2014-05-25 11:39:07
Φωτογραφία για Ηλεία: Ανασφάλιστο ΙΧ και πεντακοσάρικο
«Αγριεύουν» τα πράγματα σε ότι αφορά τα ανασφάλιστα οχήματα, καθώς ο νέος νόμος που εφαρμόζεται από τις 5 Μαΐου, επιφέρει αυστηρότερες ποινές για τους ιδιοκτήτες τους. Πέρα από το πρόστιμο των 500 ευρώ, θα τους αφαιρείται η άδεια, το δίπλωμα και οι πινακίδες του οχήματος, ανεξαρτήτως αν ασφαλίσουν ακόμα και από την επόμενη ημέρα το όχημά τους. Ήδη στην Ηλεία, βεβαιώθηκαν το πρώτα τσουχτερά πρόστιμα, ενώ ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων παραμένει υψηλός.

Πέρα από τις όποιες άλλες διατάξεις αφορούν την σχέση μεταξύ ασφαλιστή και ασφαλιζόμενου, δηλαδή την συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρία, υπάρχουν και αυτές που έχουν να κάνουν με την «σχέση» του οδηγού με την Τροχαία. Πλέον κανείς όπου θα βρεθεί σε τροχονομικό έλεγχο, δεν μπορεί να ξεγελάσει τον αστυνομικό, λέγοντας πως δεν έχει το ασφαλιστήριο μαζί του, το έχει ξεχάσει στο σπίτι ή στον ασφαλιστή και γενικότερα τέτοιες δικαιολογίες
. Ότι αφορά το όχημα με το οποίο κινούμαστε είτε στους δύο είτε στους τέσσερις τροχούς, είναι καταχωρημένο στο σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας σε άμεση σύνδεση με το υπουργείο Μεταφορών και τις ασφαλιστικές εταιρίες. Έτσι μόλις ο τροχονόμος είτε πληκτρολογήσει στον φορητό τερματικό του περιπολικού, είτε ζητήσει επιβεβαίωση από το κέντρο της Α.Δ. Ηλείας για τα δεδομένα του οχήματος, θα πληροφορηθεί άμεσα αν το όχημα είναι ασφαλισμένο ή όχι, ή αν υπάρχουν άλλες νομικές εκκρεμότητες. Η ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εταιρίες στο σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. είναι καθημερινή. Έτσι αν κάποιος έχει ανασφάλιστο το όχημά του, δεν μπορεί να πει πως θα προσκομίσει αύριο το ασφαλιστήριο, καθώς θα έχει ελεγχθεί ήδη το όχημα.

Ο αναπληρωτής διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Πύργου Βαγγέλης Αναγνωστάκης, μιλώντας για το θέμα τόνισε πως από τις 5 Μαΐου έχει τροποποιηθεί η νομοθεσία για την ασφάλιση των οχημάτων. «Πρόκειται για το νόμο 4261/2014 που προβλέπει έξι μήνες αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, των κρατικών πινακίδων και της άδεις ικανότητας οδήγησης σε αυτούς που κατά τον έλεγχο δεν έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος. Ο παλιός νόμος προέβλεπε αφαίρεση για δέκα ημέρες. Τώρα όμως αυξήθηκε το όριο. Προτείνουμε στους οδηγούς προκειμένου να αποφύγουν τις αυστηρές συνέπειες του νόμου να ασφαλίζουν τα οχήματα τους και να παραλαμβάνουν το συμβόλαιο όσο το δυνατόν νωρίτερα, πριν λήξει η ασφάλιση. Δεν υπάρχει επιείκεια στο θέμα αυτό».

Του Γιάννη Σπυρούνη

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ