2014-05-15 09:52:33
Φωτογραφία για ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES
Φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό ανάβουν οι αποκαλύψεις των Financial Times τόσο για την κρίσιμη συνεδρίαση των G20 τον Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες όσο και για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ. Ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ επανήρθε με το δεύτερο μέρος του αφιερώματός του κάνοντας λόγο για το «πλάνο Ζ» το οποίο κατά τον ίδιο είχε εκπονήσει μια ομάδα αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ με σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά εξελίχθηκε σε σχέδιο αντιμετώπισης της κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών και της εξόδου από την ευρωζώνη.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Π. Σπίγκελ τον Ιούνιο του 2012, όταν οι περισσότεροι οικονομικοί ηγέτες βρίσκονταν στο Λος Κάμπος, στο Μεξικό, για τη σύνοδο των G20, το ίδιο Σαββατοκύριακο με τις ελληνικές εκλογές, μία ομάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων έμειναν στις Βρυξέλλες στα γραφεία τους, έτοιμοι να ενεργοποιήσουν το «Πλάνο Ζ». Ένας από τους εν λόγω ηγέτες ήταν ο Όλι Ρεν ο οποίος είχε ακυρώσει το ταξίδι του στο Μεξικό.


Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πία Αρενκίλντε με δήλωσή της πήρε θέση  το δημοσίευμα της εφημερίδας που ήθελε τον κ. Μπαρόζο να ζητά από τον τότε ΥΠΟΙΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στο ταξίδι επιστροφής από τις Κάννες να «σκοτώσει» το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με την κ. Αρενκίλντε «δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κομισιόν η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει ή να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος χθες το βράδυ σε εκδήλωση του συνδικαλιστικού τομέα του κόμματος σημείωσε ότι «στις Κάννες, την πρωτοβουλία των κινήσεων την είχαν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κρατών. Ο κ. Σαρκοζί και η κα Μέρκελ». «Η συνάντηση είχε διακυβερνητικό χαρακτήρα». 

«Οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρίσταντο και παρακολουθούσαν μια συζήτηση μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης».      

«Το δημοψήφισμα με ερώτημα "ναι ή όχι στο ευρώ" δεν το άντεχε η χώρα. Καθ’ οδόν προς ένα δημοψήφισμα "μέσα ή έξω από το ευρώ" θα είχαν διαλυθεί οι τράπεζες, θα είχαν χαθεί οι καταθέσεις, θα είχε καταστραφεί η ελληνική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος διαψεύδοντας ότι ήταν συνομιλητής του κ. Μπαρόζο.

Με την κυβέρνηση να τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινοβραδινή του εμφάνιση στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 περιορίστηκε να δηλώσει ότι περιμένει «τις διαψεύσεις των Σαμαρά και Βενιζέλου, αλλά και της κ. Μέρκελ», διευκρινίζοντας ότι εκείνος δεν υποστήριζε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νόμισμα, αλλά για τη δανειακή σύμβαση.

Εντός ενός ρευστού πολιτικού σκηνικού στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων εκφράζουν την απορία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανακίνιση ενός τόσο σοβαρού θέματος λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές.

naftemporiki.gr

''The New Daily Mail'' 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ