2014-05-08 10:29:04
Φωτογραφία για Κύπρος: Η ανυπαρξία ΓεΣΥ «κρατά» τις τιμές των φαρμάκων στα ύψη
Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές στα σκευάσματα και τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Η ανυπαρξία ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας ΓεΣΥ στην Κύπρο καθιστά μεγάλο αριθμό φαρμάκων εξαιρετικά ακριβά και πολλές φορές δυσπρόσιτα για εκατοντάδες πολίτες που έχουν ανάγκη από κάποια σκευάσματα αλλά δυσκολεύονται να τα προμηθευτούν.

Η έρευνα, το ρεπορτάζ, καθώς και οι συνομιλίες που είχαμε με φαρμακοποιούς οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ομάδες πληθυσμού: Εκείνοι που ανήκουν στην νοσοκομειακή περίθαλψη, τον Δημόσιο Τομέα και δικαιούνται δωρεάν φάρμακα και εκείνοι που όποτε χρειαστούν κάποιο φάρμακο, πολύ απλά δεν δικαιούνται απολύτως τίποτε και είναι υποχρεωμένοι να το πληρώνουν.

Τα φάρμακα στην Κύπρο είναι πολύ ακριβά, τόσο σε σχέση με την Ελλάδα, όσο και με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο λόγος; Η Κύπρος είναι η μόνη και τελευταία χώρα στην Ευρώπη χωρίς ΓεΣΥ. Βεβαίως αυτό είναι κάτι το οποίο ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει, συνεπώς διαμαρτύρεται δικαίως κατά πολλούς για τις υψηλές τιμές, που σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα είναι κατά δύο ή και τρεις φορές χαμηλότερες από την Κύπρο.


Σε επικοινωνία μας με τον υπουργό υγείας της Ελλάδας, ο κος Αδωνις Γεωργιάδης μας δήλωσε: «Κατά την περίοδο της κρίσης η Ελλάδα εφήρμοσε μια πολιτική και μείωσε δραστικά το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης. Από τα 5,6 δις το 2009, πέσαμε στα 2 δις το 2014. Βασικός άξονας αυτής της πολιτικής ήταν ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών της ΕΕ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να έχουμε σε πολλά φάρμακα τις χαμολότερες τιμές στην ΕΕ».

Σε κάθε περίπτωση πάντως στην Ελλάδα ο ασθενής πληρώνει την λεγόμενη «συμμετοχή», κάτι που στην Κύπρο, εξαιτίας του ότι ούτε αντίστοιχος ΕΟΠΠΥ υπάρχει, ούτε ΠΕΔΥ, ούτε τίποτα, ο καθένας πληρώνει εξ’ολοκλήρου το φάρμακό του όποτε χρειαστεί να το πάρει. Δεν υπάρχει δηλαδή οποιοσδήποτε φορέας, μέσω του οποίου ο ασθενής να έχει κάποια ακόμη και υποτυπώδη κάλυψη.

Στο ερώτημα, δε, που το θέσαμε εάν έχει πέσει στην αντίληψή του το φαινόμενο Κύπριοι να αγοράζουν φάρμακα από την Ελλάδα, δεν έκρυψε ότι το γνωρίζει: «Ναι το γνωρίζω. Δεν το ενθαρρύνω, εμένα με ενδιαφέρει να έχουν φθηνά φάρμακα οι πολίτες της Ελλάδας».

Την ίδια στιγμή, οι συνομιλίες μας με τους Κ.Π., Κ.Μ., Π.Ρ., Ν.Κ. και Γ.Η. φαρμακοποιούς στην Κύπρο κατέδειξαν έναν κοινό παρονομαστή: Οτι δεν είναι λίγοι εκείνοι, που προκειμένου να προμηθευτούν φθηνότερα σκευάσματα εξαιτίας του ότι δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα, δεν διστάζουν να φτάσουν μέχρι τα κατεχόμενα για αυτό. Ομως, η ποιότητα και η προέλευση των σκευασμάτων αυτών είναι αμφίβολη, αφού πάντοτε το πιο φθηνό είναι και πιο επίφοβο, ενώ ως μη αναγνωρισμένο κράτος, τα κατεχόμενα, δεν μπορούν να έχουν και αναγνωρισμένα και ασφαλή φάρμακα. Οι συχνότερες περιπτώσεις τέτοιων φαινομένων αφορούν χάπια για καρδιακά νοσήματα, την πίεση, παυσίπονα, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που σιρόπια και αντιβώσεις για τα παιδιά γίνονται αντικείμενο λογομαχίας και έντονης συζήτησης εξαιτίας της τιμής τους.

Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι, όπως ο Σεπτέμβριος ή ο Ιανουάριος, που οι περισσότεροι μόλις έχουν επιστρέψει από διακοπές που παρατηρείται κάθετη πτώση στην πώληση των φαρμάκων. Κι αυτό γιατί γίνεται αντιληπτό ότι ο κόσμος τα έχει αγοράσει από Ελλάδα.

Σε αντίθεση με τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών της ΕΕ, που ισχύει για την Ελλάδα, στην Κύπρο επικρατεί άλλο καθεστώς. Η τιμή ενός σκευάσματος καθορίζεται από έναν αλγόριθμο, ο οποίος όπως μας εξήγησε η κα Ιωάννα Κοζάκου, πρόεδρος της Κυπριακής Ενωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Ερευνας και Ανάπτυξης, «αποτελεί τον μέσο όρο τεσσάρων χωρών που αντιστοιχούν σε μια ακριβή χώρα, δύο μεσαίες και μια φθηνή από την Ευρώπη. Σε περιπτώσεις όπου το φάρμακο δεν υπάρχει σε κάποια χώρα, υπάρχει εναλλακτική λύση. Χώρες δηλαδή στις οποίες μπορούν να αποταθούν εναλλακτικά».

Βεβαίως υπάρχει και το θέμα της ανακοστολόγησης. «Η τελευταία ανακοστολόγηση είχε γίνει τον Φλεβάρη του 2013. Η επόμενη προβλέπεται αρχές του 2015. Σε γενικές γραμμές πάντως, τα πλείστα φάρμακα μειώνονται, δεν τιμολογούνται παραπάνω», τονίζει η κα Κοζάκου, προσθέτοντας ότι σημασία και μάλιστα τεράστια διαδραματίζει και το πόσα χρήματα και για πόσο καιρό ξοδεύονται για την έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων, αναλόγως και το τι έχει ανακαλυφθεί για ένα φάρμακο και πόσο καιρό αλλά και πόσοι άνθρωποι έχουν εργαστεί για να καταστεί το συγεκριμένο προϊόν φάρμακο, διαμορφώνει κατά μεγάλο ποσοστό το ύψος και το επίπεδο της τιμής του.

Οπως μας είπε η κα Κοζάκου, είναι εύκολο για τους περισσοτέρους να ξεστομίσουν η Κύπρος έχει ακριβότερα φάρμακα από την Ελλάδα. Ομως αυτό είναι λάθος. Συγκρίνουμε δύο εντελώς ανόμοια πράγματα και καθεστώτα. Αλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Γενικός Ελεγκτής: «Οι τιμές των φαρμάκων είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας»

Εξαιρετικά σημαντική είναι η τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος σε δηλώσεις του στην «24» επισημαίνει το ότι το θέμα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Κράτους.

«Οι τιμές των φαρμάκων είναι ένα θέμα για το οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει αναλώσει αρκετό χρόνο. Από ενημέρωση που έχω από συνάδελφο ο οποίος χειρίζεται το θέμα εδώ στην Ελεγκτική Υπηρεσία, μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα αρκετά σύνθετο πρόβλημα, λόγω και της μικρής αγοράς την Κύπρου και λόγω του γεγονότος ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία θέτει κάποιους περιορισμούς ως προς το δικαίωμα κάποιων εταιρειών να πωλούν φάρμακα τα οποία είναι πατέντες σε κάθε χωρά με ξεχωριστή διαδικασία και ξεχωριστή αδειοδότηση.

Από την άλλη, η διαπίστωση την οποία κάναμε είναι ότι (και αυτό που αντιλαμβάνεται και ο πολύς κόσμος) υπάρχει ένα πρόβλημα και πρέπει να αντιληφθούν και να το αποδεχτούν όλοι. Πιστεύουμε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας του οποίου ο υπουργός του ο κ. Πατσαλής έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένος να αγγίξει το θέμα, όπως είναι επισης διατεθειμένος να συνεργαστούμε ώστε να βρούμε μια λύση η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση, αυτή την στιγμή δεν έχω κάτι άλλο να σας πω. Κρατήστε όμως αυτό, οι τιμές των φαρμάκων είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας».

Εδώ ο υπουργός, εκεί ο υπουργός, πού είναι ο υπουργός;

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε για επικοινωνία με τον καθήλην αρμόδιο για το θέμα που είναι ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσουμε μαζί του. Οπως μας ενημέρωσαν από το τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου, οι γραμμές στην γραμματεία του γραφείου του υπουργού ήταν συνεχώς κατειλημμένες, ενώ κανείς δεν μας απάντησε ποτέ ούτε σε γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο.

Ευελπιστούμε ότι με την ακεραιότητα, το ήθος και την εργατικότητά του, θα υλοποιήσει το όραμά του για το ΓεΣΥ, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση και στο αντικείμενο του παρόντος ρεπορτάζ που ήταν οι τιμές των φαρμάκων.

Η διαφορά στην τιμή των πέντε πιο διαδεδομένων φαρμάκων ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα είναι τεράστια

Η δημόσια δαπάνη για φάρμακα στην Κύπρο μέχρι και το 2010 παρέμενε από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, μία από τις αιτίες για τις υψηλές τιμές στον ιδιώτη
24h.com.cy
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ