2014-06-03 04:03:05
Φωτογραφία για Η Κομισιόν πρότεινε να βγουν από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος 6 χώρες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να βγουν από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κατάφεραν να μειώσουν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Οι χώρες αυτές είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχία, και η Σλοβακία, μέλη της ευρωζώνης, καθώς και η Δανία και η Ολλανδία, επεσήμανε η Επιτροπή στις μακροοικονομικές της προτάσεις προς τα κράτη μέλη τη ΕΕ που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Έτσι, ο αριθμός των κρατών της ΕΕ τα δημοσιονομικά ελλείμματα των οποίων κρίνονται υπερβολικά θα περιοριστεί σε 11 από 17 που ήταν ως τώρα, αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώσει τις προτάσεις της Επιτροπής.

Μεταξύ των 11 χωρών είναι η Γαλλία η οποία έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% το 2015, όπως και η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Βρετανία. Η Μάλτα αναμένεται να το πράξει φέτος, ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Κροατία έχουν περιθώριο ως το 2016.


«Οι προσπάθειες και οι θυσίες που γίνονται σε όλη την Ευρώπη έχουν αρχίσει να αποδίδουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Όμως ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες, ενώ ενθάρρυνε τη Γαλλία να αναλάβει επιπλέον μέτρα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει η ΕΕ.

Η Επιτροπή επεσήμανε επίσης ότι αποφάσισε να μην αναλάβει δράση εναντίον της Φινλανδίας το δημοσιονομικό έλλειμμα της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 3% κρίνοντας ότι «η υπέρβαση οφείλεται στη συνεισφορά της χώρας στις επιχειρήσεις αλληλεγγύης για άλλες χώρες μέλη του ευρώ».

Αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ιταλία να λάβει δημοσιονομικά μέτρα φέτος ώστε να βάλει φρένο στο υπερβολικό έλλειμμά της, όμως δεν έφτασε στο σημείο να προτείνει την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας έχει αυξηθεί κατά 29 εκατοστιαίες μονάδες από το 2007 και πέρσι έφτασε στο 132,6% ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι φέτος θα ανέβει ακόμη περισσότερο, στο 134,9%.

Η Επιτροπή χαρακτήρισε "ελαφρώς αισιόδοξο" το οικονομικό σενάριο στο οποίο η Ιταλία βάσισε τον πρόσφατο προϋπολογισμό της και προβλέπει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο της, να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμά της στο 0,2% του ΑΕΠ της φέτος.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ