2014-06-07 09:12:04
Φωτογραφία για Τραμ στη Θεσσαλονίκη;
Παρουσιάστηκε σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η τελική πρόταση για την δημιουργία δικτύου Τραμ στην πόλη από το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ECOTALE (εξωτερικό κόστος μεταφορών και ορθολογική κατανομή χρήσεων γης).

Παράλληλα παρουσιάστηκαν η χρηματοοικονομική και κοινωνικοοικονομική ανάλυση, το πλαίσιο χρηματοδότησης και η υλοποίηση του έργου.

Τα βασικά στοιχεία

Στην σχεδίαση του Τραμ ελήφθη υπόψη η ανάπτυξη όλων των μέσων μεταφοράς (και του Μετρό με την επέκταση προς Καλαμαριά και Μίκρα) ενώ έχει σκοπό να λειτουργεί συμπληρωματικά και τροφοδοτικά με το ΜΕΤΡΟ και όχι ανταγωνιστικά.

Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης ανά επιβάτη είναι 0,4 ευρώ και η τιμή του εισιτηρίου κοντά στο 1 ευρώ.

Τα προτεινόμενα δρομολόγια είναι τρία:

- ΚΤΕΛ - Ελαιώνες : Μήκος 10,8 χλμ . Χρόνος απλής διαδρομής 32 λεπτά.


- ΝΣΣΘ - Ελαιώνες : μήκος 8,76 χλμ χρόνος απλής διαδρομής 26 λεπτά

- Πλατεία Ευόσμου - Μίκρα : μήκος 14,3 χλμ, χρόνος απλής διαδρομής 41 λεπτά

Προβλέπονται 43 στάσεις με 5 τερματικούς σταθμούς,  ένα αμαξοστάσιο 45 στρεμμάτων και ηλεκτροκίνηση με εναέρια καλώδια.

Τα 45 οχήματα που θα χρησιμοποιηθουν θα έχουν χωρητικότητα 220 άτομα ( 140 όρθιοι,  40 καθήμενοι) με μέση ταχύτητα 20-21 χλμ/ώρα (μέγιστη 80χλμ/ώρα).

Οι συνολικοί αναμενόμενοι επιβάτες ημηρεσιως ανέρχονται σε 172.000, με δυνατότητα περαιτέρω αύξησης κατά 24.000, και ετησίως υπολογίζονται σε πάνω από 51εκ επιβάτες.

Η χρηματοδότηση του Τραμ

Το προτεινόμενο δίκτυο έχει μήκος 24χλμ, προτείνεται να υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις και το κόστος του ανέρχεται στα 515,76 εκ ευρώ (20-22 εκ ευρώ το χιλιόμετρο). Από τα χρήματα αυτά τα 146,3 εκ ευρώ είναι για το κόστος του τροχαίου υλικού και τα υπόλοιπο για τις υποδομές.

Την υλοποίηση του Τραμ προτείνετε να αναλάβει η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ σε συνεργασία με τον ΣΑΣΘ.

Για τη χρηματοδότηση προβλέπονται νέες μορφές με διευρυμένα ΣΔΙΤ και μόχλευση επενδύσεων,  αξιοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης JESSICA, χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος "Δέσμευση τη Αξίας Γης" και τέλος με την επένδυση εσόδων από την αναβαθμισμένη ελεγχόμενη στάθμευση ΙΧ, από συμπληρωματικά τέλη κυκλοφορίας ΙΧ και μακροπροθεσμα από χρέωση κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο.

Το χρονοδιαγραμμα υλοποίησης προβλέπει δημοπράτηση του έργου μέχρι τέλους 2014, ανάθεση του έργου ως το τέλος του 2016, κατασκευή πρώτης φάσης(ΚΤΕΛ - ΕΛΑΙΩΝΕΣ) ως το τέλος του 2020, δεύτερη φάση (ΧΑΝΘ -ΜΙΚΡΑ) ως το τέλος 2025 και τρίτη φάση (ΝΣΣΘ- ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ) ως το τέλος του 2030.

Ανάμεσα στα ωφέλη του Τραμ είναι η μείωση των ρύπων και των τροχαίων ατυχημάτων,  η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.  Παράλληλα προβλέπεται ότι θα γίνουν και αναπλάσεις και αναβαθμισεις περιοχών, τακτοποιησεις οδών, αύξηση ελκυστικοτητας και καλής εικόνας της πόλης.

Μπουτάρης: Πρώτη προτεραιότητα το Τραμ

Με τα καλύτερα λόγια για την προσπαθεία του ΣΑΣΘ μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης. Τόνισε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα για την διοίκηση του δήμου το Τραμ ακόμα και για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020).

Χαρακτήρισε μύθο και ψέμα ολκής ότι το Τραμ είναι ανταγωνιστικό με το Μετρό ενώ σχολίασε πως "το μετρό το λιγότερο που θα μας τυραννάει είναι για 5 χρόνια,  οπότε πρώτα θα μπούμε στο Τραμ και μετά στο Μετρό".

Αναφερόμενος στο πρόβλημα με το κυκλοφοριακό στην πόλη πρότεινε να πάνε όλοι οι δήμαρχοι μαζί στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και να μην φύγουν από εκεί αν δεν τους υπογράψει απόφαση μετακίνησης 50 αστυνομικών στην τροχαία Θεσσαλονίκης.

Παλαιστής: Τα κονδύλια υπάρχουν

"Όλοι οι φορείς να διεκδικήσουν μαζί τη δημιουργία του Τραμ" ζήτησε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ Ι. Παλαιστής.

"Τα κονδύλια υπάρχουν" εκτίμησε μετά την πρώτη ολοκλήρωση στην Ελλάδα "Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας".

Θετικός στο θέμα του Τραμ εμφανίστηκε στην ημερίδα ο Στ. Καλαφάτης αλλά εξέφρασε προβληματισμούς τόσο για τις βασικές παραδοχές,  την χρηματοδότηση,  την ωφέλεια και το παράδειγμα της Αθήνας.

Εκτίμησε ότι θα μιλάμε για Τραμ μετά το 2020 τονίζοντας ότι θα συμβάλλει και θα συνδράμει στην προώθηση του έργου.

"Μπορούσαμε να έχουμε τραμ πολλά χρόνια τώρα, αλλά τελικά είχαμε το δράμα του Μετρό" σημείωσε από τη μεριά του ο Τρ. Μηταφίδης.

Για τον σχεδιασμό του Τραμ της Αθήνας και του Μετρό στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης Γ. Κωνσταντινίδης
rthess.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ