2014-05-10 08:08:12
Φωτογραφία για Παρελάσεις στην Κριμαία – Νεκροί στην Μαριούπολη
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Ο Ρώσος πρόεδρος σε ομιλία του σε Ρώσους ναύτες στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων χαιρέτισε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Για πρώτη φορά από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν  επισκέφτηκε τη Σεβαστούπολη με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 στην Ευρώπη, προκαλώντας αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα. Την ίδια ώρα τουλάχιστον 20 φιλορώσοι αποσχιστές έχασαν τη ζωή τους στην Μαριούπολη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος σε ομιλία του σε Ρώσους ναύτες στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων χαιρέτισε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, λέγοντας ότι η επιστροφή της Κριμαίας στην Ρωσία αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια.


«Είμαι σίγουρος ότι το έτος 2014 θα μείνει στα χρονικά ως το έτος κατά το οποίο οι λαοί που ζουν εδώ αποφάσισαν με σθεναρότητα να είναι με την Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την πίστη τους στην ιστορική αλήθεια και στην μνήμη των προγόνων μας», δήλωσε ο Πούτιν.

EURONEWS

Ρωσία: «Ημέρα Νίκης» με επίδειξη ισχύος στην Κριμαία

Ακόμη είπε ότι τα δικαιώματα των Ρώσων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

«Μεταχειριζόμαστε όλες τις χώρες, όλες τους λαούς με σεβασμό. Σεβόμαστε τα νόμιμα δικαιώματά τους και συμφέροντά τους. Αλλά ζητούμε επίσης όλοι να μεταχειρίζονται τα νόμιμα συμφέροντά μας, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της ιστορικής δικαιοσύνης και του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, με τον ίδιο τρόπο» ανέφερε.

Οι δηλώσεις του Πούτιν γίνονται ενώ είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή στο Ντόνετσκ και σε άλλες ανατολικές περιφέρειες δημοψήφισμα για την αυτονομία ή και την απόσχιση των συγκεκριμένων περιφερειών από την Ουκρανία.

Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ

Προκλητική χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμέα.

«Αυτό το ταξίδι είναι προκληκτικό και περιττό, η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία» είπε, ενώ αναφερόμενος στην προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία, επανέλαβε πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν «τα παράνομα βήματα της Ρωσίας».

Σε ανάλογο μήκος κύματος νωρίτερα, και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έκανε λόγο για «ανάρμοστη» επίσκεψη.

EURONEWS

Αντιδράσεις για την πρώτη επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία

Προχωρά με τις κυρώσεις η Ε.Ε.

Ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Προϋπολογισμού Γιάνους Λεβαντόφσκι δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι η ΕΕ θα ενισχύσει την Δευτέρα τις στοχευμένες κυρώσεις που έχει επιβάλει σε πρόσωπα και οντότητες που συνδέονται με την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Κατά την άποψή μου την Δευτέρα θα τεθεί σε ισχύ η νεώτερη ενίσχυση των κυρώσεων σε πρόσωπα», δήλωσε ο Λεβαντόφσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24 BiS.

«Αυτές δεν είναι οι πιο επώδυνες. Επιφυλάσσουμε το τρίτο επίπεδο των κυρώσεων για την περίπτωση που αποδειχθεί πέραν πάσας αμφιβολίας μια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία», σημείωσε ο ίδιος.

Νεκροί στη Μαριούπολη

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον 20 ένοπλοι φιλορώσοι αποσχιστές έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στη Μαριούπολη, σε συγκρούσεις με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. 

EURONEWS

Ουκρανία: Αιματηρές συγκρούσεις στη Μαριούπολη

Οι συγκρούσεις έγιναν για τον έλεγχο του τοπικού αρχηγείου της αστυνομίας και κτηρίου του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία έχουν καταληφθεί από τους αποσχιστές.

Η αστυνομία, σύμφωνα με το πρακτορείο, προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο από τους φιλορώσους ενόπλους, όταν οι τελευταίοι άνοιξαν πυρ από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο είχαν καταλάβει.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας σκότωσαν περίπου 20 φιλορώσους αυτονομιστές κατά την επίθεσή τους εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στη Μαριούπολη στα νοτιοανατολικά, ανακοίνωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Ο Αβάκοφ δήλωσε ότι η απόπειρα περίπου 60 «τρομοκρατών» να εισβάλλουν στο κτήριο κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο εσωτερικό του αρχηγείου. Κάποιοι από τους εξεγερμένους διέφυγαν και αναζήτησαν καταφύγιο στην πόλη.

Επίσης ένας ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τέσσερις αυτονομιστές συνελήφθησαν, ανέφερε ο ίδιος στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Λίγο νωρίτερα οι αρχές της επαρχίας Ντονέτσκ είχαν ανακοινώσει ότι τρεις φιλορώσοι έχουν σκοτωθεί και 25 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις.

Ο ουκρανικός ιστότοπος 0629.com.ua μετέδωσε ότι πολλά τεθωρακισμένα του ουκρανικού στρατού κινούνται στους δρόμους της πόλης, ενώ οδοφράγματα έχουν δημιουργεί με φλεγόμενα λάστιχα και το κέντρο της πόλης είναι κλειστό για τα οχήματα.

Στη Μαριούπολη, που βρίσκεται στο κέντρο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες συγκρούσεις μεταξύ της ουκρανικής αστυνομίας και των ένοπλων αυτονομιστών.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ