2014-06-05 19:04:11
Φωτογραφία για Άγιο τριήμερο για τον τουρισμό - Πάνω απο 80% η πληρότητα για του Αγίου Πνεύματος
Με άριστα αποτελέσματα περνάει το πρώτο τεστ για το φετινό καλοκαίρι ο κλάδος του τουρισμού, καθώς οι κρατήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το ποσοστό πληρότητας ξεπερνά με άνεση το 80% στους δημοφιλείς προορισμούς και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει κλείσει το σύνολο των δωματίων.

Οσοι, μάλιστα, ταξιδέψουν αυτό το τριήμερο θα έχουν και σύμμαχο τον καιρό, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις της ΕΜΥ η θερμοκρασία θα ανέβει και οι βροχές θα σταματήσουν.Τα δύο πιο θετικά στοιχεία των πρώτων εβδομάδων του φετινού καλοκαιριού είναι η μεγάλη αύξηση των επισκεπτών από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνουν περισσότεροι Ελληνες για να κάνουν διακοπές λίγων ημερών.

Επιπλέον, οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Από τα στοιχεία έρευνας της Tri-vago προκύπτει ότι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί του Αγίου Πνεύματος για τους Ελληνες είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, το Ναύπλιο, η Πάργα, η Ερέτρια, η Σκιάθος και η Υδρα. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται και η Πάφος, ενώ ο επόμενος δημοφιλέστερος προορισμός του εξωτερικού είναι το Μιλάνο που βρίσκεται στην 20ή θέση.


Στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, το 90% των δωματίων έχει ήδη κλείσει και τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες δεν θα υπάρχει διαθέσιμο κατάλυμα. «Οσοι θέλουν να μας επισκεφτούν θα πρέπει να ψάξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για δωμάτιο», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σαντορίνης Μανώλης Καραμολέγκος, ο οποίος συμπληρώνει ότι «η σεζόν πάει πολύ καλά και, επιπλέον, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους Ελληνες».

Οι τιμές των δωματίων στα δύο δημοφιλή νησιά μπορούν να φτάσουν σε αστρονομικά επίπεδα, αλλά για ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων οι τιμές διαμορφώνονται στα 60 ευρώ, ενώ για ένα τεσσάρων αστέρων φτάνουν τα 80-100, πάντα με πρωινό.Αν και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ελληνες δειλά σχεδιάζουν ξανά κάποιες ολιγοήμερες αποδράσεις, ο τουρισμός της χώρας θα πάρει τεράστια ώθηση από το εξωτερικό.

Οπως λένε οι ξενοδόχοι της Κρήτης, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής, οι Δυτικοευρωπαίοι σχεδιάζουν να κατακλύσουν την Ελλάδα.

Για «τεράστια αύξηση από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης» κάνει λόγο ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, ενώ για «συνολική αύξηση κατά 5%-7% που οφείλεται κυρίως στους τουρίστες από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία» μιλάει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσσιος. Στην Κρήτη, η πληρότητα αγγίζει ήδη το 85% και στη Χαλκιδική το 60%, με τις τιμές των δωματίων να βρίσκονται στα επίπεδα των 50-70 ευρώ για ξενοδοχεία τριών αστέρων και στα 80 ευρώ για τεσσάρων αστέρων.

Αγκάθι, ωστόσο, παραμένει για κάποιες περιοχές η μείωση του τουρισμού από τη Ρωσία που φαίνεται να καταγράφεται φέτος. Η Χαλκιδική, ως παραδοσιακός προορισμός των Ρώσων, είναι αυτή που αισθάνεται περισσότερο τους κραδασμούς.

«Θα ήμασταν καλύτερα αν είχαμε περισσότερες αφίξεις από τη Ρωσία. Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει με τη συγκεκριμένη αγορά και αισθανόμαστε τυχεροί που έχουμε αύξηση των επισκεπτών από άλλες χώρες», σημειώνει ο κ. Τάσσιος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Κέρκυρας Δημήτρης Χαρίτος επισημαίνει ότι η πληρότητα είναι στο 90%, αλλά ακόμα και τώρα μπορούν, με έξυπνες κινήσεις, να βρεθούν δωμάτια σε καλές τιμές.

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Πληρότητα 85% στο Ναύπλιο

Η κίνηση στο Ναύπλιο προσεγγίζει το 85%. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της πόλης Παν. Μωριάτης επισημαίνει ότι «πλέον δεν βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Διαπιστώνουμε ότι, αν και φαίνονται οι οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, τα τριήμερα οι Ελληνες προσπαθούν να φεύγουν συχνότερα». Οι τιμές στα ξενοδοχεία τριών αστέρων βρίσκονται στα επίπεδα των 50-70 ευρώ και σε αυτά των τεσσάρων αστέρων στα 80-100 ευρώ.

Χτύπησε κόκκινο η ζήτηση στη Σκιάθο

Σε κορυφαίο προορισμό αναδεικνύεται η Σκιάθος, όπου η πληρότητα έχει φτάσει ήδη στο 80% και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πιάσει ταβάνι. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μάκης Κουκουλάκης λέει ότι «σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ καλά και διαπιστώνουμε ότι όσο υπάρχει σταθερότητα στη χώρα θα πηγαίνουμε καλύτερα». Δωμάτιο σε ξενοδοχείο τριών αστέρων μπορεί να βρεθεί με 40-50 ευρώ, ενώ οι τιμές για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων ξεκινούν από τα 80 ευρώ.

Σχεδόν γεμάτη η Υδρα

Ελάχιστα δωμάτια έχουν μείνει διαθέσιμα στην Υδρα, αφού η πληρότητα στο νησί βρίσκεται στα επίπεδα του 95%. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους του νησιού, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα τους αποζημιώσει για τον κακό, λόγω των εκλογών, Μάιο. Η Ευγενία Σοφιανού, η οποία είναι μέλος της Ενωσης Ξενοδόχων, λέει ότι «οι επισκέπτες μας είναι κυρίως Ελληνες και φέτος βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα. Εχουμε, με τη σειρά μας, φροντίσει να κρατήσουμε τις τιμές όσο πιο χαμηλά γίνεται». Στα 80 ευρώ είναι η μέση τιμή ενός δωματίου σε ξενοδοχείο τριών αστέρων, ενώ το τετράστερο ξεκινά από 100 ευρώ.

Στέλιος Βογιατζάκης-ethnos
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΛΟΤΖΕΣΚΙ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΛΟΤΖΕΣΚΙ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ