2014-05-23 08:18:04
Φωτογραφία για Μια ανεμώνη καταβροχθίζει ένα μωρό κορμοράνου [video]
Ένα ολόκληρο θαλασσοπούλι, πιθανότατα μωρό κορμοράνου, να καταναλώνεται από μία ανεμώνη, παρατήρησαν ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, απόδειξη ότι τα θαλάσσια ασπόνδυλα μπορούν να στραφούν σε μία ποικιλία πηγών τροφής. Πάντως, τα στιγμιότυπα στις φωτογραφίες και το βίντεο από το περιστατικό είναι, πραγματικά, εντυπωσιακά.

Όλοι ξέρουμε τις ανεμώνες, τα λουλούδια με τα υπέροχα κόκκινα, μοβ, ή ροζ άνθη, που πήραν το όνομά τους από την υπόθεση των Αρχαίων Ελλήνων, ότι ανθίζουν, μόνο, όταν φυσά ο άνεμος. Και όσοι δεν έχουν δει μία από κοντά, θα τις έχουν, μάλλον, γνωρίσει μέσα από την ομώνυμη επιτυχία του Δημήτρη Κόκοτα και τον στίχο “τα όνειρά μου σαν τα πέταλα μιας ανεμώνας”.

Λιγότεροι, θα έχουν, επίσης, υπόψη τους ότι το ίδιο όνομα έχουν και διάφορα θαλάσσια ζώα, που το σχήμα τους τις θυμίζει. Και αν τα αγαπημένα λουλούδια - εκτός από κάποια δηλητηριώδη είδη - είναι άκακα, δεν ισχύει το ίδιο για τις ανεμώνες της θάλασσας, οι οποίες μπορεί να φαντάζουν πανέμορφες, καθώς το ρεύμα παρασέρνει τα πλοκάμια τους, ωστόσο είναι ζώα σαρκοφάγα.


Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα λαίμαργες και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής. Και, εντάξει, άνθρωπος δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα να πέσει στα... σαγόνια τους, αλλά τα ψάρια που κόβουν βόλτα στη γειτονιά τους, καλά κάνουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, αφού, σύμφωνα με σχετικά νέα μελέτη, οι θαλάσσιες ανεμώνες δεν είναι ιδιότροπες με το φαΐ τους: τρώνε μέχρι και πουλιά!

Να κάτι που δεν βλέπεις κάθε μέρα. Οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Marine Ornithology, αναφέρουν την παρατήρηση μίας θαλάσσιας ανεμώνης... επί το έργον. Επισυνάπτονται, μάλιστα, και πραγματικά μοναδικές φωτογραφίες, αλλά και βίντεο, που δεν αφήνουν και πολλά στη φαντασία.

Συγκεκριμένα, όπως βλέπουμε στο οπτικό υλικό της Lisa Bullis Habecker, εκ των συγγραφέων της μελέτης, οι ερευνητές αναφέρουν ότι, τον Ιούλιο του 2013, σε παραλία του Όρεγκον, παρατήρησαν έναν άτυχο νεοσσό θαλασσοπουλιού να καταναλώνεται από μία ανεμώνη του είδους Anthopleura xanthogrammica, γνωστή και ως Γιγάντια Πράσινη Ανεμώνη.

Όπως πιθανολογούν οι ειδικοί, το θαλασσοπούλι είτε είχε πέσει, ήδη, θύμα ενός αρπακτικού πουλιού από τα νύχια του οποίου έπεσε, στη συνέχεια, με κάποιον τρόπο, στο σημείο όπου περίμενε η ανεμώνη, είτε βρέθηκε εκεί, κατρακυλώντας από τα γύρω βράχια. Αν και ήταν πολύ νεαρό, για να προσδιοριστεί ακριβώς το είδος του, εικάζεται ότι ήταν ένα μωρό κορμοράνος.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι, τη στιγμή που το ανακάλυψαν, το πουλί ήταν νεκρό, ήδη, για δύο μέρες. Κάνουν, επίσης, λόγο και για προηγούμενα ευρήματα, στην ίδια περιοχή, από το 2003 και το 2007, όταν ένας γλάρος έπεσε από τα βράχια κατευθείαν σε μία Γιγάντια Πράσινη Ανεμώνη, και μία ανεμώνη παρατηρήθηκε να τρέφεται με το πόδι ενός άλλου γλάρου, αντίστοιχα.

Οι ανεμώνες με... άλλο μάτι

Τα παραπάνω, κατά τους ερευνητές, αποτελούν απόδειξη ότι τα λείψανα των θαλασσοπουλιών ή και ολόκληρα θαλασσοπούλια αποτελούν μία όχι και τόσο σπάνια πηγή τροφής και για άλλα θαλάσσια ασπόνδυλα, όπως οι ανεμώνες, εκτός από τα χταπόδια, για τα οποία γνωρίζουμε ότι έχουν αυτή την ιδιαίτερη προτίμηση.

Επιπλέον, πρόκειται για σημαντικό εύρημα, αφού δεν είναι μόνο απόδειξη ότι οι ανεμώνες, ακίνητοι θηρευτές, μπορούν να στραφούν σε διάφορες πηγές τροφής, όταν έχουν την ευκαιρία, αλλά και ένα, σχετικά, σπάνιο στιγμιότυπο ενός θηρευτή από πιο χαμηλό επίπεδο (δεύτερο) της τροφικής αλυσίδας να καταναλώνει έναν από το αμέσως ψηλότερο (πρώτο).

Σε κάθε περίπτωση, οι φωτογραφίες και το βίντεο απαθανατίζουν εντυπωσιακά στιγμιότυπα που, σίγουρα, μας αναγκάζουν να δούμε τις ανεμώνες με... άλλο μάτι.
pathfinder.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ