2014-06-01 17:42:06
Φωτογραφία για Κύπρος: Τα μέτωπα που έχουν ενώπιόν τους δείχνουν τα αποτελέσματα τραπεζών
Την αποτελεσματική αντιμετώπιση-διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις αυξήσεις κεφαλαίων, τη χρηματοδότηση της οικονομίας, την επιστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων καταθέσεων στα ταμεία των τραπεζών και τα stress tests, καλούνται να επιτύχουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2014 από την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική αποτυπώνει τα μέτωπα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις με κυρίαρχο θέμα αυτή την περίοδο την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και όλα τα συνεπακόλουθα.

Τα κεφάλαια των τραπεζών που αντανακλώνται στον δείκτη Core Tier I είναι απολύτως απαραίτητα προκειμένου να κατορθώσουν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να έχουν κεφαλαιακό ανάχωμα και να μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα αποτελέσει το σημείο που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά
. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ενισχυθούν και το 2014, αν και με μειούμενο ρυθμό, και θα ανέλθουν στο ζενίθ από το ξέσπασμα της κρίσης. Το 2015 αναμένεται μικρή μείωση, ενώ η ουσιαστική αποκλιμάκωσή τους θα πραγματοποιηθεί το 2016 και, αργότερα, το 2017 αναμένεται τα «κόκκινα» δάνεια να διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα των σημερινών.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, η κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τα καθαρά έσοδα των τραπεζών από τόκους, και κατ’ επέκταση τα συνολικά τους έσοδα. Όσον αφορά τα έξοδα των τραπεζών, γίνεται προσπάθεια για συγκράτηση χωρίς να μπορούν όμως να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων και τις επισφάλειες.

Ρευστότητα και επιτόκια

Μεγάλη όμως είναι και η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί και στον τομέα της επιστροφής των καταθέσεων στα ταμεία των τραπεζών που εάν επιτύχει θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρές πιέσεις στη ρευστότητά του, γεγονός που έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονομία. Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις βρίσκεται κοντά στο 135% με τα δάνεια να μειώνονται με χαμηλότερους ρυθμούς από τις καταθέσεις. Η εικόνα στον ELA, ο οποίος είναι πλέον σταθερά κοντά στα 9,5 δισ. ευρώ αποτυπώνει αυτές τις ανησυχίες. Παρά την οριακή μείωση που καταγράφηκε όταν η Τράπεζα Κύπρου επέστρεψε στις ανοικτές πράξεις της ΕΚΤ, φαίνεται πλέον πως δεν πρέπει να αναμένεται σημαντική μείωσή του σε επίπεδα που να επιτρέπουν και μείωση των επιτοκίων.

Η νέα φάση πιστωτικής επέκτασης θα αργήσει να έρθει. Όταν θα γίνει δεν θα έχει καμία σχέση με αυτήν που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς θα επικεντρωθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ισχυρή οικονομική βάση. Εκτός από το γεγονός ότι δεν παραχωρούνται εύκολα δάνεια εξαιτίας και της γενικότερης κατάστασης στις τράπεζες, είναι επίσης ξεκάθαρο πως τα επιτοκιακά περιθώρια είναι πλέον πολύ χαμηλά. Απόλυτα συνυφασμένοι με την πορεία της κερδοφορίας των τραπεζών είναι και οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων. Ενώ η διαδικασία μείωσής τους στο εσωτερικό βρίσκεται προς το τέλος, το ίδιο δεν ισχύει και για τους περιορισμούς στη διακίνηση στο εξωτερικό. Η απομάκρυνση των περιορισμών θα είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την πορεία του συστήματος τους επόμενους μήνες καθώς θα φανεί ποιοι ισολογισμοί τραπεζών θα δεχθούν μεγαλύτερες πιέσεις.

Στρατηγικές χρεοκοπίες

Τέρμα σε συμπεριφορές στρατηγικών χρεοκοπιών επιθυμούν να βάλουν Τρόικα και κυβέρνηση, θέλοντας να μετριάσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που έχει συσσωρευτεί στους ισολογισμούς των τραπεζών. Το μέγεθος των στρατηγικών χρεοκοπιών, δηλαδή νοικοκυριών και επιχειρήσεων που σταματούν τις δόσεις των δανείων ενώ έχουν τα εισοδήματα είναι άγνωστο. Η Τρόικα εκτιμά, ωστόσο, ότι οι στρατηγικές χρεοκοπίες αποτελούν σημαντικό μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων €26,6 δισ. που υπάρχουν στο σύστημα. Θεωρούν ότι η αύξηση αυτή δεν δικαιολογείται από τα μακροοικονομικά δεδομένα. Η οικονομία συρρικνώθηκε αυτό το διάστημα κατά 2-3% και τα εισοδήματα δεν είχαν τόση μείωση ώστε να εξηγείται, εκτιμούν, η απότομη αύξηση των κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες πιέζουν ώστε να έχουν εργαλεία που θα αλλάξουν τη συμπεριφορά αλλά και την κουλτούρα των δανειοληπτών. Φοβούνται ότι χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για εκποιήσεις θα κληθούν να καταβάλουν κεφαλαιακό τίμημα στα επερχόμενα stress tests. Χωρίς τη δυνατότητα ανάκτησης των δανείων τους, υπάρχει ο κίνδυνος τα κόκκινα δάνεια που έχουν συσσωρευτεί στους ισολογισμούς τους, να επηρεάσουν τα κεφάλαιά τους, και να μεταφερθούν στον ισολογισμό του κράτους, ως κρατική κεφαλαιακή στήριξη.

Πώς βλέπουν οι τραπεζίτες τις προκλήσεις του συστήματος

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς βλέπουν οι τραπεζίτες τις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος, ποια κενά και αδυναμίες εντοπίζουν. Τη θέση ότι σταθεροποιούνται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, αλλά σημείωσε την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για την Ελληνική Τράπεζα, ανέφερε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκης Κεραυνός. Σκιαγραφώντας την κατάσταση ανέφερε ότι παρά τις όποιες αναλαμπές και οριακές θετικές εξελίξεις στα δημοσιονομικά μεγέθη, η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση ύφεσης, η ανεργία παραμένει σε υψηλά και πρωτόγνωρα επίπεδα με όλες τις σοβαρές προκλήσεις. Μία άλλη σημαντική πρόκληση», κατά τον κ. Κεραυνό, είναι το νέο stress test που μας υποχρεώνει η ΕΚΤ. Τόνισε ότι τα κριτήρια και οι παραδοχές στο ακραίο σενάριο της νέας αυτής αξιολόγησης είναι ακόμα πιο αυστηρά από αυτά που προβλέπονται για την κυπριακή οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ