2014-05-15 16:40:03
Φωτογραφία για Μπενφίκα: Η κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν καλά κρατεί...
Δεν την θέλει η μοίρα να σηκώσει ευρωπαϊκή κούπα με τίποτα και με κανέναν τρόπο. Μετά την απώλεια του φετινού Europa League, η Μπενφίκα μετράει πλέον οκτώ χαμένους τελικούς, με τους «αετούς» να μην μπορούν να σπάσουν την «κατάρα» του Μπέλα Γκούτμαν.

Έχουν περάσει 52 χρόνια απ’ την τελευταία φορά που κατέκτησαν τρόπαιο εκτός συνόρων, έχοντας τον Ούγγρο τεχνικό στον πάγκο. Όταν αυτός έφυγε το 1962 –λόγω οικονομικών διαφορών- καταράστηκε την ομάδα της Λισαβόνας να μην πάρει ευρωπαϊκό τίτλο για 100 χρόνια.

Και μέχρι σήμερα, τα λόγια του Γκούτμαν φαίνεται πως «πνίγουν» τα όνειρα των Ιβήρων για επιτυχία εκτός Πορτογαλίας (και παρά την προσπάθεια που είχε καταβάλλει ο αείμνηστος Εουσέμπιο για να... λύσει τα μάγια, επισκεπτόμενος τον τάφο του Ούγγρου).

Οι χαμένοι τελικοί της Μπενφίκα απ’ το 1962 που κατέκτησε το Πρωταθλητριών κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι και σήμερα:


1962-63 Μπενφίκα- Μίλαν 1-2 - Κύπελλο Πρωταθλητριών

1964-65 Μπενφίκα- Ίντερ 0-1 - Κύπελλο Πρωταθλητριών

1967-68 Μπενφίκα- Μαν. Γιουνάιτεντ 1-4 (παρατ.) - Κύπελλο Πρωταθλητριών

1982-83 Μπενφίκα- Άντερλεχτ 0-1 και 1-1 – Κύπελλο Ουέφα

1987-88 Μπενφίκα- Αϊντχόφεν 0-0 (5-6 πεν.) - Κύπελλο Πρωταθλητριών

1989-90 Μπενφίκα- Μίλαν 0-1 – Κύπελλο Πρωταθλητριών

2012-13 Μπενφίκα- Τσέλσι 1-2 – Γιουρόπα Λιγκ

2013-14 Μπενφίκα-Σεβίλλη 0-0 (2-4 πεν.) – Γιουρόπα Λιγκ

Όσον αφορά στον χθεσινό τελικό, το παιχνίδι ήταν πολύ καλό από το ξεκίνημά του. Τόσο η Μπενφίκα, όσο και η Σεβίλλη έκαναν εμφανές από τα πρώτα λεπτά πως θέλουν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους κάτι που έκανε το ματς αρκετά γρήγορο. Μπορεί οι ευκαιρίες στο 20λεπτο να ήταν ελάχιστες και να κυριάρχησαν οι δυνατές μονομαχίες, όμως η ομάδα του Ουνάι Έμερι έδειχνε να στέκεται καλύτερα στο γήπεδο, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στον άξονα των Πορτογάλων, που αδυνατούσαν να κυκλοφορήσουν άνετα τη μπάλα.

Στη συνέχεια οι παίκτες του Ζέσους «ξύπνησαν», έπαιξαν από τα άκρα και στάθηκαν άτυχοι στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων όταν ο Μπέτο τους στέρησε το γκολ έπειτα από προσπάθεια του Μάξι Περέιρα. Έτσι, το ημίχρονο έκλεισε χωρίς σκορ και τους Πορτογάλους να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με τη μεγάλη ευκαιρία.

Φουριόζα ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο η Μπενφίκα. Οι «αετοί της Λισαβόνας» μπήκαν πολύ δυνατά στο δεύτερο 45λεπτο και αιφνιδίασαν τους παίκτες του Έμερι, που γλίτωσαν την παραβίαση της εστίας τους από θέμα τύχης. Η Σεβίλλη κατάφερε με δυνατά μαρκαρίσματα και χάρη στην ψυχραιμία του Ράκιτιτς να «παγώσει» τον ρυθμό και να απομακρύνει τους Πορτογάλους από την περιοχή του Μπέτο. Κάπου εκεί το ματς πήρε φωτιά και ο ρυθμός ήταν διαστημικός με τη μπάλα να πηγαίνει από τη μία περιοχή στην άλλη.

Τελικά, δεν άλλαξε κάτι και το ματς πήγε παράταση και πέναλτι, όπου στη... ρώσικη ρουλέτα χαμογέλασε η Σεβίλλη. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πορτογάλο τερματοφύλακα, Μπέτο, που έπιασε τα πέναλτι του Καρντόσο και του Ροντρίγκο, η ομάδα του Ουνάι Έμερι πανηγύρισε το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ