2014-05-21 01:32:04
Φωτογραφία για O Χριστόφιας καταπέλτης μίλησε για όλα
Ξεσπάθωσε εναντίον Προέδρου Αναστασιάδη, Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλα Παπαδόπουλου, Αρχιεπισκόπου, τραπεζιτών και Αθανάσιου Ορφανίδη, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του στο Sigmalive, για το κυπριακό, την οικονομία, το Μαρί και τη στάση της εκκλησίας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας έστρεψε τα πυρά του κατά των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο, αποδίδοντας τους τεράστιες ευθύνες για «κάλυψη» τραπεζιτών, λέγοντας ότι «οι υπέρμαχοι των τραπεζών οδήγησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε χρεοκοπία». Μάλιστα, για τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε τη θέση ότι «τα φρικτά λάθη του Ορφανίδη ισοδυναμούν και με ποινικά και ας πάψει να ρίχνει στάχτη στο πρόσωπο του Χριστόφια».

Σε σχέση με το κούρεμα καταθέσεων, ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι διεθνείς δανειστές «επερίμεναν το φίλο τους τον κ. Αναστασιάδη». Στο στόχαστρο του Δ. Χριστόφια βρέθηκε και η ΕΔΕΚ.


Ευθύνη καταλόγισε και στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για το λόγο ότι «θα έπρεπε να ήταν πιο αποφασιστικός σε ό,τι αφορά στους τραπεζίτες και τις τράπεζες. Το ίδιο και ο Υπουργός μου των Οικονομικών, ο Βάσος Σιαρλής»

Σχετικά με το ελληνικό PSI, επεσήμανε ότι «οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να αρνηθούν. Όχι ο Πρόεδρος. Ο δικός μας ο Διοικητής είπε ότι οι τράπεζες μας αντέχουν και ότι είναι υγιέστατες».

Σε ό,τι αφορά στο κυπριακό, ο τέως Πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι δέσμιος αγκυλώσεων, εκφράζοντας στήριξη του στη διαδικασία, όχι όμως σε «ό,τι κάμει ο Νίκος Αναστασιάδης». Πρόσθεσε παράλληλα ότι δυσκολεύεται να «δει» λύση.

Αναφερόμενος στον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι «ο κ. Ερτογάν, ενώ ξεκίνησε με μια μετριοπάθεια, μετατρέπεται σε ένα δυνητικό δικτάτορα»

Με αφορμή, εξάλλου, τις ανακοινώσεις της εκκλησίας κατά της ομοφυλοφιλίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε τη στάση της ηγεσίας της εκκλησίας ως «όχι και τόσο χριστιανική», λέγοντας ότι «αν ο Χριστός βρισκόταν τώρα στη γη, θα τιμωρούσε εκείνους που οποίοι αρνούνται την αγάπη στον πλησίον τους».

Ανέφερε παράλληλα ότι ζήτησε συγγνώμη για το Μαρί.

Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι θεωρεί τιμή του που ο κυπριακός λαός του εμπιστεύτηκε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαβάστε πιο κάτω μεγάλο μέρος της συνέντευξης-Σε λίγο το βίντεο

Κυπριακό

Ενόψει επίσκεψης Μπάιντεν: Τι αναμένετε να προκύψει από την επίσκεψη;

Θεωρούσα πάντοτε ότι ο αμερικανικός παράγοντας μπορεί να διαδραματίσει ρόλο, όπως και ο ρωσικός και ο γαλλικός και ο κινέζικος, δηλαδή τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ), διότι θεωρώ ότι το κυπριακό πρέπει να μείνει στο ΣΑ και δεν μπορεί να λυθεί με την πρωτοβουλία ενός μόνο μόνιμου μέλους του ΣΑ όπως είναι οι αμερικανοί. Βεβαίως η επίσκεψη Μπάιντεν είναι ένα γεγονός και είναι σημαντικό γεγονός. Το ενδιαφέρον του αμερικάνικου ενδιαφέροντος το προκάλεσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη διότι βάζει τα αυγά της μόνο σε ένα καλάθι. Το καλάθι το αμερικάνικο και αυτό το θεωρώ λάθος διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να στηριχτούμε μόνο σε μια δύναμη, αλλά πρέπει να κρατάμε σε εγρήγορση ολόκληρο το ΣΑ. Ο κ. Μπάιντεν θα έλθει στην Κύπρο, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της επίσκεψης του. Γίνεται λόγος ότι φέρνει μαζί του ένα πακέτο με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μετά ανέκρουσαν πρύμνα αυτοί που διαφήμιζαν τα ΜΟΕ. Τελικά έρχονται και λεν ότι θα επανέλθουν τα ΜΟΕ. Επί δικής μας διακυβέρνησης διευρύναμε το θέμα των ΜΟΕ, εντάσσοντας και το άνοιγμα κεφαλαίων για να γαργαλήσουμε και την Τουρκία περισσότερο. Φαίνεται όμως ότι και η Τουρκία όταν μιλά για μέτρα ισομερή, όπου θα εξυπηρετούνται όλες οι πλευρές, εννοεί το άνοιγμα κα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, πράγμα ριψοκίνδυνο και επικίνδυνο για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εγώ θεωρώ ότι επί κυβέρνησης Αναστασιάδη, αυτό το θέμα είναι στο τραπέζι. Η αμερικάνικη πρωτοβουλία είναι καλοδεχούμενη, αλλά εξαρτάται προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Γίνεται λόγος ότι η εν λόγω πρωτοβουλία έχει προκληθεί ένεκα των υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν από τη δική μας κυβέρνηση. Είναι μια ευλογία οι υδρογονάνθρακες και το θέμα είναι πώς αξιολογείται αυτή η ευλογία. Να μην γίνει και μπούμερανγκ στο τέλος. Εμείς κατορθώσαμε, με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, να καθηλώσουμε την Τουρκία η οποία απειλούσε και να μην μπορέσει να εμποδίσει την εξόρυξη. Η ενέργεια του Τάσσου Παπαδόπουλου για εμπλοκή της Νόπολ ήταν πολύ σωστή όμως εμείς προσπαθήσαμε να εμπλέξουμε περισσότερες εταιρείες. Αναμένουμε, ο κ. Μπάιντεν να είναι αντικειμενικός. Έχει διαχρονικές θέσεις απέναντι στο κυπριακό. Είναι ο μόνος αμερικανός που μίλησε για κατοχή. Και πρέπει να του το πιστώσουμε. Το θέμα όμως είναι η αμερικανική ηγεσία στο σύνολο της και προς πια κατεύθυνση θα κατευθύνει τις πρωτοβουλίες της.

Θεωρείτε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση στο κυπριακό;

Έχω τη γνώμη ότι αυτοί που μας κατηγορούσαν για ιδεολογικές αγκυλώσεις διαχρονικά, είναι αιχμάλωτοι των δικών τους ιδεολογικών αγκυλώσεων και των διαφόρων σκοπιμοτήτων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μπορούσε από την αρχή να ζητήσει αναζωογόνηση των πρωτοβουλιών  του Γενικού Γραμματέα και να ζητήσει να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση που τις αφήσαμε με τον Ταλάτ. Πράγμα το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη είχαν χαιρετήσει και είχαν εντάξει τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ σε ψηφίσματα του ΣΑ. Είπαν ήταν δώρα. Ξέρω πολύ καλά ότι ο κ. Αναστασιάδης μάλλον δεν συμφωνεί με αυτό (ότι ήταν δώρα) και ίσως ενδόμυχα να ήθελε να με στηρίξει και να προχωρήσει παραπέρα, αλλά δυστυχώς για λόγους σκοπιμότητας δεν το έκαμε, για να ικανοποιήσει τους τότε συνεργάτες του και συμμάχους του και ακολούθησε αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία της έκδοσης νέου κοινού ανακοινωθέντος, η οποία υστερεί αυτών που εμείς είχαμε καταλήξει με τον κ. Ταλάτ. Υστερεί στο θέμα της κυριαρχίας και σε διάφορα άλλα ζητήματα, πράγμα επικίνδυνο.

Παρόλο που ισχυρίζεστε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν σας στήριξε λόγω «σκοπιμοτήτων», εντούτοις, εσείς θα τον στηρίξετε τώρα στο κυπριακό;

Έχω κομματική ιδιότητα, διετέλεσα επικεφαλής του ΑΚΕΛ, πρώτος μεταξύ ίσων για πάνω από 20 χρόνια και σίγουρα ταυτίζομαι και συμφωνώ με τη απόφαση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ να στηρίξει τη διαδικασία χωρίς να στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε ό,τι κάμει. Στήριξη στη διαδικασία σημαίνει κριτική στήριξη. Δεν συμφωνήσαμε εμείς με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβουν διαπραγματευτές. Έπρεπε η συζητήσεις να γίνονται σε επίπεδο ηγετών για να έχουμε αποτέλεσμα. Διαφωνώ με διάφορες μεθόδους. Ελπίζω, ο κ. Αναστασιάδης να κάμει πράξη αυτό που είπε ο φίλος του ο Έρογλου, που μας είπε ότι οι εθνικόφρονες των δύο κοινοτήτων είναι που μπορούν να βρουν λύση του κυπριακού. Εγώ θα συμφωνήσω διότι είναι οι εθνικόφρονες που ευθύνονται που φθάσαμε σε αυτό το κατάντημα στο κυπριακό. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Με τον Έρογλου λεγόμενο πρόεδρο στα κατεχόμενα, υπάρχει ελπίδα για λύση του κυπριακού;

Δυσκολεύομαι πολύ να δω λύση, όχι γιατί είναι ο Έρογλου που δεν θέλει λύση αλλά και λόγω της κατάστασης στην περιοχή,  της θέσης της Τουρκίας σήμερα, της στάση του Ερτογάν που τα έκαμε θάλασσα σε ορισμένα ζητήματα. Η λεγόμενη αραβική άνοιξη, τελικά απεδείχθη βαρύς χειμώνας και ενώ θεωρούσαν, ο Ερτογάν και ο Νταβούτογλου, ότι είναι πνευματικοί πατέρες αυτών των επαναστάσεων, αυτές οι επαναστάσεις οδήγησαν στο φανατισμό. Οι αραβικοί λαοί έχουν πικρή πείρα από την Τουρκία διαχρονικά.

Θα έλεγε κανείς όμως ότι η Τουρκία, με τα τόσα προβλήματα, δεν θα ήθελε να ξεφορτωθεί ένα από τα προβλήματα, όπως το κυπριακό;

Μπορεί να θέλει. Το πώς όμως θέλει, είναι ένα άλλο μεγάλο ερώτημα. Ο κ. Ερτογάν, ενώ ξεκίνησε με μια μετριοπάθεια, μετατρέπεται σε ένα δυνητικό δικτάτορα. Δείτε τώρα τι έγινε με τους ανθρακωρύχους που ο οδυρμός του κόσμου τον οδήγησε να κτυπά και ανθρώπους. Αυτά δεν είναι ίδιον ενός μεγάλου ηγέτη, όπως μας τον παρουσίαζε η Δύση.

Τώρα με προκαλείτε. Θεωρείτε ότι ο Ερτογάν έπρεπε να αναλάβει ευθύνη για την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο;

Μα εμείς αναλάβαμε ευθύνη για το Μαρί. Και απολογηθήκαμε και στους συγγενής, παρόλο που την περίπτωση τη δική μας πρέπει να την εξετάσουμε με τα δικά μας δεδομένα και όχι με τα δεδομένα του ορυχείου. Εκεί ιδιωτικοποίησαν τα ορυχεία και οι ιδιώτες για να αποκομίσουν περισσότερο κέρδος, μείωσαν στο ελάχιστο τα μέτρα ασφάλειας.

Οικονομία

Κατηγορείστε ότι σπαταλήσατε το δημόσιο χρήμα σε παροχές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κεφάλαια για στήριξη των τραπεζών. Καταρχήν, συνειδητά δεν επιθυμούσατε να στηρίξετε τις τράπεζες;

Μια κυβέρνηση της τάξης της δικής μας, είχε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό, δίκαιη λύση, δίκαιη κοινωνία. Πώς διαμορφώνεται η δίκαιη κοινωνία; Διαμορφώνεται με τη δημιουργία κοινωνικού κράτους και όντως ξοδέψαμε για να αρχίσει το κράτος μας να γίνεται κοινωνικότερο. Όμως και έγινε.

Δεν σας ανησύχησε στην πορεία η δραματική μείωση της ρευστότητας των δημοσίων ταμείων;

Ρώτησα το καλοκαίρι του 2012 τους ταγούς της ΕΕ και του ΔΝΤ,  όταν θα αναλαμβάναμε την προεδρία της ΕΕ: «Με 5% δημοσιονομικό έλλειμμα και 64% δημόσιο χρέος, είναι ανάγκη να απευθυνθούμε σε μηχανισμό στήριξης;» Και όλοι αυθόρμητα μου απάντησαν «ασφαλώς όχι». Το θέμα τράπεζες είναι ένα θέμα το οποίο έτυχε ήδη ενδελεχούς έρευνας από την Επιτροπή θεσμών και απεδείχθη ότι οι τραπεζίτες φέρουν, όχι την κύρια αλλά την μοναδική ευθύνη για την καταστροφή της Κύπρου. Δεν ήταν υπεύθυνος ο Πρόεδρος να γνωρίζει πόσα έτρωγαν οι τραπεζίτες, πόσα κατασπαταλούσαν σε ελληνικά ομόλογα για να πάρουν μίζες  

Αν εγνωρίζατε όλα αυτά που αποδείχθηκε ότι γίνονταν, θα ακολουθούσατε την ίδια πολιτική σήμερα;

Υπό κανονικές συνθήκες, η φιλοσοφία η δική μου λέει ότι οι τράπεζες πρέπει με δικά τους κεφάλαια, όπως μας έλεγε και ο κ. Θανάσης Ορφανίδης, να ανακεφαλαιώνονται. Γιατί πρέπει το κράτος να στηρίζει τις τράπεζες;

Επειδή, καλώς ή κακώς, στο υφιστάμενο οικονομικό οικοδόμημα, όταν οι τράπεζες έχουν πρόβλημα, τα κράτη οφείλουν να τις στηρίζουν.

Γιατί οφείλουν; Δεν εκατάλαβα γιατί οφείλουν;

Αυτό είναι το σύστημα

Εμένα δεν μου αρέσει αυτό το σύστημα. Γιατί πρέπει να χαρίζω το μόχθο του κόσμου στους τραπεζίτες που κλέβουν, που κατασπαταλούν; Αυτό είναι σκάνδαλο. Και το σκάνδαλο υπήρξε διότι εκείνος που ήταν υπεύθυνος να εποπτεύει, με βάση τα θέσμια της ΕΕ, δεν έκαμνε αυτό τον έλεγχο. Υπήρξε το σκάνδαλο διότι οι κατήγοροι μας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλας Παπαδόπουλος και διάφοροι άλλοι, συνομολόγησαν την τότε εσωτερική τρόικα, μαζί με τον Αθανάσιο Ορφανίδη. Μας έλεγαν ότι οι τράπεζες μας είναι ισχυρές, με κατηγορούσαν όταν εμιλούσα για καταλήστευση, ότι καταστρέφω το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Με κατηγορούσαν εμένα -και ο Ορφανίδης- ότι δεν λέω την αλήθεια. Με κατηγορούσαν ότι είναι τα πολλά έξοδα σε κοινωνικές παροχές που οδήγησαν σε χρεοκοπία. Μα έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι κοινωνικές παροχές, απλώς δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις ενός δίκαιου συστήματος κοινωνικού κράτους.

Όμως φθάσαμε σε ένα σημείο όπου οι τράπεζες χρειάζονταν στήριξη και το κράτος δεν μπορούσε να τις στηρίξει, με τα γνωστά σήμερα αποτελέσματα

Πώς θα φυλάγαμε χρήματα, όταν την προτεραία της κρίσης των τραπεζών, έδειχναν οι τράπεζες κέρδη 360 και 380 εκ κέρδη; Πώς θα φυλάγαμε τέτοια λεφτά; Αντί οι τράπεζες στο τέλος της ημέρας να βοηθούν την οικονομία, έχουν δικαίωμα οι τραπεζίτες να οδηγούν την οικονομία στην καταστροφή; Αυτοί είναι που πρέπει να σταθούν στο εδώλιο και όχι να φορτώνουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ευθύνες που δεν του ανήκουν. Και εκείνοι που κάλυπταν τους τραπεζίτες, φέρουν τεράστιες ευθύνες.

   

Σε ποιούς αναφέρεστε;

Είναι σαφές. Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλας Παπαδόπουλος και είναι αυτοί που στερούσαν το κράτος από έσοδα. Καταψήφισαν στη Βουλή, μαζί με την ΕΔΕΚ, διάφορα νομοσχέδια, τα οποία κατέθεσε η κυβέρνηση για να αποφέρουμε έσοδα

Ο κόσμος πρέπει να μάθει ποιοι πραγματικά ευθύνονται. Αυτοί οι υπέρμαχοι των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που το βοήθησαν να χρεοκοπήσει στο τέλος της ημέρας, στέρησαν τότε από το κράτος 360 εκ. το χρόνο έσοδα. Ας κρίνει ο κόσμος επιτέλους τα δεδομένα που είχα μπροστά μου τότε. Μας έλεγαν ότι το τραπεζικό κεφάλαιο ανθούσε τότε.

Δεδομένων των εξελίξεων και αν ήσασταν σήμερα Πρόεδρος, θα ακολουθούσατε την ίδια οικονομική πολιτικής που ακολουθήσατε τότε;

Εγώ δεν θα υπέγραφα τέτοιο μνημόνιο ποτέ μου και με κατηγορούν. Δεν διαβουλεύτηκα με την τρόικα για μνημόνιο με bail in. Ποιος πληρώνει τη νύφη; Ο απλός άνθρωπος

Επιτρέπεται, 26 τόσα άτομα, να πάρουν από τις τράπεζες 6 δις; Και ήταν εκείνοι που τις διοικούσαν.

Άνθρωπος του Eurogroup, είπε στις 21 Ιανουαρίου του 2013, όταν ήμουν Πρόεδρος ακόμα, ότι δεν υπογράψαμε το μνημόνιο με τον Χριστόφια γιατί δεν δεχόμουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Τούτοι που κατηγορούν ότι εγώ δέχθηκα τις ιδιωτικοποιήσεις, αποκαλύπτονται. Επερίμεναν το φίλο τους τον κ. Αναστασιάδη.

Πώς εκτιμάτε την επιλογή σας «Πανίκο Δημητριάδη»;

Η επιλογή μου ήταν εκτός κατεστημένου. Ο Πανίκος Δημητριάδης βρέθηκε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα τα οποία δημιούργησαν οι τραπεζίτες και ο Ορφανίδης. Όταν ανέλαβε ο Πανίκος, ο ELA ήταν 6-7 δις. Γιατί να φορτώσω δηλαδή στον Πανίκο την ευθύνη; Αν έχει κάποια ευθύνη ο Πανίκος είναι διότι θα έπρεπε να ήταν πιο αποφασιστικός σε ό,τι αφορά στους τραπεζίτες και τις τράπεζες. Το ίδιο και ο Υπουργός μου των Οικονομικών, ο Βάσος Σιαρλής, θα έπρεπε να ήταν πιο αποφασιστικός.

Από το Νιόβρη του 2012, έγινε λόγος για διαδικασία εξυγίανσης και μάλιστα σε γνωμάτευση της ΕΚΤ αναφερόταν το ενδεχόμενο για bail in. Γιατί δεν ρωτήσατε τι σημαίνει αυτό;

Μπροστά μας δεν τέθηκε τέτοιο ενδεχόμενο. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν θα δεχόμασταν ποτέ μα ποτέ εμείς τέτοια διαδικασία και το ξέρουν πολύ καλά διότι δεν υπέγραψαν.

Πήγατε αδιάβαστος στη συνεδρία του Eurogroup, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε το PSI;

Το PSI, το οποίο αποφασίστηκε από το Συμβούλιο ήταν 21% που θα σήμαινε πολύ λιγότερα για την Κύπρο. Τελικά, συνεχίστηκαν διαβουλεύσεις με ομάδα τραπεζιτών στο Eurogroup και έφθασε στο 70%. Οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να αρνηθούν. Όχι ο Πρόεδρος. Ο δικός μας ο Διοικητής είπε ότι οι τράπεζες μας αντέχουν και ότι είναι υγιέστατες.

Γιατί δεν ζητήσατε αντισταθμιστικά για την Κύπρο;

Αν ήξερα ότι η ζημιά στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα θα ήταν τέτοια, θα προβληματιζόμουν πολύ σοβαρά κατά πόσο η τράπεζες μας ήταν έτοιμες να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία

Έχετε ή είχατε καλή σχέση με τον Αντρέα Βγενόπουλο; Σας επικρίνουν ότι, τότε, τον δεχθήκατε στο Προεδρικό μετά βαΐων και κλάδων. Μάλιστα, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Αθανάσιος Ορφανίδης, είχε δηλώσει ότι τηλεφωνούσε στον Βγενόπουλο, ακόμα και από το εξωτερικό, για να διευκολύνετε τις δραστηριότητες του ασκώντας πιέσεις.

Τα φρικτά λάθη του Ορφανίδη ισοδυναμούν και με ποινικά και ας πάψει να ρίχνει στάχτη στο πρόσωπο του Χριστόφια

Ευρωεκλογές

Υπάρχει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία, το ΑΚΕΛ κινδυνεύει να χάσει την μία από τις δύο έδρες. Εκτιμάτε ότι ένας τέτοιος κίνδυνος είναι ορατός ή απομακρυσμένος;

Εκτιμώ ότι δεν θα χάσει αλλά αυτό θα το δείξει η ττενέκκα. Εάν οι αριστεροί ψηφοφόροι κάμουν το καθήκον τους, δεν θα χάσει.

Κοινωνία

Το τελευταίο διάστημα η εκκλησία τοποθετείται έντονα στο θέμα των ομοφυλοφίλων, καταδικάζοντας την ομοφυλοφιλία, χαρακτηρίζοντας την ως ασθένεια. Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς τον τρόπο με τον οποίο η εκκλησία αντιμετωπίζει τέτοια θέματα;

Όχι η εκκλησία, η ηγεσία της εκκλησίας. Για να είμαστε δίκαιοι και με το θεσμό τον οποίο τιμώ. Απ΄ εκεί και πέρα, έχουμε έναν Αρχιεπίσκοπο ο οποίος μόνο να αφορίζει ξέρει. Δυστυχώς. Αν ήταν ο Χριστός στη γη τώρα θα ετιμωρούσε αυτούς οι οποίοι αρνούνται την αγάπη στον πλησίον τους. Αυτοί οι άνθρωποι (ομοφυλόφιλοι) πρέπει να γίνουν δεχτοί όπως είναι, επιλογή δική τους, μπορεί και να μην συμφωνώ με την επιλογή τους όμως έτερον εκάτερον, τη σέβομαι την επιλογή τους,. Έχουν δικαιώματα, όπως ο κάθε πολίτης. Αυτό που κάνει η ηγεσία της εκκλησίας, να καταδικάζει a priori ανθρώπους, είναι όχι και τόσο χριστιανικό.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της έξαρσης του εθνικισμού. Πόσο ευθύνεται η πολιτεία, τα κόμματα και τα διαχρονικά λάθη τους για την έξαρση του φαινομένου;

Μια κρίση του συστήματος δεν πρέπει να τη φορτώνουμε στα κόμματα. Εδώ στην Κύπρο, κάποιες φορές, πέραν από τη μύτη μας δεν βλέπουμε. Η κρίση είναι παγκόσμια και είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

Μετανιώνετε για την εκλογή σας στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Το θεωρώ τιμή μου που ο κυπριακός λαός μου εμπιστεύτηκε το αξίωμα του Προέδρου. Πιστεύω ότι η εκλογή του πρώτου μεταξύ ίσων του ΑΚΕΛ, είναι ένα ιστορικό γεγονός. Είμαι και περήφανος για αυτά που κάναμε.
sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ