2014-06-07 00:44:05
Φωτογραφία για Συνεργασία δήμου Νεάπολης-Συκεών και φορέων για την αποτροπή του κινδύνου πυρκαγιών στο Σέιχ-Σου
Η καταγραφή των υπαρχόντων δεδομένων και ελλείψεων, οι προτεραιότητες δράσης και οι προτάσεις για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής επικοινωνίας, συνεργασίας και αποτελεσματικότητας των εμπλεκόμενων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας φορέων στη Θεσσαλονίκη με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών στη διάρκεια του καλοκαιριού, εξετάστηκαν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη των μελών του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που φιλοξενήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων.

Υπό την προεδρία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και με συντονιστές τους αντιδημάρχους Ηλεκτροφωτισμού-Μικροέργων-Πρασίνου, με τοπική αρμοδιότητα στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων, Αλέκο Σιμητόπουλο, και Τεχνικών Υπηρεσιών Ντίνο Ζωγόγιαννη, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, στελέχη του δήμου και εθελοντές, έθεσαν επί τάπητος όλους τους παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν τον οποιονδήποτε πιθανό κίνδυνο πρόκλησης φωτιάς σε δασικές εκτάσεις. Παράλληλα, συζήτησαν τους τρόπους καλύτερης οργάνωσης της συνολικής προσπάθειας καίριας παρέμβασης στα πρώτα κρίσιμα λεπτά που θα ξεσπάσει μια πυρκαγιά.


Κεντρικό τρίπτυχο δράσης είναι και το φετινό καλοκαίρι η πρόληψη, η συνεργασία και η ετοιμότητα, προκειμένου δήμος, φορείς και εθελοντές να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, αλλά κυρίως για να αποτρέψουν δυσάρεστες καταστάσεις με τραγικές προεκτάσεις όπως έχει σημειωθεί στο παρελθόν, και δυστυχώς στοίχισαν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, εκτός από την καταστροφή του δασικού πλούτου.

«Όλοι μας, ο καθένας στον τομέα που υπηρετεί και το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, οφείλουμε να αποδώσουμε τα μέγιστα ώστε να διασφαλίσουμε το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου που έχει απομείνει στη Θεσσαλονίκη, το δάσος του Σέιχ-Σου, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του δήμου μας, αλλά και τα αστικά αλσύλλια», επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Η τακτική σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου εντάσσεται στο συνολικό ετήσιο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, με κύριο στόχο την αποτροπή ή την ελαχιστοποίηση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, και με τη φροντίδα του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, έχει ήδη γίνει ο καταμερισμός των καθηκόντων κάθε αντιδημαρχίας και κάθε δημοτικού τμήματος.

Προτεραιότητες

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και τη φετινή θερινή περίοδο στον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων και των αλσυλλίων από απορρίμματα, μπάζα, ογκώδη αντικείμενα, των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου από υπολείμματα κλαδέματος, φύλλα, κ.λπ., καθώς και στις καθημερινές 24ωρες περιπολίες, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, με δημοτικά οχήματα και τη συνδρομή εθελοντών για την αποτροπή φαινομένων παράνομης εναπόθεσης μπαζών και σκουπιδιών, ή την καταγραφή της οποιασδήποτε αξιοπερίεργης κίνησης κυρίως εντός των δασικών ορίων και την άμεση ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο δήμος φρόντισε να συντηρήσει το μηχανολογικό εξοπλισμό και τα σύγχρονα οχήματα που διαθέτει (βυτία, πυροσβεστικά, φορτηγά, ανατρεπόμενα, κ.ά.), καθώς και να βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις δύο εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο δήμο, την ΕΔΟΜΑΚ και τη Διασωστική Ομάδα Αγίου Παύλου.

Επίσης, σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα είναι σε επιφυλακή το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, που εδρεύει στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων, καθώς και τα Συμβούλια των τεσσάρων Δημοτικών Κοινοτήτων.

Στη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι των Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων Πεύκων Καίτη Αμοιρίδου και Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη αντίστοιχα, τα στελέχη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ελένη Σιαμάτρα και Βίκυ Ρίζου, δημοτικοί σύμβουλοι, η εκπρόσωπος του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης Φιλοθέη Μελά, ο διευθυντής του Β΄ Πυροσβεστικού Σώματος Θεσσαλονίκης Δημήτρης Καρασαββίδης και ο υποδιευθυντής Παναγιώτης Τιάγκος, εκ μέρους της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης οι Λευτέρης Μανούσης και Νίκος Μοσχοβίδης, και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Διεύθυνσης Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης ο Κυριάκος Νιαροπέτρος, ο διοικητής του Α.Τ. Νεάπολης Ανδρέας Κωτσόπουλος και ο αστυνόμος Α΄ του Α.Τ. Άνω Πόλης-Αγίου Παύλου Ιορδάνης Καλαϊτζής, η εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ Δήμητρα Πατουκά, ο πρόεδρος της ΕΔΟΜΑΚ Στέλιος Βαϊρλής, ο εκπρόσωπος της Διασωστικής Ομάδας Αγίου Παύλου Κωνσταντίνος Μάγγος και ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΘ Ιωάννης Σαββίδης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ