2014-06-10 08:52:09
Φωτογραφία για Πάτρα: Διαμαρτυρία με το καλημέρα στον Πατρινό υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο
"Καυτά" ζητήματα σε εξέλιξη έχει ο τομέας της Παιδείας και ο Πατρινός νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος αρχικά θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις πανελλήνιες, που ολοκληρώνονται την Πέμπτη, ενώ ένα από τα σοβαρά θέματα που καλείται να διαχειριστεί είναι η κινητικότητα - διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ.

Στην περίπτωση μάλιστα του Πανεπιστημίου Πατρών διοικητικοί υπάλληλοι, όπως επισημαίνεται, κινδυνεύουν με απόλυση στις 15 Ιουνίου και σε ένδειξη συμπαράστασης αύριο η Σύγκλητος αναστέλλει τη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Η απόφαση της Συγκλήτου

"Στην τακτική Συνεδρίασή της, την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών συζήτησε εκ νέου το θέμα της διαθεσιμότητας των Διοικητικών Υπαλλήλων του Ιδρύματος.

Η Σύγκλητος, για άλλη μία φορά, εξέφρασε ομόθυμα τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των Διοικητικών Υπαλλήλων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. 48 υπάλληλοι κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση καθώς η διαθεσιμότητα λήγει στις 15 Ιουνίου.


Ως έμπρακτη έκφραση της συμπαράστασής της στους Διοικητικούς Υπαλλήλους, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε ομόφωνα να παραστεί στο Υπουργείο Παιδείας, την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014, για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ίδρυμα. Για τον ίδιο λόγο, την ημέρα αυτή η Σύγκλητος αναστέλλει συμβολικά τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος."

Να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από την παραπάνω ανακοίνωση, η διαμαρτυρία είχε προγραμματιστεί πριν τον ανασχηματισμό.

Ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων του νέου υπουργού είναι η αλλαγή του συστήματος των Πανελληνίων Εξετάσεων αλλά και το «καυτό» θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις υπουργείου και ΟΛΜΕ, όπως αναφέρει το protothema.gr

Εξάλλου, το θέμα της κινητικότητας των διοικητικών των ΑΕΙ «κράτησε» κλειστά το ΕΜΠ και το Καποδιστριακό για τρεις μήνες περίπου, ενώ οι πρυτάνεις δηλώνουν ότι τα οικονομικά των ΑΕΙ είναι «στο κόκκινο» ζητώντας ενίσχυση.

Ο νέος υπουργός Παιδείας έχει επίσης μπροστά του την αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς ήταν μία από τις 31 προτάσεις του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η ριζική αλλαγή στο υπουργείο Παιδείας πάντως καθώς αντικαταστάθηκαν και οι δύο υφυπουργοί μπορεί να συνδυασθεί και με την αλλαγή πρυτανικών αρχών στα περισσότερα Πανεπιστήμια, καθώς αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται και πρυτανικές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά στον νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ το 2012 ο κ. Λοβέρδος με πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Γιώργο Παπανδρέου, Χρήστο Αηδόνη, Γιώργο Ντόλιο και Συμεών Κεδίκογλου καταψήφισαν στη Βουλή τις ρυθμίσεις του κ. Αρβανιτόπουλου που τροποποιούσαν το νόμο πλαίσιο 4009/11 για τα ΑΕΙ, της Αννας Διαμαντοπούλου.

Ο κ. Λοβέρδος, ως βουλευτής τότε, είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καλώντας την να πάρει πίσω το νομοθέτημα και χρεώνοντάς της ευκαμψία απέναντι σε κατεστημένα.

Ο κ. Λοβέρδος είχε κάνει λόγο για αντιμεταρρύθμιση και υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, λόγω των ταχέων διαδικασιών με τις οποίες ήλθε στη Βουλή το ν/σχ, σημειώνοντας πως ο προηγούμενος νόμος (4009/2011) της Α. Διαμαντοπούλου, ψηφίστηκε μετά από 18 μηνών προκοινοβουλευτική διαδικασία.

Τον Μάρτιο του 2013 ο κ. Λοβέρδος, ως ανεξάρτητος βουλευτής τότε, υπερψήφισε την τροπολογία για το Σχέδιο Αθηνά για τα ΑΕΙ.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ