2014-05-17 09:23:04
Φωτογραφία για Γεωπόνοι μελετητές: Δεν φθάνει η παράταση στο πρόγραμμα νέων αγροτών αν δεν… τρέξει σωστά το ΟΣΔΕ
Να επισπευθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του ΟΣΔΕ, με προτεραιότητα στους υποψηφίους για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην εμπρόθεσμη υποβολή των φακέλων, ζητούν μέσω του ΑγροΤύπου γεωπόνοι - μελετητές από όλη τη χώρα. Λίγες ώρες μετά και την δημοσίευση του ΦΕΚ με την παράταση για την υποβολή δηλώσεων του Μέτρου 112 του ΠΑΑ 2007 - 2014 έως την 6η Ιουνίου, οι άνθρωποι που χειρίζονται και καταθέτουν τους φακέλους των υποψηφίων Νέων Αγροτών αλλά και εκπρόσωποι του Σωματείου τους (ΠΕΝΑ) μας τονίζουν ότι ακόμα και με αυτή την παράταση θα υπάρχει μεγάλη πίεση αφού σε πολλές περιοχές οι «πύλες» του ΟΣΔΕ ουσιαστικά άνοιξαν πριν από λίγα 24ωρα και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει την οριστικοποίηση των δηλώσεων.

Στην συνέχεια και εφόσον ολοκληρωθεί η «δουλειά» των πιστοποιημένων φορέων Α και Β βαθμού, οι γεωπόνοι – μελετητές θα πρέπει να ξεκινήσουν ένα «αγώνα δρόμου» προκειμένου να καταχωρήσουν τα δηλωμένα αγροτεμάχια στη μελέτη, για τον φάκελο που θα υποβάλλουν στα πλαίσια του Μέτρου 112.


Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι μελετητές εκτός του ότι ζητούν από τους πιστοποιημένους φορείς να δώσουν προτεραιότητα στις δηλώσεις των Νέων Αγροτών, ζητούν επίσης να υπάρχει ευελιξία στο θέμα των διορθώσεων εφόσον σε κάποιες περιπτώσεις προκύψουν λάθη.

ΠΕΝΑ

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο για το θέμα, ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών (ΠΕΝΑ), τονίζει: «Η παράταση δεν είναι αρκετή αφού υπάρχουν προβλήματα με το ΟΣΔΕ. Από την Κεφαλονιά μου έλεγαν χθες ότι δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε καν αίτημα. Στην περιοχή της Αμαλιάδας ο κόσμος που πάει στους πιστοποιημένους φορείς διαπληκτίζεται καθημερινά με τους υπαλλήλους που παραλαμβάνουν τις δηλώσεις. Αν έδιναν μια παράταση μέχρι 15 Ιουνίου θα ήταν λογικό. Η παράταση μέχρι 6 Ιουνίου δεν είναι. Υπάρχει μεγάλη πίεση».

ΕΓΜΕΣΕ

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Γεωπόνων Μελετητών Ελλάδος - Συμβούλων Επιχειρήσεων (ΕΓΜΕΣΕ) σημείωνει: «Αν το ΟΣΔΕ λειτουργούσε όπως προβλεπόταν δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα ούτε με την κανονική προθεσμία. Τώρα υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα δούμε πως θα λυθούν στην πορεία. Εμείς, ο ΕΓΜΕΣΕ, από τις 28 Απριλίου είχαμε στείλει έγγραφο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την Ειδική Γραμματεία για παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου. Δεν εισακουστήκαμε. Επίσης, αυτή η διαδικασία με την παράταση της τελευταίας στιγμής είναι εντελώς παράλογη. Από την πλευρά μας, λέμε στους φορείς του ΟΣΔΕ να δώσουν προτεραιότητα στους Νέους. Η όλη ιστορία με το ΟΣΔΕ ξεκίνησε στραβά».

Σύλλογος Γεωπόνων Μελετητών - Αγροτικών Συμβούλων Βορείου Ελλάδος

Την άποψη ότι η παράταση δεν είναι από μόνη της αρκετή εκφράζει μέσω του ΑγροΤύπου και η κα. Μαρία Λαζαρίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Μελετητών - Αγροτικών Συμβούλων Βορείου Ελλάδος. Η ίδια αναφέρει: «Η παράταση θα εξαρτηθεί αν είναι αρκετή από το αν μέχρι την άλλη εβδομάδα έχουμε στα χέρια μας τις οριστικοποιημένες και χωρίς λάθη δηλώσεις ΟΣΔΕ. Από αυτό και μόνο θα εξαρτηθεί αν η παράταση μέχρι 6/6 είναι αρκετή. Οι νέοι αγρότες που θέλουν να υποβάλλουν αιτήσεις είναι έτοιμοι. Και τα μισθωτήρια έχουν στα χέρια τους, όπως επίσης ξέρουν τι θα καλλιεργήσουν. Από την πλευρά μας θέλουμε να ζητήσουμε να δοθεί προτεραιότητα στις δηλώσεις των Νέων Αγροτών όπως επίσης θέλουμε να υπάρχει μια ευελιξία στο να μας διορθώνουν έγκαιρα όποια λάθη μπορεί να υπάρξουν».

Γεωπόνοι μελετητές σε Μυτιλήνη και Λάρισα

Εκτός των επισήμων φορέων των Γεωπόνων μελετητών ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με συναδέλφους τους, οι οποίοι διατηρούν μελετητικά γραφεία. Μεταξύ αυτών ο κ. Ιωάννης Γατσής, γεωπόνος - μελετητής από την Μυτιλήνη μας λέει για την κατάσταση στο νησί: «Στη Λέσβο το ΟΣΔΕ ξεκίνησε στην ουσία εδώ και μία εβδομάδα. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από τους υποψηφίους του προγράμματος νέων αγροτών που συνεργαζόμαστε, ο φορέας πιστοποίησης αρχικά τους ενημέρωνε ότι μέσα σε 3 με 4 ημέρες θα εκτυπωθεί η ενιαία δήλωση. Στους τελευταίους που πήγαν όμως να υποβάλλουν δήλωση τους ενημέρωναν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε μία με δυο εβδομάδες».

Και συμπληρώνει: «Επειδή στη Λέσβο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι μεγάλο - μπορεί να φθάσουμε και τα 500 άτομα - θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ “στριμωγμένα”. Ελπίζω μέχρι τέλος του μήνα να έχουμε στα χέρια μας, τουλάχιστον την πλειοψηφία των δηλώσεων ΟΣΔΕ διότι μετά πρέπει να κάνουμε και εμείς την καταχώρηση των αγροτεμαχίων στη μελέτη. Δεν τελειώνει δηλαδή το θέμα με την εκτύπωση της δήλωσης ΟΣΔΕ».

Από την πλευρά του, ο κ Ντίνος Μπλιάτσιος - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.» μας αναφέρει: «η παράταση είναι αρκετή αν ξεπεραστούν τα προβλήματα με το ΟΣΔΕ. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους Νέους Αγρότες που υποβάλλουν φακέλους για το πρόγραμμα. Έχουν πει ότι θα το κάνουν αυτό αλλά θα πρέπει να το δούμε και στην πράξη».
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ