2014-05-24 03:30:05
Φωτογραφία για Διαστημική απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις: Πάγο στο GPS!
 Πάγο στο GPS και κινητήρες πυραύλων – Ενίσχυση του Glonass – Σταθμό εδάφους στο Ιράν – Ημερομηνία λήξης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Διαστημικό Σταθμό με Κίνα;

Η αντίδραση της Μόσχας γυρνάει σε μπούμερανγκ την απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν τις σχέσεις μεταξύ της NASA και των ρωσικών διαστημικών υπηρεσιών, ως τμήμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την υποστήριξη του λαού της Κριμαίας να ενωθεί η Κριμαία πάλι με τη Ρωσία.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου από ένα εσωτερικό Memo του Michael F. O’Brien, Αναπληρωτή Διοικητή της NASA για διεθνείς και διυπηρεσιακές σχέσεις. Είχε τίτλο «Διακοπή της επαφής μεταξύ της NASA και Ρωσικών φορέων». Αρχικά είχε θεωρηθεί ως ένα πολύ καλό πρωταπριλιάτικο αστείο (που πέρασε ως είδηση) διότι οι ΗΠΑ δεν έχουν μέσον αποστολής αστροναυτών στον Διαστημικό Σταθμό παρά μόνο τους ρωσικούς πυραύλους.

Τελικά δεν ήταν αστείο. Οι Αμερικανοί διέκοψαν τις επαφές της NASA με «εκπροσώπους της Ρωσικής Κυβέρνησης» εκτός και αν εξαιρεθούν ρητά κάποιες επαφές
. Η διακοπή περιλαμβάνει ταξίδια της NASA στη Ρωσία και επισκέψεις εκπροσώπων της Ρωσικής Κυβέρνησης σε εγκαταστάσεις της NASA, διμερείς συναντήσεις, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλεδιασκέψεις και βιντεοδιασκέψεις. Τελικά μόνο οι δραστηριότητες σχετικά με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξαιρούνται και η NASA μπορεί να συνεργάζεται με την Roscosmos. Συναντήσεις στο εξωτερικό που περιλαμβάνουν πολλές χώρες, εξαιρούνται επίσης. Μεταξύ άλλων διακόπτονται και οι εξαγωγές τεχνολογικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο παράγοντας της χρηματοδότησης των επανδρωμένων εκτοξεύσεων έχει επίσης σημαντικό ρόλο. Σε μεγάλο βαθμό, η NASA αντιμετωπίζει μειώσεις προϋπολογισμού και πρέπει να δούμε τον πολιτικό παράγοντα του εσωτερικού σημειώματος όταν αυτό πιέζει το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει εναλλακτικές λύσεις για επανδρωμένες πτήσεις ώστε «να μην εξαρτόμαστε από τους Ρώσους». Όταν η αμερικανική κυβέρνηση μέσω της NASA δημιουργεί μία τέτοια «κρίση», πιέζει και για χρήματα. Κανένας δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι. Η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία όπου ήταν πάντοτε μέχρις ότου για ένα καπρίτσιο δώθηκε δώρο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία όμως αντέδρασε με τη σειρά της και ουσιαστικά έβαλε ημερομηνία λήξης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ίσως και για να προχωρήσει για νέο Διαστημικό Σταθμό με την Κίνα και άλλες χώρες; Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ντιμίτρι Ρογκόζιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν δέχεται πια την πρόταση των ΗΠΑ να επεκταθεί η χρήση του Διαστημικού Σταθμού πέρα από το 2020. Είπε επίσης ότι θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν ρωσικούς κινητήρες NK-33 και RD-180 σε πυραύλους-φορείς για την εκτόξευση στρατιωτικών δορυφόρων. Θα σταματήσει επιπλέον και τη χρήση επίγειων εγκαταστάσεων στο ρωσικό έδαφος για το σύστημα πλοήγησης GPS σε λίγες ημέρες, από τις αρχές Ιουνίου 2014. Ο Ρογκόζιν είπε ότι οι ΗΠΑ είναι αναξιόπιστος συνεργάτης διότι πολιτικοποιούν τα πάντα. Οι επίγειοι σταθμοί GPS διορθώνουν το σήμα των δορυφόρων ώστε να δίνουν ακριβές στίγμα. Στη Ρωσία λειτουργούσαν, με βάση συμφωνίες του 1993 και 2001, συνολικά 11 σταθμοί σε 10 ομόσπονδες ρωσικές περιοχές.

Ο Διαστημικός Σταθμός είναι πρόγραμμα 15 χωρών κόστους 100 δις δολαρίων και οι ΗΠΑ ήθελαν να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το 2024. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία απελευθέρωσαν τη Ρωσία να τραβήξει τον δικό της ξεχωριστό δρόμο με πολύ μεγάλη πιθανότητα οι άλλες χώρες στον Διαστημικό Σταθμό να ρίξουν το φταίξιμο στις ΗΠΑ αν το πρόγραμμα σταματήσει το 2020. Χωρίς τη Ρωσία το κόστος και τεχνικές δυσκολίες ίσως να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους δυτικούς και οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν μέχρι τότε ένα ασφαλές και επιχειρησιακό σύστημα οχημάτων για μεταφορά αστροναυτών. Όλα αυτά σε πέντε χρόνια;

Τις ίδιες ημέρες που έγιναν τα προαναφερθέντα, μία Ιρανορωσική διακυβερνητική ομάδα αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Ιράν μία ρωσική επίγεια βάση του Ρωσικόυ δορυφορικού δικτύου πλοήγησης Glonass που είναι το αντίστοιχο GPS της Ρωσίας. Θα εγκατασταθεί ένα Σύστημα Παρακολούθησης Διαφορικής Διόρθωσης (SDCM), όπως επίσης και ένα κβαντικό οπτικό σύστημα. Θα ενισχύσουν την ακρίβεια του Glonass το οποίο οι Ρώσοι θέλουν να έχει ακρίβεια 60 εκατοστών. Μέχρι σήμερα υπάρχουν τέσσερεις επίγειοι σταθμοί του Glonass: ένας στην Βραζιλία και τρεις στην Ανταρκτική.

Βλέπουμε λοιπόν την απροσδόκητα αλληλένδετη φύση των επιμέρους διμερών και διεθνώς γεγονότων. Ουσιαστικά δηλαδή οι Ναζί του Κιέβου, εκτός των εγκλημάτων που ήδη έκαναν, κλείνουν το GPS για μεγάλη γεωγραφική έκταση και ξεκινούν την αντίστροφη μέτρηση και για το κλείσιμο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
hellasforce.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ