2014-05-27 08:41:05
Φωτογραφία για US Navy: CCB, το νέο σκάφος μάχης παρακτίων [video]
Το πρωτότυπο ενός νέου ταχέος, μικρού μεγέθους, θωρακισμένου, βαρέως οπλισμένου και με δικτυοκεντρικές δυνατότητες σκάφους υποβάλλεται σε εντατικές δοκιμές από τη Δύναμη Επιχειρήσεων 56 (Task Force 56) του Ναυτικού των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο σε όλο το φάσμα των αποστολών του απαιτούνται για το συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων.

Η ονομασία του μήκους 65 ποδών (19,8 μέτρα) και εκτοπίσματος 50 τόνων είναιCoastal Command Boat – CCB (σε ελεύθερη απόδοση «σκάφος διοίκησης παρακτίων») και έχει κατασκευαστεί από την εδρεύουσα στο Bremerton της πολιτείας Washington SAFE Boats International. Το σκάφος, που προς το παρόν δεν έχει ονομασία αλλά φέρει τον αριθμό 65PB1101 αφίχθηκε στη Μανάμα, την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν τον περασμένο Φεβρουάριο, μεταφερόμενο επί εμπορικού πλοίου.

Σχεδιαστικά και εμφανισιακά, το CCB είναι παρόμοιο των μήκους 85 ποδών (25,9 μέτρα) μεγαλύτερου εκτοπίσματος και βαρύτερου οπλισμού (δύο σταθεροποιούμενα πυροβόλα Mk
. 38 διαμετρήματος των 25 χλστ.) περιπολικών σκαφών Mark VI που επίσης κατασκευάζονται από τηSAFE Boats International. Ας σημειωθεί, ότι η παράδοση του πρώτου από τα έξι συνολικά Mark VI που έχουν παραγγελθεί από το Ναυτικό των ΗΠΑ προγραμματίζεται για τις αρχές του φθινοπώρου. Τα επόμενα τρία θα ακολουθήσουν το οικονομικό έτος 2015 και τα δύο τελευταία το 2016.

Μέχρι την άφιξη των Mark VI στον Περσικό η Δύναμη Επιχειρήσεων 56 θα χρησιμοποιεί το CCB ώστε να δοκιμάσει στην πράξη νέες τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες. Μέχρι σήμερα οι επιδόσεις του ελεγχόμενου από joystick CCB που μπορεί να επιτύχει ταχύτητες πλεύσης έως 35 κόμβους, έχουν γίνει δεκτές με ενθουσιασμό από το δεκαμελές πλήρωμα που εκτελεί τις δοκιμές.

Στο κεντρικό διαμέρισμα το CCB διαθέτει 13 βελτιστοποιημένες για κραδασμούς και ισχυρούς κυματισμούς θέσεις για ισάριθμους άνδρες δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων (SEAL του Ναυτικού των ΗΠΑ) που η κάθε μία τους διαθέτει συνδέσεις δικτύου και ρεύματος για προσωπικό φορητό υπολογιστή.

Οι οθόνες βίντεο αφθονούν στο εσωτερικό του σκάφους. Ηχομονωτικές κουρτίνες διαχωρίζουν τις ενδιαιτήσεις από το μαγειρείο και τον χώρο των ηλεκτρονικών, ενώ ηχομονωτικές επενδύσεις στο δάπεδο ελαχιστοποιούν τον θόρυβο του μηχανοστασίου αλλά και της τριβής του σκάφους με την επιφάνεια της θάλασσας.

Εκτός από μαγειρείο, διατίθενται επίσης τουαλέτα και λουτρό καθώς και πέντε κουκέτες για τα μέλη του πληρώματος. Επίσης, τόσο το σύστημα πρόωσης όσο και οι δεξαμενές καυσίμου του CCB βρίσκονται εντός θωρακισμένου διαμερίσματος ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα καταστροφής ή βλάβης τους από εχθρικά πυρά.

Σε ότι αφορά τον οπλισμό το CCB μπορεί να εξοπλιστεί με πολυάριθμα όπλα μέχρι και πολυβόλα διαμετρήματος 0,50 ιντσών (12,7 χλστ.). Επίσης προβλέπεται να δοκιμασθεί στo CCB η εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων όπως τα Griffin και Spike. Εφόσον αυτό αποδειχθεί εφικτό τότε στο πλήρωμα θα προστίθεται και ένας πιστοποιημένος αξιωματικός τακτικού ελέγχου.

Στο σκάφος, μετά την άφιξη του στο Μπαχρέιν, εγκαταστάθηκαν ειδικά λίκνα και ένας μικρός γερανός για τη διαχείριση δύο βάρους 800 λιβρών (362,8 κιλών) μη- τηλεχειριζόμενων υποβρυχίων οχημάτων εντοπισμού ναρκών ενώ προβλέπεται και εκτόξευση από το σκάφος μη επανδρωμένων αεροχημάτων, όπως το Puma.

Μικρές ελαστικές σχεδίες μπορούν να καθελκυστούν από την ειδικά διαμορφωμένη πρύμνη, ενώ οι δύτες έχουν εύκολη πρόσβαση από την πρύμνη (λόγω της συγκεκριμένης διαμόρφωσης) ή από κάθε πλευρό του σκάφους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ναυτικής Εκστρατευτικής Διοίκησης Μάχης (Navy Expeditionary Combat Command) το CCB θα επιστρέψει στις ΗΠΑ μετά την άφιξη στο Μπαχρέιν των περιπολικών Mk. VI. Μέχρι τότε όμως η Δύναμη Επιχειρήσεων 56 που ελλιμενίζει το CCB στην προβλήτα της σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει και σε σενάρια που δεν επικεντρώνονται σε παράκτιες περιοχές αλλά επεκτείνονται και στην ανοικτή θάλασσα.
defence-point.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ