2014-05-20 14:01:06
Φωτογραφία για «Απογοήτευση» Εξέφρασε ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο για την Απόρριψη της ITERA στο Διαγωνισμό της Ενδιάμεσης Λύσης
Την ενόχληση της χώρας του για την απόρριψη της προσφοράς της ITERA για την «ενδιάμεση λύση» φυσικού αερίου στην Κύπρο εξέφρασε ο Ρώσος Πρέσβης στην Λευκωσία κ. Στανισλάβ Οσάντσι. Ωστόσο, χαρακτήρισε τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών ελκυστικές για Ρώσους επενδυτές, των οποίων τη συμμετοχή στις σχετικές διαδικασίες δεν απέκλεισε.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη του στο κυπριακό SigmaLive, ο κ. Οσάντσι δεν έκρυψε την ενόχληση της ρωσικής πλευράς για το ναυάγιο που προέκυψε με την ρωσική ITERA στη διαδικασία έλευσης φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση. Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την επίλυση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πώς αυτή θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο κυπριακό, ο Ρώσος πρέσβης μίλησε, ουσιαστικά, για δίκοπο μαχαίρι. Συγκεκριμένα, ο κ. Οσάντσι ανέφερε ότι από την μια «οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν μια συμπληρωματική ώθηση στις εποικοδομητικές προσπάθειες που αποβλέπουν στη λύση
. Αφετέρου, είπε, αυξάνουν τον κίνδυνο όπως, ορισμένοι «ξένοι παίκτες» που για τους δικούς τους πολιτικούς και οικονομικούς λόγους ενδιαφέρονται για τη λύση του κυπριακού, θα εντείνουν τις προσπάθειες επιβολής τέτοιας λύσης που θα είναι συμφέρουσα πρώτα απ΄ όλα για αυτούς και δεν θα ανταποκριθεί σε απαιτούμενο βαθμό στις λαχτάρες των Κυπρίων».

Επιπρόσθετα, ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο μίλησε και για την επιβολή κυρώσεων κατά Ρώσων προσώπων και εταιρειών από τις ΗΠΑ και την ΕΕ χαρακτηρίζοντάς τις «απειλές» από τις οποίες «θα υποφέρουν και οι πρωτεργάτες τους». Επικριτικός κατά των ΗΠΑ δεν ήταν μόνο σε σχέση με την Ουκρανία αλλά και σε ό,τι αφορά την «επέμβασή» τους στην Μέση Ανατολή.

Τέλος, ο Στανισλάβ Οσάντσι υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν νοείται χωρίς την Ρωσία και πως οι σχέσεις Κρεμλίνου-Ε.Ε δεν ήταν πάντα «μέλι-γάλα».

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο στο SigmaLive:

Υπάρχει ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για δραστηριοποίηση τους στην Κύπρο; Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο υπάρχει ενδιαφέρον από μέρους της Ρωσίας για συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία;

Το γεγονός ότι η Κύπρος και η Ρωσία είναι παλιοί και δοκιμασμένοι φίλοι είναι ολοφάνερο και είναι περιττό να αναφέρω αποδείξεις αυτού του γεγονότος. Επίσης, είναι γεγονός ότι η γνωστή απόφαση του Eurogroup του Μαρτίου πέρυσι για το «κούρεμα» των καταθέσεων με το οποίο οι Ρώσοι καταθέτες δέχθηκαν αισθητές ζημιές, αποτέλεσε δοκιμασία για τη συνεργασία Ρωσίας - Κύπρου. Επίσης, είναι αλήθεια πως τη Ρωσική πλευρά απογοήτευσαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την ενδιάμεση προμήθεια του φυσικού αερίου στο οποίο πήρε μέρος η εταιρεία μας ITERA. Κατά τη γνώμη μας με την προσφορά της, που αποδείχθηκε η καλύτερη, θα μπορούσε να βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχος του διαγωνισμού, δηλαδή να μειωθεί η τιμή του κυπριακού ηλεκτρισμού.

Σήμερα, δεν αποκλείω κάποιους επαναπροσανατολισμούς σε ό,τι αφορά τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο. Π.χ. μου φαίνεται, ότι ο ρόλος του τουρισμού ως προορισμού επενδύσεων από Ρωσία είναι δυνατόν να αυξηθεί. Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται εξειδίκευση του τουρισμού. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον αγροτικό, ιατρικό, προσκυνητικό τουρισμό κ.τ.λ.

Επίσης διαβλέπω ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών είναι ελκυστικές για Ρώσους επενδυτές και δεν αποκλείω τη συμμετοχή τους. Είναι γνωστό, ότι στην οικονομική συνεργασία μετράνε όχι μόνον πολιτικοί ή συναισθηματικοί, αλλά πρώτα απ’ όλα, οι οικονομικοί λόγοι. Γι’ αυτό, οι τομείς της κυπριακής οικονομίας όπου θα πραγματοποιούνται οι ρωσικές επενδύσεις θα εξαρτηθεί από μια σειρά οικονομικών και άλλων παραγόντων. Ο ρόλος της Πρεσβείας μας στην Κύπρο, είναι μεταξύ άλλων η συμβολή στην προετοιμασία ευνοϊκών πολιτικών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού.

Ποια είναι η άποψη της Ρωσίας για το κυπριακό πρόβλημα;

Η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό, ήταν πάντα σταθερη, αμετάβλητη και προσηλωμένη στις αρχές. Η Ρωσία και τώρα εξακολουθεί να στηρίζει με συνέπεια τον λαό της Κύπρου και στον αγώνα του για λύση του εθνικού του προβλήματος που να ανταποκρίνεται στο συμφέρον όλων των Κυπρίων - και των Ελλήνων και των Τούρκων.

Είμαστε υπέρ μιας λύσης, που θα στηριχθεί στις διατάξεις των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ενδοκυπριακών συμφωνιών. Δηλαδή στις διατάξεις που λένε, ότι η μέλλουσα επανενωμένη Κύπρος θα είναι μια ανεξάρτητη και εδαφικά ακέραια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Πιστεύω και εύχομαι να λυθεί ακριβώς με αυτό τον τρόπο. Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πότε θα υπάρξει λύση. Ευελπιστούμε πως θα έρθει γρήγορα, όμως, είμαστε κατά των προσπαθειών της τεχνητής επιτάχυνσης της λύσης. Επαναλαμβάνω ότι την πετυχημένη έκβαση των διαπραγματεύσεων που επανήρχισαν πριν από τρεις μήνες πρέπει να αποτελέσει επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που να ανταποκριθεί στα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

Πιστεύετε ότι ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αέριου εντός της ΑΟΖ Κύπρου, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λύση του κυπριακού;

Δημιουργεί ένα νέο βαρυσήμαντο παράγοντα για τη λύση του κυπριακού. Είναι θετικό ότι αυτός ο παράγοντας αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου στην ευρεία περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Νομίζω ότι, αφενός οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν μια συμπληρωματική ώθηση στις εποικοδομητικές προσπάθειες που αποβλέπουν στη λύση. Αφετέρου όμως, αυξάνουν τον κίνδυνο ορισμένοι «ξένοι παίκτες» , οι οποίοι για τους δικούς τους πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, ενδιαφέρονται για τη λύση του κυπριακού, θα εντείνουν τις προσπάθειες επιβολής τέτοιας λύσης που θα είναι συμφέρουσα πρωτα απ΄ όλα για αυτούς και δεν θα ανταποκριθεί σε απαιτούμενο βαθμό στις λαχτάρες των Κυπρίων. Σε αυτές τις συνθήκες, η υποστήριξη από μέρους της Ρωσίας που είναι μια πιστή και δοκιμασμένη φίλη της Κύπρου και των Κυπρίων δεν χάνει καθόλου τη σημασία της.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία πριν από το δημοψήφισμα στην Ανατολική Ουκρανία ότι αν γινόταν το δημοψήφισμα θα λάμβανε μέτρα. Θεωρείτε πως πρόκειται για απειλή;

Ναι, είναι απειλή. Και η κλιμάκωση των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία επιβεβαιώνει ότι οι απειλές της Δύσης παίρνουν σάρκα και οστά. Σε σχέση μ΄ αυτό πρέπει να υπογραμμίσω τρία σημεία. Πρώτο, κανένας λόγος δεν υπάρχει για λήψη αντιρωσικών κυρώσεων γιατί η κρίση στην Ουκρανία δεν προκλήθηκε από τις ενέργειες της Ρωσίας, αλλά, υποδαυλίσθηκε από τη Δύση. Δεύτερο, η Ρωσία δεν είναι μια χώρα που επιτρέπει να της μιλά κανείς στη γλώσσα των απειλών χωρίς να πάρει απαντητικά μέτρα. Τρίτο, πρέπει να υπάρχει πλήρης επίγνωση του γεγονότος ότι οι κυρώσεις στον οικονομικό τομέα ενάντια στη Ρωσία και τα αντίμετρά της είναι δίκοπο μαχαίρι καθώς από την εφαρμογή τους, θα υποφέρουν και οι πρωτεργάτες τους. Δυστυχώς, ιδιαίτερη ζημιά θα υποστούν αναπόφευκτα και οι μικρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Κύπρος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αποκάλεσε το δημοψήφισμα "φάρσα" τρομοκρατών. Συμφωνείτε με αυτή τη δήλωση;

Εάν παρά τις προσπάθειες των αρχών του Κιέβου να ματαιώσουν τα δημοψηφίσματα στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ακόμα και παρά τις περιπτώσεις εφαρμογής βίας και βαρέων όπλων κατά των ειρηνικών πολιτών στα δημοψηφίσματα αυτά παίρνει μέρος η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και το 90% και πάνω των ψηφισάντων επιλέγει την ανεξαρτησία.

Εάν οι ξένοι παρατηρητές δεν διαπιστώνουν την ημέρα της ψηφοφορίας παραβάσεις που θα ήταν σε θέση να επηρεάσουν στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας κανένας συνετός άνθρωπος δεν έχει λόγο να αποκαλέσει «φάρσα» τα δημοψηφίσματα που έγιναν. Τα δημοψηφίσματα έδειξαν ότι οι κάτοικοι των Νοτιοανατολικών περιοχών δεν θέλουν να κυβερνούνται από το σημερινό καθεστώς του Κιέβου.

Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι η απάντηση ενός σημαντικού μέρους του λαού της Ουκρανίας στις διώξεις και καταπιέσεις που υφίστανται σήμερα στην Ουκρανία οι μη Ουκρανοί, στην αντιδραστική πολιτική των σημερινών ουκρανικών αρχών, στον ακραίο εθνικισμό και ριζοσπαστισμό των νεοναζιστικών οργανώσεων τύπου «Δεξιού Τομέα» που αποτελούν τη βάση του σημερινού καθεστώτος.

Είναι αξιολύπητο το γεγονός ότι οι ουκρανικές αρχές αποκαλούν την πλειοψηφία των κατοίκων των Νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας τους «τρομοκράτες». Είναι δυνατόν να αποτελείται μια μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού από τρομοκράτες; Στην πραγματικότητα η τρομοκρατία σήμερα λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, αλλά εφαρμόζεται από αντιδραστικές δυνάμεις που στηρίζουν τους σημερινούς ιθύνοντες και από τις ίδιες τις αρχές του Κιέβου.

Ο επικεφαλής της CIA John Brennan, απέρριψε σε πρόσφατη συνέντευξή του την θέση ότι η Ρωσία είναι εχθρός των ΗΠΑ. Εσάς ποια είναι η άποψή σας για τις ΗΠΑ;

Η Ρωσία, δεν είναι εχθρός των ΗΠΑ και είναι υπέρ των ομαλών σχέσεων μαζί τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι, το πώς πάνε οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων χωρών εξαρτάται κατά πολύ από την κατάσταση στον πλανήτη μας. Όμως σε μια σειρά περιπτώσεων η συμπεριφορά των ΗΠΑ όχι μόνον δεν συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης σε διάφορες περιοχές του κόσμου αλλά αντίθετα την επιδεινώνει στο έπακρο.

Η Ρωσία, που ήταν αποδυναμωμένη μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, τελευταία στάθηκε ξανά στα πόδια της και τώρα είναι σε θέση να αντιστέκεται στις επιθέσεις των ΗΠΑ και των εταίρων τους. Όμως, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος πλανητάρχης χρησιμοποιώντας επικίνδυνες προκλήσεις, απειλές, εκβιασμούς και επεμβάσεις. Εξ' αιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, δεν κατόρθωσαν να επαναλάβουν στη Συρία το αιματηρό σενάριο που δοκίμασαν στο Ιράκ και τη Λιβύη, ενώ κατέβαλαν κάθε προσπάθεια, ώστε τα χαμένα στη Συρία να κερδίθουν αλλού. Θεώρησαν την Ουκρανία κατάλληλο χώρο για να ανταποδώσουν στη Ρωσία, να προσπαθήσουν να την εκθέσουν και να οδηγήσουν τα πράγματα σε μια παγκόσμια αντιπαράθεση. Αλλά, είμαστε βέβαιοι ότι τα σχέδιά τους για την Ουκρανία τελικά δεν θα περάσουν.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα της Ρωσίας σε περίπτωση που ΗΠΑ και ΕΕ προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά πολιτών ή εταιρειών της Ρωσίας;

Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές έχω απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Θα προσθέσω μόνον ότι τα συγκεκριμένα βήματα της Ρωσίας θα εξαρτηθούν από το χαρακτήρα των τυχόν κυρώσεων και θα είναι ανάλογα. Η Ρωσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμβάλει στο ξεπέρασμα της ουκρανικής κρίσης. Η Δύση, ισχυρίζεται για παράδειγμα ότι χρησιμοποιούμε το φυσικό μας αέριο ως μέσω πίεσης στην Ουκρανία. Όμως αυτός ο ισχυρισμός, δεν ισχύει. Γιατί η Ρωσία προμηθεύει το αέριό της στην Ουκρανία, όμως, η Ουκρανία δεν το πληρώνει εδώ και μερικούς μήνες. Γιατί τις ουκρανικές παραβάσεις της σύμβασης για τις προμήθειες του φυσικού αερίου και την τήρησή της από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ερμηνεύουν ως εκβιασμό από μέρους της Ρωσίας; Και γιατί η Δύση θεωρεί ότι δικαιούται να υπαγορεύει στη Ρωσία με ποιες τιμές να πωλεί το ρωσικό αέριο;

Ποια είναι η σχέση της Ρωσίας με την ΕΕ; Θα την χαρακτηρίζατε θετική;

Μέχρι πρόσφατα, οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ αναπτύσσονταν βασικά ανοδικά, αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα ήταν «μέλι γάλα». Είμαστε βέβαιοι πως και η περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές γιατί η Ευρώπη δεν νοείται χωρίς τη Ρωσία. Γι΄αυτό ό,τι εμποδίζει στις ομαλές σχέσεις των χωρών της ΕΕ με τη Ρωσία πρέπει να παραμερισθεί το γρηγορότερο. Σήμερα τέτοιο εμπόδιο αποτελούν οι αντιρωσικές κυρώσεις λόγω ουκρανικής κρίσης η οποία δεν οφείλεται στις ενέργειες της Ρωσίας, αλλά των ΗΠΑ και ορισμένων συμμάχων τους.

Πηγή  - See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/127645#sthash.Q27anxl7.dpuf
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ