2014-06-08 08:59:55
Φωτογραφία για ΓΕΜΑΤΗ «ΑΓΚΑΘΙΑ» Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Αντιμέτωπη με δεκάδες δεσμεύσεις βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς αυτές πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αρκετές εξ αυτών πιθανόν να δοκιμάσουν την κυβερνητική συνοχή, αφού η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εφαρμογή μισθολογίου με βάση την παραγωγικότητα, απολύσεις στο Δημόσιο, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και ψήφιση αρκετών «καυτών» νομοσχεδίων όπως για τη «μικρή ΔΕΗ», το δασικό και το χωροταξικό. Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν το φθινόπωρο με τους πιστωτές της χώρας προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Μέχρι τότε όμως, θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες-προαπαιτούμενα (Μαΐου και Ιουνίου) προκειμένου να εκταμιευθούν οι δύο δόσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η έγκριση της πρώτης δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup της 19ης Ιουνίου, καθώς ο επικείμενος ανασχηματισμός και η απόφαση για κλείσιμο της Βουλής καθιστούν σχεδόν αδύνατη την υλοποίηση των προαπαιτουμένων που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα.


Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ότι τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν υλοποιηθεί θα περάσουν από τα θερινά τμήματα της Βουλής που ανοίγουν στις 17 Ιουνίου. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι στόχος πλέον είναι στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου να έχουν κλείσει όλα και να εκταμιευθούν και οι δύο δόσεις μαζί.

Στις εκκρεμότητες είναι η περαιτέρω μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, καθώς από το αρχικό 19% έχει περιοριστεί στο 17%, ωστόσο η συμφωνία προβλέπει τη μείωσή του στο 15%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καταθέσει νομοσχέδιο, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό ένα νέο μέτωπο με τους φαρμακοποιούς. Στα θερινά τμήματα πρέπει να κατατεθούν και τα νομοσχέδια για τη «μικρή ΔΕΗ», το δασικό και το χωροταξικό. Με την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής, η ψήφιση των παραπάνω εκτιμάται ότι θα είναι διαχειρίσιμη, αναφέρει το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.

Αμέσως μετά το Eurogroup του Ιουλίου, θα ξεκινήσουν οι πρώτες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν εντός του φθινοπώρου στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα, προκειμένου στη συντριπτική τους πλειονότητα να τεθούν σε εφαρμογή το 2015.

Ειδικότερα, οι νέες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προβλέπουν:

1. Επανασχεδιασμό της εισφοράς με ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο και καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών με σκοπό την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου του 2015 αυτών που θεωρούνται αναποτελεσματικές και άδικες. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 θα καλυφθεί με την επέκταση των έκτακτων μέτρων που λήγουν, όπως, για παράδειγμα, η εισφορά αλληλεγγύης. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το δημοσιονομικό κενό για το 2015 ανέρχεται στα 911 εκατ. ευρώ.

2. Ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης όλου του συνταξιοδοτικού συστήματος (και των επικουρικών ταμείων και των ταμείων πρόνοιας) έως τον Σεπτέμβριο. Οι αλλαγές θα νομοθετηθούν Νοέμβριο και θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2015.

3. Τον Οκτώβριο θα νομοθετηθεί το νέο μισθολόγιο και θα εφαρμοστεί τον ερχόμενο Ιανουάριο. Αναμένονται περαιτέρω περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων

4. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 θα πρέπει να απολυθούν επιπλέον 2.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

5. Βελτίωση της νομοθεσίας για την είσπραξη δημοσίων εσόδων.

6. Υποβολή προτάσεων για το πώς θα αναδιοργανωθεί το νέο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων.

7. Πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

8. Έκθεση για τους φόρους υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που αναφερόταν στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

kathimerini.gr

''The New Daily Mail'' 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ