2014-05-08 21:22:06
Φωτογραφία για ΣΒΑΠ: H παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία πρέπει να περιέχει μόνο πολιτική βούληση
«Η παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία πρέπει να περιέχει μόνο πολιτική βούληση» υπογραμμίζεται στο μήνυμα της ετησίας τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιμοηχανιών Αττικής και Πειραιώς αναφέρει:

Την ανάγκη όπως οι παρεμβάσεις της πολιτικής στην οικονομία να εκφράζεται μόνο μέσα από την βούληση για ενίσχυση των δράσεων και δημιουργία θετικού επιχειρηματικού κλίματος μέσα σε μόνιμο αναπτυξιακό περιβάλλον και όχι να εξυπηρετεί πολιτικούς και κομματικούς στόχους, αποδέχθηκαν με τις ομιλίες τους στην χθεσινή ετήσια τακτική Γενική Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Αθανάσιος Σκορδάς και από την πλευρά του Συνδέσμου ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Μαθιός.


Ο υπουργός Εργασίας κ. Ιωάννης Βρούτσης

Εστιάζοντας την προσοχή του στο θέμα της Γενικής Συνέλευσης που ήταν «η απεμπλοκή της οικονομίας από τις παρεμβάσεις και τις αντιπαραθέσεις της πολιτικής» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης ως επίσημος κεντρικός ομιλητής στην Συνέλευση τόνισε «Η πολιτική πρέπει να παρεμβαίνει μόνο εποικοδομητικά στην οικονομία. Και αυτό επιτυγχάνεται όταν εκφράζει βούληση για ανάπτυξη και όχι όταν ανατρέπει την αναπτυξιακή προσπάθεια με αντικίνητρα, γραφειοκρατία και προκαλώντας αρνητικό κλίμα».

Αναφερόμενος δε στην προσπάθειά του από το υπουργείο Εργασίας για μετουσίωση σε πράξη της αναγκαιότητας αυτής για την οικονομία είπε μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής στην οποία έχει μπει το υπουργείο Εργασίας με την ανάπτυξη σύγχρονων πληροφοριακών υποδομών, όπως το καινοτόμο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά και την ηλεκτρονική διασύνδεση της Επιθεώρησης Εργασίας με το ΙΚΑ, μειώνουμε συνεχώς τα διοικητικά και γραφειοκρατικά βάρη της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Παράδειγμα, πρόσφατα καταργήσαμε έναν ακόμη απαρχαιωμένο θεσμό διοικητικού ελέγχου – το λεγόμενο «πορτοκαλί βιβλίο» – ενώ διευρύναμε τις αρμοδιότητες της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ για τον έλεγχο και της αδήλωτης εργασίας.

Έτσι, μετά και τη γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας μέσω της σωρευτικής περικοπής των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Ιουλίου, είναι ευνόητο ότι θα εντατικοποιηθεί και θα αυστηροποιηθεί ακόμη περισσότερο ο έλεγχος συμμόρφωσης των εργοδοτών.

Ενόψει, μάλιστα, της θερινής τουριστικής περιόδου θα διαμορφωθεί αυτές τις ημέρες – σε συνάντηση εργασίας με την Επιθεώρηση Εργασίας και την ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ – επικαιροποιημένο πρόγραμμα ελέγχων, ώστε ενισχυμένα μικτά κλιμάκια των παραπάνω υπηρεσιών να «οργώσουν» κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα τις περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.

Γιατί, όπως και σε άλλες πτυχές του δημόσιου βίου στη χώρα μας, έτσι και στο πεδίο της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης, η εποχή της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας έχει τελειώσει οριστικά.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, η μάχη για την αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας έχει πλέον αποτελέσματα. Αποτελέσματα χειροπιαστά και μετρήσιμα.

Έχοντας απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, στο υπουργείο Εργασίας έχουμε επιστρατεύσει το σύνολο των δυνάμεων μας. Με οργανωμένο σχεδιασμό, έμπειρα και ικανά στελέχη, εξελιγμένα πληροφοριακά εργαλεία.

Κυρίως, όμως, με την επίδειξη σταθερής και πρωτόγνωρης πολιτικής βούλησης, καθώς δεν διστάσαμε να επιβάλλουμε το υψηλότερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβληθεί, αλλά και να διακόψουμε τη λειτουργία επιχειρήσεων που παρανομούσαν συστηματικά σε βάρος των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Μαρτίου 2014, ελέγχθηκαν 11.023 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 71.750 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.338. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν πλέον τα 13.807.817 ευρώ.

Από την άλλη, οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν και αυτό το μήνα την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων. Όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, τον Μάρτιο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στους παραπάνω κλάδους προσέγγισε το 23,61%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 38,50% τον Μάρτιο του 2013.

Ακόμη, για τις περιπτώσεις απασχόλησης παράνομα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (αλλοδαπών), από την έναρξη εφαρμογής του ν. 4052/2012 έως σήμερα, επιβάλλαμε επιπλέον πρόστιμα ύψους 1.556.500 ευρώ, αλλά και ποινή διακοπής λειτουργίας έως και τρεις μήνες σε 74 επιχειρήσεις».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Αθανάσιος Σκορδάς

Παρεμβαίνοντας ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Αθανάσιος Σκορδάς αναφέρθηκε στην σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο αναπτυξιακό κλίμα, τονίζοντας, ότι υπάρχει γενική συστράτευση υπουργείων και στελεχών προς την κατεύθυνση αυτή και κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να ανταποκριθεί έχοντας την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα οδηγηθεί στον δρόμο που θα της επιτρέψει την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας και της προκοπής της.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός

Ως κεντρικός εισηγητής του θέματος της Γενικής Συνέλευσης για την απεμπλοκή των πολιτικών αντιπαραθέσεων από την οικονομία ο πρόεδρος του Σύνδεσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός τόνισε:

«Σήμερα, τις ημέρες της οικονομικής κρίσης, περισσότερα από 700.000 άτομα απασχολούνται στην βιομηχανία και τους μικρομεσαίους.

Με ισχυρό μάλιστα ποσοστό αμοιβών να προσεγγίζουν την εκτός κρίσης περίοδο.

Φροντίζουμε δε να κρατάμε όσο περισσότερες θέσεις εργασίας αντέχει η γνωστή σε όλους μας έλλειψη ρευστότητας.

Και να φιλοδοξούμε να σηκώσουμε πάλι στις πλάτες μας το μεγαλύτερο μέρος από την προσπάθεια αντιμετώπισης του ανησυχητικού φαινομένου της ανεργίας.

Παρ’ όλα αυτά, όπως μένουμε με την αίσθηση ότι δεν είμαστε ευχάριστοι ως βιομήχανοι και ως επενδυτές του τόπου μας.

Δεν νομίζω ότι, υπάρχει κάποιος που να ξαφνιάζεται από την δυσάρεστη εικόνα που παρουσιάζω για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Ένα περιβάλλον το οποίο αλλάζει αμέσως λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ελλάδα.

Στην Βουλγαρία για παράδειγμα, όπου μας προσκαλούν ως επενδυτές και επιχειρηματίες.

Μας υποδέχονται με κίνητρα και με διευκολύνσεις περιβάλλοντάς μας με την εμπιστοσύνη της πολιτείας και των οργάνων της.

Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν γίνονται επενδύσεις με αξιοπρόσεκτο ρυθμό.

Επενδύσεις δηλαδή που να αυξήσουν την προκοπή του τόπου στην μεταποίηση.

Η απάντηση, λυπάμαι, αλλά δεν είναι ευχάριστη.

Επενδύσεις, άμεσες επενδύσεις δεν γίνονται και δεν θα γίνουν αν δεν αλλάξει το σημερινό μοντέλο της οικονομίας.

Και για να αλλάξει το μοντέλο πρέπει πρώτα να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και πολιτική συναίνεση τουλάχιστον για το όραμα και της κατευθύνσεις που θέλουμε να έχουμε στην οικονομία.

Συνηθίσαμε να λέμε και να ακούμε ότι όλοι οι επιχειρηματίες γκρινιάζουν για τις σχέσεις τους με το κράτος. Είτε πρόκειται για την Εφορία είτε για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αλλά περνάμε μάλλον απαρατήρητο το ότι όπου επιχειρήθηκε να γίνουν αλλαγές, τα πράγματα έγιναν χειρότερα από ό,τι ήταν πριν για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η επίσημη εκδοχή είναι ότι γι΄ αυτό ευθύνεται η Τρόικα.

Πρόσφατα μάλιστα ρίξαμε τις ευθύνες στην Τρόικα ακόμη και για την γνωστή υπόθεση των Επιμελητηρίων που υπονομεύει τον Επιμελητηριακό θεσμό.

Η αλήθεια όμως είναι δυστυχώς λίγο διαφορετική.

Είναι συνεπώς επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει διάθεση από τον πολιτικό κόσμο για ριζικές αλλαγές στην ζωή μας.

Και οι αλλαγές αυτές, σε ότι αφορά τον τομέα της οικονομίας και των επιχειρήσεων, θα αποδειχθούν μόνο μέσω της κατάρτισης ενός σωστού, σταθερού και φιλικού για τις επιχειρήσεις φορολογικού συστήματος.

Θα αποδειχθούν με διάφορες άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ξεκαθαρίζουν το δαιδαλώδες τοπίο που έχει δημιουργήσει η γραφειοκρατία.

Η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις δεν επιδιώκουν ευνοϊκή μεταχείριση ή χαριστικές διατάξεις.

Θέλουν σταθερότητα και χρονικό ορίζοντα διατήρησης της φορολογικής πολιτικής και των αναπτυξιακών κινήτρων.

Το τονίσαμε και άλλη φορά.

Στις ΗΠΑ από την ανεξαρτησία τους και μετά, πάνω από δύο αιώνες, η φορολογική νομοθεσία άλλαξε 10 φορές.

Στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε 247 φορολογικά νομοθετήματα και τροπολογίες που όμως μεταβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό τους επενδυτικούς σχεδιασμούς.

Απευθυνόμενος, τώρα, στους υποψήφιους ευρωβουλευτές μαζί με τις ευχές μου θα ήθελα να τους μεταφέρω το μήνυμα του επιχειρηματικού κόσμου ότι, περιμένουμε να περάσουν στην Ευρώπη ως ανάγκη την στήριξη των οικονομιών της Ελλάδας και ευρύτερα του νότου από μία ενιαία Ευρωπαϊκή οικογένεια και όχι από μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Την ταχύτητα της αναπτυγμένης Ευρώπης και την ταχύτητα των οικονομιών του νότου που αγωνίζονται να ξεπεράσουν τα προβλήματα της κρίσης.

Άλλωστε, ο Σύνδεσμος μας ως μέλος της διοίκησης, στην θέση της αντιπροεδρίας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθεί πιστά την αρχή ότι οι επιχειρηματίες δεν ανήκουν στα στενά εθνικά όρια αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία οφείλουν να μετακινούνται και να αναβαθμίζονται ώστε να είναι χρήσιμοι και αποδοτικοί στις οικονομίες των χωρών τους. Πρόκειται για αρχή- δόγμα που διατυπώθηκε αρχικά προ δύο ετών στην Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, ως επιχείρημα παρότρυνσης από τον κ. Αντόνιο Ταγιάνι αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα.

Εκτός των υποχρεώσεων μας ως φορείς δράσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σχέσεις μας με την Εθνική Οικονομία επιβάλλεται να είναι άρρηκτη.

Εμείς έχουμε ήδη αυτήν την αίσθηση της υποχρέωσης για αυτό και ιστορικά η ελληνική βιομηχανία και οι μικρομεσαίοι στο σύνολο τους ως εργοδότες απασχολούσαν το 70% του εργατικού δυναμικού και συμμετείχαν στο ΑΕΠ μέχρι 18%. Σήμερα τις ημέρες της κρίσης που η βιομηχανία κατρακύλησε στο 7% του ΑΕΠ φροντίζει παρόλα αυτά να απασχολεί 700.000 άτομα. Η πολιτεία πρέπει να συναισθάνεται τις ευθύνες της σε αυτή την άρρηκτη σχέση και οφείλει να το αποδείξει με αλλαγές στην θεσμική της πολιτική και στις διαδικασίες προσέλκυσης των επενδύσεων.

Σε ότι, αφορά την θεσμική πολιτική απαιτούνται εκτός από το θετικό κλίμα και το ορθό επιχειρηματικό περιβάλλον σταθερό φορολογικό σύστημα δεκαετούς διάρκειας με αναπτυξιακό χαρακτήρα και όχι φοροεισπρακτική λογική.

Από την άλλη πλευρά συγκράτηση με αναπτυξιακά κίνητρα του επενδυτικού ρεύματος προς τις γειτονικές χώρες είτε προέρχονται από ξένους επενδυτές είτε εσωτερική επιχειρηματική μετανάστευση. Ας σημειωθεί ότι, μόνο στην γειτονική Βουλγαρία με τους μόνιμους φορολογικούς συντελεστές του 10%, οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων απασχολούν πάνω από 100.000 άτομα.

Σε ότι, αφορά το σκέλος του επενδυτικού καθεστώτος οφείλουμε να χαιρετίσουμε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης με το πολυσύνθετο νομοσχέδιο περί αδειοδοτήσεων αλλά ταυτόχρονα να επισημάνουμε και τους κινδύνους ανατροπής των στόχων του, από το πολύπλευρό νομοθετικό πλέγμα εφαρμογής του και από τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, οι κυρώσεις για τις οποίες οδηγούν σε οικονομική εξόντωση τους. Αυτά θέλουν ειδική προσοχή εάν το ζητούμενο είναι να γυρίσουμε σελίδα.

Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι, συναφές με την ανάπτυξη είναι το εργασιακό περιβάλλον και οι εργασιακές σχέσεις. Να μην αποτελεί τρόμο η δυνατότητα των ομαδικών απολύσεων όταν είναι μέρος εξυγίανσης και επανεκκίνησης μιάς επιχείρησης. Ομαδικές απολύσεις δεν υπονοούν πλήρη εκκένωση της επιχείρησης αλλά μόνο μέρος των απασχολουμένων, προκειμένου να συγκρατηθούν οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας.

Σε άλλο εργασιακό σκέλος απαιτείται επανεξέταση και αναμόρφωση του συστήματος αποζημιώσεων, παροχών και επιδομάτων. Για παράδειγμα οι αποζημιώσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν σε 12 μήνες σε κάθε περίπτωση. Στις δε παροχές πρέπει να επανεξεταστεί η γονική άδεια διατροφής που απορυθμίζει την λειτουργικότητα των επιχειρήσεων.

Σε ότι, αφορά τις επιβαρύνσεις εξόφθαλμη περίπτωση είναι τα οικοδομοτεχνικά ένσημα που λειτουργούν σε βάρος της οικοδομικής δραστηριότητας ιδιαίτερα αυτήν την μεγάλη περίοδο της πτώσης της.

Βεβαίως, οφείλω να υπογραμμίσω ότι, η γενικότερη επιχειρηματική αίσθηση είναι ότι, την περίοδο αυτή η Ελλάδα οδηγείται ήδη σε διέξοδο με ορατή την αρχή του τέλους της κρίσης.

Στο κλίμα αυτό, έχει συντελέσει εκτός από την πολιτική διαχείριση των οικονομικών της χώρας, η ουσιαστική παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του οικονομικού επιτελείου του στην διαμόρφωση θετικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος. Η παρουσία του και οι επαφές του με επιχειρηματικές ομάδες και οργανώσεις των παραγωγικών τάξεων ενθαρρύνουν και τροφοδοτούν θετικά το επιχειρηματικό κλίμα, που είναι σημαντικότατος συντελεστής στην δημιουργία υποδοχής επενδυτικού ρεύματος. Τα θεαματικά αποτελέσματα στην κάλυψη των πρόσθετων κεφαλαίων των Τραπεζών της χώρας, δημιουργούν αισιοδοξία για την σταθεροποίηση της κεντρικής οικονομίας αφού το Τραπεζικό σύστημα αποτελεί την βάση του οικοδομήματος μέσα από το οποίο τροφοδοτείται η οικονομία και οι ανάγκες της. Ο επιχειρηματικός κόσμος στο σύνολο τους χαιρετίζει την θετική αυτή ατμόσφαιρα και ζητάει να περάσει με πρακτικό τρόπο στην καθημερινότητα και στην πραγματικότητα της οικονομίας.

Είμαστε στην διάθεση της πολιτείας για παραπέρα συνεργασία και για διάλογο. Εδώ όμως οφείλω να σημειώσω ότι, ο Επιμελητηριακός θεσμός είναι ο ισχυρότερος δίαυλος διαλόγου και οφείλουμε να τον προστατεύσουμε. Ας αφήσουμε τα Επιμελητήρια να συντηρήσουν την υποδομή τους.

Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την παρουσία των Επιμελητηρίων στο επιχειρείν και επιχειρηματικό διάλογο η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τις αποφάσεις για τον θεσμό.

Ο Ά αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Νικόλαος Καραγεωργίου

Με αναφορές στις στρεβλώσεις της οικονομικής πολιτικής και τις παθογένειες της οικονομίας από το ξεκίνημα της ίδρυσης των επιχειρήσεων μέχρι ην λειτουργία αλλά και τις δράσεις εντός και εκτός Ελλάδος έκανε την παρέμβαση του στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και ο Α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Νικόλαος Καραγεωργίου. Ανέλυσε συγκεκριμένες στρεβλώσεις που συνδέονται με τις αδειοδοτήσεις, τους ελέγχους, την χωροταξική πολιτική, τις φορολογικές διαδικασίες αλλά και την προώθηση των προϊόντων εκείνων που παρουσιάζουν ακόμη υγιείς και σημαντικές δυνατότητες να παραμείνουν με ανταγωνισμό στην διεθνή αγορά.

Η αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Άννα Παπαδημητρίου -Τσάτσου

Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρού, η αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Άννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου ανακοίνωσε ότι την κρίσιμη διετία 2014-2015 θα διατεθούν 200 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και 150 εκατ. ευρώ για την αγροτική παραγωγή από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Επίσης ότι, δημιουργείται ιδιόκτητο κτίριο της Περιφέρειας ως Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας και Κέντρο Υποστήριξης ως σημείο επαφής με νέους επιχειρηματίες για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών .

Ο υποψήφιος της Ν.Δ. για την περιφέρεια Αττικής κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος

Σε παρέμβασή του για την επιχειρηματικότητα ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος της Ν.Δ. για την περιφέρεια Αττικής κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος υπογράμμισε την ανάγκη να μεταβληθεί το σύνθημα «Να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα» σε σύνθημα «Να αξιοποιήσουμε παραγωγικά και το τελευταίο ευρώ από τα προγράμματα». Αναφέρθηκε στην συνέχεια στην ιδιαίτερη σημασία που θα έχει η απορρόφηση μέρους των κονδυλίων των 26 δισεκ. ευρώ που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη με μοναδικό στόχο τις υποδομές και με ιδιαίτερο επίκεντρο τον Πειραιά και τα άλλα λιμάνια της χώρας ώστε να διασυνδεθούν με τα σιδηροδρομικά δίκτυα και να καταστήσουν την χώρα σε πραγματικό Διεθνές Κέντρο προώθησης όλων των προϊόντων εκτός Ευρώπης προς την Ευρώπη.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ