.

Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος των συνόρων αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητα και  η Ελλάδα λαμβάνει μια σειρά μέτρων πρόληψης και καταστολής της παράνομης μετανάστευσης σε τέσσερα επίπεδα:

-Δραστηριότητες σε τρίτες χώρες, ιδίως χώρες καταγωγής και διέλευσης.

-Διμερής και Διεθνής συνεργασία στα σύνορα.

-Μέτρα στα εξωτερικά σύνορα.

- Δραστηριότητες εντός της Επικράτειας.

Ειδικά εντός της  Επικράτειας πρέπει να δώσουμε έμφαση:

Σε μέτρα έρευνας εντοπισμού και σύλληψης των παράνομων μεταναστώνΣτην άμεση επαναπροώθηση των εγγύς των συνόρων συλλαμβανομένων μεταναστών, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής.Στην επιβολή αυστηρών ποινικών και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος των συλλαμβανομένων διακινητών, κατάσχεση μεταφορικών μέσων κ.λ.π.Στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων σε βάρος αεροπορικών και ναυτιλιακών εταιρειών, σε περιπτώσεις που μεταφέρουν στο εσωτερικό της  χώρας αλλοδαπούς χωρίς τις προϋποθέσεις εισόδου.Στις απελάσεις των συλληφθέντων παράνονων μεταναστών.

 

Το πρόβλημα για την Ελλάδα  δεν ξεκινά και δεν τελειώνει με τη λήψη μέτρων στα εξωτερικά σύνορα και τη σύλληψη των μεταναστών. Αντίθετα, το πρόβλημα δημιουργείται αμέσως μετά, κατά το στάδιο διαχείρισης αυτών των ανθρώπων. Οι ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας, σίτισης και παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι σημαντικότατες.

Υπάρχει βέβαια και ένα σοβαρό κοινωνικό ανθρωπιστικό πρόβλημα με αυτούς που διαφεύγουν τη σύλληψη. Οι άνθρωποι αυτοί γίνονται, πολλές φορές, αντικείμενο της εκμετάλλευσης. Ζουν περιθωριοποιημένοι, μακριά από το κοινωνικό σύνολο, χωρίς τις δυνατότητες να αναδείξουν τις δικές τους πολιτισμικές αξίες και εργάζονται σε άσχημες και ανθυγιεινές εργασίες.

Ευτυχώς, η Ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται από πνεύμα ανοχής έναντι ομάδων με διαφορετικές πολιτισμικές ταυτότητες και στερείται, κατά κανόνα, φυλετικών προκαταλήψεων. Ιστορικά ρατσιστικές αντιλήψεις δεν ευδοκίμησαν στη χώρα και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξίας, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, γλώσσα και θρησκευτικές πεποιθήσεις του φορέα της, είναι συνυφασμένος με τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας..

Η αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και κυρίως η καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών, αλλά και η κατανόηση, στον ίδιο βαθμό, της αρχής της αλληλεγγύης από την  Ε. Έ. αποτελεί κλειδί για τον έλεγχο του προβλήματος, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Έχει τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητές του αλλά και την ανθρώπινη πλευρά του. Η θέση μας στη διαχείρισή του είναι ξεκάθαρη. Αυτή του σεβασμού των νόμων και της αποφασιστικής φρούρησης των συνόρων. Της συνεργασίας με τα κράτη μέλη της Ε. Έ., τις γειτονικές, αλλά και τις τρίτες χώρες στη διαχείριση του και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Την πάταξη της μαύρης εργασίας, της εκμετάλλευσης, της παράνομης οικονομικής δραστηριότητας, της αναγνώρισης και του σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων και των δικαιωμάτων των μεταναστών.

ΠΗΓΗ: http://ysterografa.gr/politics/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ