2014-06-04 14:35:07
Φωτογραφία για Προστασία των άγριων φυτών της Ευρώπης για την βιώσιμη ανάπτυξή της
Η Διακήρυξη του συνεδρίου της Planta Europa στην Βουλή,

από τον Λ. Αυγενάκη

Στην προστασία της βιοποικιλότητας και των... άγριων φυτών, όπως προκύπτει από Διακήρυξη - κάλεσμα της Planta Europa σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη, καθότι είναι απαραίτητα για την βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης και πρέπει να συνδράμουν όλοι για την προστασία τους, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη.

Τα άγρια φυτά είναι απαραίτητα για τη ζωή. Τα φυτά είναι ένα ζωτικό μέρος της βιοποικιλότητας του κόσμου και αποτελούν βασική πηγή για την ανθρώπινη ευημερία. Εκτός από τα καλλιεργούμενα φυτά, πολλές χιλιάδες άγριων ​​φυτών έχουν μεγάλη οικονομική και πολιτιστική σημασία και δυνατότητες, παρέχοντας τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, ρούχα και στέγη για τους τεράστιους αριθμούς των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και παρέχουν μια σημαντική συνιστώσα των οικοτόπων για τη ζωή.


Τα φυτά είναι ζωτικής σημασίας παράγοντας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, για θεραπεία, ακόμη και για καλλιτεχνική έμπνευση. Το σύστημα υποστήριξης της ζωής του πλανήτη μπορεί να διατηρηθεί μόνο με την προστασία της βιοποικιλότητας των φυτών. Ως εκ τούτου, μια εις βάθος κατανόηση της διατήρησης της χλωρίδας είναι απαραίτητη.

Όπως τονίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του: «τα Ευρωπαϊκά άγρια φυτά είναι τα πλέον απειλούμενα στον κόσμο. Αυτό οφείλεται στη γεωργία και στη δασοκομία, προκαλώντας αλλαγές στη χρήση της γης, την επίδραση των εμπορικών και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, την εισαγωγή μη ιθαγενών ειδών φυτών και την καταστροφή των οικοτόπων.»

Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής επισημαίνει μάλιστα ότι, «στην Ευρώπη η διατήρηση της φύσης, συμπεριλαμβανομένων των άγριων φυτών, έχει μικρό πολιτικό ενδιαφέρον, λόγω των πρόσφατων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια πιο δυναμική και καινοτόμος προσέγγιση για να σώσουμε τα άγρια ​​φυτά στην Ευρώπη» και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό «σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η χώρα μας για την προστασία των άγριων φυτών και σε ποιες προτίθεται να προβεί στο μέλλον». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ