2014-05-09 15:41:11
Φωτογραφία για Καθαρισμός διαμαρτυρίας
Στο πλαίσιο της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2014

το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επιστρέφει... για 3η χρονιά στη «διακεκαυμένη ζώνη» της παραλιακής λεωφόρου

για να διοργανώσει τον κεντρικό του καθαρισμό

στην παραλία Π. Φαλήρου (στάση ΤΡΑΜ: ΜΠΑΤΗΣ)

την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 και ώρα 10.00 π.μ.

Σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, κατά την οποία το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών δρομολογεί σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης του παράκτιου μετώπου και επιχειρεί μια πρωτοφανή «απαλλοτρίωση» συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, αλλά και της γενικότερης εμπεδωμένης σχέσης μας με τις ακτές, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επιλέγει μια από τις ελάχιστες ελεύθερα προσβάσιμες παραλίες της Λεωφ. Ποσειδώνος, ως πεδίο δράσης και άσκησης μιας άλλης κουλτούρας, νοοτροπίας και πρακτικής, αυτής της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου και ζητά την άμεση απόσυρση του επαίσχυντου νομοσχεδίου[1]


Ο κεντρικός καθαρισμός της 11ης Μαΐου στον οποίο θα συμμετάσχουν μικροί και μεγάλοι πολίτες, μέλη και εθελοντές του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Π. Φαλήρου και με τη συμμετοχή των εργαζομένων του. Όπως κάθε χρόνο ο χαρακτήρας του είναι κύρια συμβολικός, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης, στην ανάληψη προσωπικής ευθύνης και στην κινητοποίησή τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και στην διαμόρφωση μιας γενικότερα υπεύθυνης στάσης απέναντι στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται στους εθελοντές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους καθαρισμούς να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα ποδήλατά τους για τη μετάβασή τους στις ακτές. Για τους μικρούς μας φίλους και εθελοντές θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικά διαδραστικά παιχνίδια, τα οποία θα τους βοηθήσουν να αντιληφθούν πληρέστερα την αξία της διαφύλαξης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ επικεντρώνει στο πρόβλημα της χρήσης πλαστικής σακούλας μιας χρήσης, εναρμονιζόμενη και με την πολύ πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία επιτάσσεται ο περιορισμός της κατά 50 % έως το 2017 και κατά 80 % έως το 2019. Στη διάρκεια του καθαρισμού οι εθελοντές όχι μόνο θα «ανακουφίσουν» την παραλία από πλαστικές σακούλες και πολυποίκιλα άλλα απορρίμματα, αλλά όπως πάγια ισχύει στην εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ θα γίνει και συστηματική καταγραφή τους, ώστε να συγκεντρωθούν πολύτιμα, πρωτογενή δεδομένα για το ρυπαντικό φορτίο της συγκεκριμένης ακτής.

1 Το Υπουργείο Οικονομικών χωρίς να έχει τη βαθιά επιστημονική και τεχνική γνώση, χωρίς την ελάχιστη περιβαλλοντική ευαισθησία που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις, κατασκεύασε ένα νομοσχέδιο που προκλητικά ονομάζει «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», ένα ξεκάθαρα και επί της ουσίας αντισυνταγματικό, αντιπεριβαλλοντικό, αντιαναπτυξιακό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, που η άμεση απόσυρσή του είναι η μόνη λογική ενέργεια και αναγκαία προϋπόθεση, στη μη ολοκληρωματική πλέον καταστροφή του παράκτιου περιβάλλοντος.

Παρακάτω αναφέρουμε κάποια από τα βασικά σημεία που το κατατεθέν για διαβούλευση νομοσχέδιο, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την υποτιθέμενη ανάπτυξη προωθεί:

· Αντιμετωπίζει τον αιγιαλό, την παραλία και τις όχθες λιμνών και ποταμών , όχι σαν ένα σημαντικό κομμάτι του παράκτιου και θαλασσίου οικοσυστήματος στο οποίο ζει και αναπτύσσεται ένα σημαντικό μέρος της βιοποικιλότητας , αλλά σαν μια χέρσα έκταση που είναι αμαρτία η μη ανάπτυξή της.

· «Αποχαρακτηρίζει» τις παραλίες από μέρος του παράκτιου οικοσυστήματος, τις κατατάσσει σαν «ένα περίεργο αναγκαίο μέρος» ανάμεσα στην στεριά και στο αιγιαλό και όπου χρειαστεί δεν τις χωροθετεί και τις εξαφανίζει, γιατί με αυτό τον τρόπο νομίζει, ότι προωθεί την «ανάπτυξη».

· Αφαιρεί ουσιαστικά τη νομική προστασία από εκατοντάδες μικρούς υγροτόπους, παραλίμνιες προστατευόμενες περιοχές.

· Νομιμοποιεί χιλιάδες μικρές ή μεγάλες αυθαίρετες κατασκευές και αστοχίες δημοσίων, δημοτικών και ιδιωτικών έργων στο ευαίσθητο παράκτιο οικοσύστημα, επεμβαίνει στον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων υπέρ των παρανομούντων και με αυτό τον τρόπο, οδηγεί σε νέες παρανομίες και αυθαίρετες κατασκευές.

· Καταργεί όλους τους περιορισμούς(μέχρι 500 τ.μ μέτρα εμπορική εκμετάλλευση και 100 μ. ελεύθερη ζώνη) στις εμπορικές εκμεταλλεύσεις και δίνει το δικαίωμα ολοκληρωματικής κατάληψης των παραλιών. Επιτρέπει, προτρέπει, διευκολύνει, την δημιουργία μόνιμων κατασκευών, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για επίτευξη του επιχειρηματικού σκοπού, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση ή καταστροφή της παράκτιας βιοποικιλότητας, αλλά και δημιουργία προβλημάτων στην γεωμορφία των ακτών.

· Για μια σειρά δημοσίων ή ιδιωτικών έργων καταργείται η οριοθέτηση της παράκτιας ζώνης σαν αναγκαία προϋπόθεση για την έγκρισή τους και αντίθετα τους δίνει το δικαίωμα να επιχωματώνουν, μπαζώνουν, χτίζουν και τελικά καταστρέφουν το παράκτιο περιβάλλον, όταν κρίνουν ότι είναι απαραίτητα για την καλύτερη προώθηση και εκμετάλλευση των επιχειρηματικών έργων.

· Αφαιρεί το καταχωρημένο δικαίωμα της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες και αιγιαλό, δεν υπάρχουν μέτρα για την διευκόλυνση των πολιτών με κινητικά προβλήματα και δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην απαγόρευση της παραχώρησης για αποκλειστική χρήση, για παραλίες και αιγιαλό.

· Δεν λαμβάνει υπόψη του τα νέα δεδομένα, από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά αντίθετα προωθεί μέτρα για διευκόλυνση έργων που δημιουργούν προβλήματα διάβρωσης στο παράκτιο περιβάλλον.

· Προωθεί ένα ξεπερασμένο και αντιαναπτυξιακό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που στηρίζεται ή στα δεδομένα της δεκαετίας του 1960 (ψαράκι και ουζάκι με τα πόδια στην θάλασσα) ή στα αποτυχημένα μοντέλα μαζικής τουριστικής ανάπτυξης π.χ πισίνες πάνω στις υπέροχες ελληνικές ακτές, μοντέλο που αναπτύχτηκε σε άλλες μεσογειακές χώρες με ολέθρια αποτελέσματα.

· Προτρέπει και τελικά οδηγεί στην υποβάθμιση και αλλοίωση της ιδιαιτερότητας του παράκτιου περιβάλλοντος, που αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και αναγκαία προϋπόθεση για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ανησυχία για Ντιέγκο Κόστα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανησυχία για Ντιέγκο Κόστα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ