2014-06-05 20:31:22
Φωτογραφία για Νέα Μανωλάδα: Χωρίς νερό εδώ και ένα μήνα!
Το νερό… «νεράκι» λένε οι κάτοικοι της Νέας Μανολάδας που εδώ και περίπου ένα μήνα οι βρύσες των σπιτιών τους έχουν… στερέψει! Την ίδια στιγμή, όλες οι προσπάθειες του δήμου για την αποκατάσταση του χρόνιου προβλήματος του χωριού φαίνεται να πέφτουν στο κενό αφού, όπως μας πληροφόρησαν οι κάτοικοι της περιοχής, το τελευταίο διάστημα τα συνεργεία «χτύπησαν» 4 νέες γεωτρήσεις και απέτυχαν και οι 4!

Η κατάσταση επιδεινώνεται και όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι, με τους κατοίκους της Νέας Μανολάδας να μην μπορούν να κάνουν ούτε ένα μπάνιο, γιατί έτσι και αλλιώς για να πιουν αγοράζουν εδώ και χρόνια εμφιαλωμένο, οι συνθήκες χειροτερεύουν.

Όσοι διατηρούν κτήματα τα οποία ποτίζουν με αρτεσιανά και δικές τους γεωτρήσεις, μεταφέρουν νερό με τους κουβάδες και τα μπιτόνια στα σπίτια τους. Όσοι δεν έχουν όμως την δυνατότητα να μεταφέρουν νερό, φτάνουν στο σημείο ακόμα και… να δανειστούν από τους γείτονές τους!


Αυτό που εξοργίζει όμως πιο πολύ τους κατοίκους της Νέας Μανολάδας είναι ότι οι λογαριασμοί για το νερό που δεν φτάνει ποτέ στις βρύσες των σπιτιών τους… «τρέχουν». Και ας είναι αναγκασμένο το κάθε νοικοκυριό να δαπανά 50 -60 και 70 ευρώ σε εμφιαλωμένο νερό!

«Εδώ και ένα μήνα δεν έχουμε νερό ούτε για να πλυθούμε και όλοι οι αρμόδιοι έχουν χαθεί» λέει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Νίκος Χαραλαμπόπουλος και συνεχίζει: «Νερό όποιος έχει μέσο το φέρνει με τους κουβάδες και τα μπιτόνια από το χωράφι. Όσο για να πιούμε, αγοράζουμε εμφιαλωμένο, το νερό της βρύσης δεν κάνει για τίποτα».

«Το πόσιμο το νερό έτσι και αλλιώς το αγοράζουμε δεν γίνεται αλλιώς» λέει ένας ακόμα κάτοικος της Νέας Μανολάδας, ο κ. Γιώργος Μαρτζάκλης και συνεχίζει: «Τώρα όμως, δεν έχουμε νερό εδώ και ένα μήνα ούτε για να κάνουμε μπάνιο. Ευτυχώς που εγώ έχω δίπλα το ποτάμι και παίρνω από εκεί».

Όσο φυσιολογική ωστόσο μπορεί να φαίνεται σε κάποιους η αγορά του εμφιαλωμένου πόσιμου νερού, τόσο δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιους άλλους και συγκεκριμένα στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους που υπολογίζουν ακόμα και το παραμικρό ευρώ στην τσέπη τους.

Ένας από αυτούς, ο κ. Ιωάννης Καρακατσάνης είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Είναι κατάσταση τώρα αυτή να μην μπορούμε να κάνουμε ένα μπάνιο; Ευτυχώς που εγώ έχω ένα μοτέρ και παίρνω από εκεί νερό. Ήρθα από την Αθήνα για να μείνω εδώ στο χωριό μου τώρα το καλοκαίρι δύο μήνες. Πώς να αντέξω όμως χωρίς νερό; Ακόμα και για να μαγειρέψουμε παίρνουμε νερό εμφιαλωμένο. Παίρνω σύνταξη 588 ευρώ και η γυναίκα μου πλέον 700. Τώρα θα κόψουν λέει και άλλα. Πήρα ένα σπίτι και μου βάζει η εφορία να πληρώσω 350 ευρώ, αλλά τόσα στο σπίτι που έφτιαξα για τα παιδιά μου, Υπολογίστε, από πού θα βγουν όλα αυτά τα χρήματα;».

«Υποφέρουμε για νερό, πρέπει να βρούμε νερό» λέει από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σάμαρης και συνεχίζει: «Τα νερά είναι ξέβαθα, πρέπει να πάμε βαθειά για να βρούμε νερό. Όπως κάνουν και οι αγρότες δεν μένουν στα επιφανειακά νερά, πάνε στα 150 μέτρα. Μόνο έτσι θα βρούμε νερό και θα είναι και καλό».

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» και η κα Ανδριάνα Σκουλάκη, που διατηρεί κατάστημα στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανολάδας είπε: «Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, όλοι λένε ότι θα κάνουν κάτι και δεν κάνουν τίποτα, εμείς κάθε μήνα πληρώνουμε τα χρήματα για το νερό που υποτίθεται ότι καταναλώνουμε και δεν έχουμε νερό ούτε για να πλυθούμε, ούτε για τις τουαλέτες μας, είναι ακατάλληλο για τα πλυντήριά μας. Πληρώνουμε νερό αλλά αγοράζουμε νερό για να έχουμε να μαγειρέψουμε, να πιούμε κ.α. Θέλουμε 70 ευρώ το μήνα για παίρνουμε εμφιαλωμένο συν τα 30 – 40 ευρώ που θα πληρώσουμε στο δήμο. Είμαι πολύ θυμωμένη που πληρώνω το νερό και πρέπει να αγοράσω και εμφιαλωμένο.

Ανοίγω τα μπουκαλάκια με το νερό για να φτιάξω στον κόσμο καφέ και τους το λέω. Με τι να τους κάνω τον καφέ με το νερό που δεν έχουμε ή με το νερό που έχει σκουλήκια;».

Τέλος, ο κ. Αναστάσιος Σπατιώτης, ο οποίος αντιμετωπίζει και πρόβλημα υγείας, είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Δεν υπάρχει νερό, εγώ μεταγγίζομαι, έχω πολύ σίδηρο και κάνω αποσιδήρωση. Για να μαγειρέψω και να πιω αυτό το νερό είναι ακατάλληλο. Παίρνω μια σύνταξη 500 ευρώ και έχω πάθει ζημιά, έχει αλλάξει 3-4 πλυντήρια, ένα το μήνα, από αυτό το νερό. Πρέπει να το καταλάβουν μόνοι τους ότι υπάρχει πρόβλημα. Πληρώνω νερό στο δήμο αλλά για να πιω και να μαγειρέψω αγοράζω εμφιαλωμένο. Θα έπρεπε να ντραπούν που έβγαιναν τώρα στις εκλογές και ζητούσαν ψήφο».

Στάθης Πουλιάσης-patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ