2014-05-25 15:23:06
Φωτογραφία για Σε ιδιώτες και το Κρατικό Λαχείο στην Κύπρο
Μπροστά τις διαδικασίες για ιδιωτικοποίηση και του Κρατικού Λαχείου έβαλε η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξεύρει έσοδα για αποπληρωμή του δανείου της τρόικας. Πιο σωστά, αντί για ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να μιλούμε για αδειοδότηση, άνκαι μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει η τελική μορφή που θα πάρει το θέμα.

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη κάνει κάποια προεργασία για το θέμα, όμως πριν κάνει άλλα βήματα θα περιμένει να προσλάβει ειδικό σύμβουλο, για να πάρει τα «φώτα του». Και αυτό γιατί το υπουργείο δεν έχει καμιά εμπειρία σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων ή αδειοδοτήσεων και από μόνο του είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει σε κάτι τέτοιο. Μάλιστα, για την πρόσληψη αυτού του ειδικού συμβούλου το υπουργείο θα περιμένει καθοδήγηση από τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων που διορίστηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή τον Κωνσταντίνο Ηροδότου.


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ.

Ο κ. Ηροδότου είναι Κύπριος της Αγγλίας και διετέλεσε χρηματοοικονομικός σύμβουλος και επενδυτικός τραπεζίτης με εμπειρία πέραν των 15 ετών στην παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλών στο Λονδίνο, ενώ επίσης διαθέτει σημαντική εμπειρία σε θέματα χειρισμού περίπλοκων χρηματοοικονομικών και στρατηγικών συναλλαγών, όπως ιδιωτικοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις χρέους και εταιρειών, κ.ά. Ο κ. Ηροδότου αναμένεται να έρθει στην Κύπρο και να «πιάσει δουλειά» για όλο το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων περί τα μέσα του ερχόμενου μήνα (Ιουνίου). Ήδη έχει κυκλοφορήσει εγκύκλιος στη Δημόσια Υπηρεσία για εκδήλωση ενδιαφέροντος από δημοσίους υπαλλήλους για να στελεχώσουν την υπηρεσία του Έφορου Αποκρατικοποιήσεων.

ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ.

Όλα δείχνουν πως η περίπτωση του Κρατικού Λαχείου θα είναι περίπου η ίδια με αυτήν των αεροδρομίων μας. Δηλαδή, το κράτος να αναθέσει σε ιδιώτη επενδυτή τη διαχείριση του Κρατικού Λαχείου για κάποιο χρονικό διάστημα (γίνεται λόγος για δέκα ή δώδεκα χρόνια) έναντι κάποιου χρηματικού ποσού. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για όσους ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη διαχείριση του Κρατικού Λαχείου.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα τα ετήσια έσοδα από το Κρατικό Λαχείο κυμαίνονται γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχεται από το ξυστό λαχείο, αφού το εβδομαδιαίο κρατικό λαχείο θεωρείται νεκρή υπόθεση. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την ιδιωτικοποίηση του Κρατικού Λαχείου το κράτος θα έχει μεγαλύτερα έσοδα.

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ.

Τα έσοδα του Κρατικού Λαχείου έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και γιατί υπάρχουν πληθώρα άλλα παιχνίδια, που προσελκύουν το κοινό, όπως είναι τα παιχνίδια του ΠΡΟ ΠΟ και ο Ιππόδρομος, ενώ σύντομα στο «κόλπο» θα μπει και το θέμα του καζίνου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ.

Πάντως, για το θέμα του Κρατικού Λαχείου υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με το αν θα επιδειχθεί ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, αφού τα έσοδά του δεν θεωρούνται και τόσο ελκυστικά. Εκτός και αν ο (τυχόν) επενδυτής που θα το αναλάβει θα βρει τρόπο να αυξήσει τα έσοδά του πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ που είναι σήμερα, ώστε να έχει και ανάλογο κέρδος.

ΑΓΚΑΘΙ.

Ένα άλλο αγκάθι σχετικά με το θέμα της ανάληψης του Κρατικού Λαχείου από ιδιώτη επενδυτή είναι και το μέλλον των σημερινών ατόμων που επιβιώνουν πουλώντας κρατικά λαχεία. Δηλαδή τους πράκτορες που αγοράζουν από την υπηρεσία του Κρατικού Λαχείου τα λαχεία και οι οποίοι στη συνέχεια τα διανέμουν σε πωλητές, οι οποίοι κυρίως είναι παθόντες, ανάπηροι, τραυματίες πολέμου, άνεργοι κτλ. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν ο τυχόν επενδυτής αποφασίσει να μη χρησιμοποιεί τους σημερινούς πράκτορες – πωλητές.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

Σημειώνουμε πως σήμερα το Κρατικό Λαχείο απασχολεί 18 υπαλλήλους, μόνιμους και έκτακτους, οι οποίοι μετά την παραχώρησή του σε ιδιώτη επενδυτή θα μεταφερθούν σε άλλες κρατικές υπηρεσίες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

Όπως είναι γνωστό, εκτός από το Κρατικό Λαχείο το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει, με βάση τη δανειακή σύμβαση, και την ιδιωτικοποίηση / αποκρατικοποίηση / αδειοδότηση και άλλων ημικρατικών οργανισμών, με στόχο την εξεύρεση €1 δισ. μέχρι τα μέσα του 2016 και επιπλέον €400 εκατ. μέχρι το τέλος του 2018, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Είναι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, η Αρχή Λιμένων Κύπρου, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, οι Δασικές Βιομηχανίες, η Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης κά.
alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ