2014-05-17 09:41:04
Φωτογραφία για Άλλαξε ο Πειθαρχικός Κώδικας για τα στημένα!
Σημαντικές είναι οι αλλαγές που έγιναν στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, μετά και από "υποδείξεις" της UEFA, για υποθέσεις στημένων αγώνων, οι οποίες βέβαια θα πρέπει να ψηφιστούν στη Γ.Σ. της ομοσπονδίας τον προσεχή Ιούνιο.

Συνοπτικά, οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:

α) Το αδίκημα της χειραγώγησης αγώνα δεν παραγράφεται ποτέ!

β) Οι υποθέσεις θα εκδικάζονται άμεσα στις πειθαρχικές επιτροπές (όπως συνέβαινε το 2011) και πριν από τα ποινικά δικαστήρια!

γ) Οι υποθέσεις αυτές δεν θα μπαίνουν στο αρχείο.

δ) Για να υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις, αρκούν και οι "επαρκείς ενδείξεις" και δεν απαιτούνται αποδείξεις!

ε) Ιδρύεται δίκτυο ανωνύμων καταγγελιών!

στ) Προβλέπεται ρητή απαγόρευση σε όλους τους εμπλεκόμενους να στοιχηματίζουν ελληνικούς αγώνες ή διοργανώσεις.

Αναλυτικά οι νέες διατάξεις που συμπεριλήφθηκαν στο Κεφάλαιο Γ' του Πειθαρχικού Κώδικα περί "Ακεραιότητας Αγώνων-Διοργανώσεων":


-Τα πειθαρχικά αδικήματα της χειραγώγησης αγώνα, της απόπειρας χειραγώγησης ή όποιας άλλης διεφθαρμένης δραστηριότητας σχετίζεται με τη χειραγώγηση αγώνα, είναι απαράγραπτα!

-Τα όργανα της ΕΠΟ χωρίς καθυστέρηση και πριν την ετυμηγορία των ποινικών δικαστηρίων, θα εκδικάζουν τις υποθέσεις αυτές. Οι πειθαρχικές διώξεις δεν θα πρέπει να τίθενται στο αρχείο επειδή τα εμπλεκόμενα πρόσωπα μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και να μην βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της ΕΠΟ.

-Σε περιπτώσεις χειραγώγησης ή απόπειρας χειραγώγησης αγώνα, αρκεί τα γεγονότα να προκύπτουν από επαρκείς ενδείξεις (comfortable satisfaction) που διαθέτουν τα πειθαρχικά όργανα, σύμφωνα με τη νομολογία του CAS, ειδικότερα καθώς αυτά δε διαθέτουν προανακριτικές ή ανακριτικές ιδιότητες, ούτε δικονομικά μέσα συγκρινόμενα με αυτά των ποινικών δικαστικών οργάνων.

-Η ΕΠΟ αναγνωρίζει την ανάγκη στενής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας με τις κρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών προκειμένου να κερδηθεί η μάχη έναντι στη χειραγώγηση αγώνων.

-Η ΕΠΟ θα καθιερώσει δίκτυο ασφαλούς υποβολής/αναφοράς, ανώνυμα αν κρίνεται απαραίτητο, γεγονότων χειραγώγησης ή απόπειρας χειραγώγησης.

-Αξιωματούχοι, διαιτητές, ποδοσφαιριστές, προπονητές και εν γένει εμπλεκόμενοι με το άθλημα του ποδοσφαίρου απαγορεύεται να στοιχηματίζουν σε αγώνες ή σε διοργανώσεις στους οποίους συμμετέχουν ή εμπλέκονται. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται απαγόρευση να εκτελούν οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο τουλάχιστον για δύο (2) έτη. Σε περίπτωση επανάληψης επιβάλλεται ποινή ισόβιου αποκλεισμού ενασχόλησης με το άθλημα.

-Κάθε αξιωματούχος, διαιτητής, ποδοσφαιριστής, προπονητής ή εν γένει εμπλεκόμενος στο άθλημα του ποδοσφαίρου υποχρεούται να ενημερώνει άμεσα τη διοργανώτρια και την ΕΠΟ σε οποιαδήποτε περίπτωση προσεγγιστεί με σκοπό τη χειραγώγηση της έκβασης ή αποτελέσματος αγώνα με αντιαθλητικό, ανήθικο ή διεφθαρμένο τρόπο. Η ίδια υποχρέωση ισχύει αν υποπέσει στην αντίληψή του εμπλοκή άλλων προσώπων σε τέτοιες δραστηριότητες. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται απαγόρευση να εκτελούν οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο τουλάχιστον για δύο (2) έτη. Σε περίπτωση επαναλήψεως επιβάλλεται ισόβιος αποκλεισμός.

-Για το αδίκημα του "προκαθορισμού αποτελέσματος για στοιχηματικούς λόγους", υπαίτια θεωρείται η ομάδα εφόσον περισσότεροι από δύο ποδοσφαιριστές της εμπλέκονται στο αδίκημα.

-Για το αδίκημα του "επηρεασμού για χειραγώγηση αγώνα", σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ. Υπαίτια θεωρείται η ομάδα εφόσον περισσότεροι από δύο ποδοσφαιριστές της εμπλέκονται στο αδίκημα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, πως η ΕΠΟ επιμένει στην δημιουργία της ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής για την άμεση διερεύνηση των υποθέσεων αυτών. Στην επιτροπή αυτή, προτείνει να συμμετέχουν ένας εισαγγελέας, ένας εκπρόσωπος της ΕΠΟ, ένας εκπρόσωπος της Super League, ένας εκπρόσωπος της Football League και ένας ειδικός της UEFA, τον οποίο η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έχει ήδη ορίσει μετά από σχετικό αίτημα της ΕΠΟ.
sport24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ