2014-06-09 19:27:53
Φωτογραφία για Σοκάρουν οι εικόνες της «αληθινής» Βραζιλίας πίσω από τη χλιδή του Μουντιάλ [photos]
Η Βραζιλία κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ θα βρίσκεται στο επίκεντροτου παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους να παρακολουθούν για... ώρες τις μάχες των εθνικών ομάδων.

Τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν τη διοργάνωση έχουν ήδη κλείσει δωμάτια στα χλιδάτα ξενοδοχεία της χώρας, ενώ σε λίγες ώρες θα αρχίσουν να καταφθάνουν και οι αποστολές των ομάδων.

Πίσω από τη γιορτή του ποδοσφαίρου ωστόσο κρύβεται η φτώχεια, οιαρρώστιες και η εξαθλίωση των Βραζιλιάνων, οι οποίοι ζουν στοιβαγμένοι στις γνωστές σε όλους φαβέλες.

Πρόκειται για πρόχειρες και αυτοσχέδιες κατοικίες, όπου κατοικούν οι «Φαβελάδος» οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σ’ αυτές τις περιοχές κάθε χρόνο διακινούνταιεκατομμύρια ναρκωτικά από διάφορες συμμορίες, οι οποίες βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο με την τοπική Αστυνομία.


Η ανάληψη του Μουντιάλ από τη Βραζιλία έβγαλε στους δρόμους τις Αρχές της χώρας, οι οποίες επί σειρά ετών προσπαθούν να καθαρίσουν τις φαβέλες από τα κακοποιά στοιχεία. Μάλιστα, για πρώτη φορά στα χρονικά της «χώρας του καφέ» βγήκαν στους δρόμουςτεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα τοπικά δημοσιεύματα καθημερινά περιπολούν τις «κακόφημες» περιοχές περισσότεροι από 20.000 αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν συλλάβει χιλιάδες ύποπτους για εμπλοκή σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Οι συλληφθέντες μάλιστα οδηγούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Παρανά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως για την περιφρούρηση και την πάταξη της εγκληματικότητας στις συγκεκριμένες περιοχές έχει δημιουργηθεί η ειδική ομάδα «Upps». Οι… επίλεκτοι έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της ασφάλειας του Μουντιάλ, αλλά και των Ολυμπιακών αγώνων του 2016.

Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται οι αστυνομικοί στους «Φαβελάδος» έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στην παγκόσμια κοινότητα όσο και στις οργανώσεις που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

H UNESCO έχει κατά καιρούς εξαπολύσει δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία έχει αφήσει τις φαβέλες στην τύχη τους. Η δημιουργία των «γκέτο» θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε μέριμνα για την πάταξη της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τους διανοούμενους της Βραζιλίας οι φαβέλες λειτουργούν ως «φρούρια» ώστε οι φτωχοί Βραζιλιάνοι να μην… βγαίνουν στον κόσμο της χλιδής. Εξάλλου τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία δεν θα ήθελα επ’ ουδενί άστεγους να βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο.

Ετσι, η μοναδική διέξοδος για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών είναι το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές παγκοσμίου βεληνεκούς, οι οποίοι προέρχονται από τις φαβέλες.

Τα πιο τρανταχτά ονόματα είναι αυτά των Ρονάλντο, Ρομάριο,Ροναλντίνιο, αλλά και των «δικό» μας Ριβάλντο και Ζίκο. Φαβελάδος ήταν επίσης και οι εν ενεργεία Ντάνι Αλβες (Μπαρτσελόνα) και Ντάντε (Μπάγερν Μονάχου), ενώ η λίστα περιλαμβάνει εκατοντάδες ονόματα γνωστών ποδοσφαιριστών. Ο μπακ των Καταλανών μάλιστα μάζευε πεπόνια, προκειμένου να βγάλει τα απαραίτητα χρήματα για να μπορέσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Δείτε τις σοκαριστικές φωτογραφίες από τις φαβέλες:

Πηγή: exedra.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ