2014-05-22 11:36:03
Φωτογραφία για Άνοιξε η πρώτη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Κούβα
Λέγεται "14medio" και θα είναι από την Τετάρτη το πρώτο ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης της Κούβας.

Ένα βήμα αλλαγής στην Κούβα. Η χώρα αποκτά το πρώτο μέσο ενημέρωσης που δεν θα ελέγχεται από το κράτος, όπως διαβάζουμε στο 24h.com.cy.

Δημιουργός της η αντιπολιτευόμενη μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες, μια 38χρονη φιλόλογος η οποία έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για τα χρονικά της καθημερινής ζωής στην Κούβα που αναρτά στο μπλογκ της.

"Θα είναι ένας χώρος για να περιγράφουμε την Κούβα από το εξωτερικό", για να υπάρχει ενημέρωση για "την εθνική πραγματικότητα", και "ένα μέσο ενημέρωσης που, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει και θα συνοδεύσει την απαραίτητη μετάβαση που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας", έγραψε η Γιοάνι Σάντσες στο μπλογκ της "Generacion Y".

Η πρώτη έκδοση θα γίνει στις 08:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας), με "ρεπορτάζ, ειδήσεις και ένα τετράδιο πολιτιστικών, πρακτικών και αθλητικών σελίδων".


Το περίεργο είναι πως η δημιουργός της υποστηρίζει πως "διάφορα μέλη της συντακτικής ομάδας της έχουν ήδη δεχθεί τα πρώτα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από την Κρατική Ασφάλεια", ωστόσο οι αρχές της χώρας δεν έχουν κινηθεί προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης ή του μπλοκαρίσματος της έκδοσης του εντύπου.

"Όμως δεν έχουμε κανένα λόγο να αισθανόμαστε ένοχοι. Η 14ymedio γεννιέται χωρίς να έχει τίποτε να κρύψει. Οι πληροφορίες σχετικά με την εκδοτική γραμμή της, τις δεοντολογικές δεσμεύσεις της και τη χρηματοδότησή της θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα", εξήγησε.

Το νέο ψηφιακό μέσο ενημέρωσης αντλεί την ονομασία του από το 14ο όροφο όπου ζει και εργάζεται η Γιοάνι Σάντσες στην Αβάνα και από το έτος 2014, καθώς και από το Υ που δημιούργησε τη φήμη της και τη "λέξη 'medio' με όλες τις δημοσιογραφικές συνεκδοχές της", εξήγησε η μπλόγκερ, η οποία επικρίνεται τακτικά από τους οπαδούς του κομμουνιστικού καθεστώτος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ