2014-05-18 16:25:06
Φωτογραφία για Κύπρος: Νομοθεσία για εκποιήσεις επιχειρήσεων μέχρι το καλοκαίρι
Με επιτυχία έχει ολοκληρωθεί άλλη μια αξιολόγηση από την Τρόικα, η οποία επιβεβαίωσε την πρόοδο σε όλους τους τομείς του προγράμματος, στη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών, στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, τόνισε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος. Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει μέχρι το καλοκαίρι νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τις εκποιήσεις επιχειρήσεων -και όχι πρώτης κατοικίας.

ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ. Η θετική αξιολόγηση ανοίγει τον δρόμο στην εκταμίευση της δόσης τέλος Ιουνίου, η οποία θα ξεπερνά συνολικά τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προηγουμένως, στις 19 Ιουνίου, θα συνεδριάσει το Eurogroup. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι αργότερα θα ακολουθήσει η διαδικασία του ΔΝΤ και σημείωσε ότι η χρηματοδότηση από τον ESM και από το ΔΝΤ καλύπτει από τη μια το έλλειμμα και από την άλλη συγκεκριμένες λήξεις χρέους.


ΥΦΕΣΗ. Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Τρόικα επιβεβαίωσε ότι η ύφεση για το 2014 θα είναι κάπως χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων, στο 4,2%, από 4,8% που προβλέπεται στο μνημόνιο και παραμένει κοινή εκτίμηση, όπως είπε ο Υπουργός, ότι στο 2015 θα είμαστε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. «Η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο ανθεκτική από ότι πολλοί ανέμεναν και αυτό οφείλεται στους βασικούς παραγωγικούς τομείς του τόπου μας, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες, στη ναυτιλία, οι οποίοι έχουν κρατήσει την ύφεση σε χαμηλότερα από τα αρχικά αναμενόμενα επίπεδα», επισήμανε. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «με την εφαρμογή του προγράμματος, οι κινήσεις της Κυβέρνησης για αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, για διεύρυνση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η πρόσφατη απόφαση για δραστηριοποίηση στην Κύπρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), δίνουν ανάσες οξυγόνου σε μια οικονομία που αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας».

ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, οι διεθνείς πιστωτές αποδέχθηκαν αίτημα της κυπριακής πλευράς να δοθεί παράταση σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την κύρια κατοικία ούτως ώστε η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου με τρόπο που να δίνει προς τις τράπεζες αυξημένες δυνατότητες είσπραξης να συνδυαστεί με την ολοκλήρωση και τη θέσπιση του πλαισίου αφερεγγυότητας. Διευκρίνισε ότι «εχουμε την υποχρέωση μέχρι το καλοκαίρι να περάσουμε νομοθεσία που να διευκολύνει τις εκποιήσεις- κι έχουμε ξεκαθαρίσει πως αυτό δεν αφορά περιπτώσεις που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία». Ο υπουργός τόνισε, δηλαδή, ότι οι εκποιήσεις δεν θα αφορούν τόσο τους ιδιώτες όσο επιχειρήσεις και ίσως μεγάλους δανειζόμενους . Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι «άλλη θα πρέπει να είναι, και θα είναι, η μεταχείριση τέτοιων περιπτώσεων μη συνεργάσιμων και διαφορετική σε περίπτωση μιας οικογένεια που έχει δανειστεί για να κτίσει το σπίτι της και απλώς αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο πρόσκαιρα προβλήματα. Δεν θα υπάρχουν γενικευμένες ρυθμίσεις ούτε προς τη μια ούτε προς την άλλη κατεύθυνση. Ούτε δηλαδή προς την ενίσχυση των δυνατοτήτων των τραπεζών αλλά ούτε και προς την κατεύθυνση της προστασίας».

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ