2014-06-12 10:24:05
Φωτογραφία για 55χρονος άπορος έμενε σε ψυγείο κρεοπωλείου!
Αντιμέτωπες με την άρνηση ολοένα και περισσότερων άπορων ατόμων να δεχθούν εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις πραγματικής εξαθλίωσης βοήθεια έρχονται όλο και πιο συχνά οι εθελόντριες της Κουζίνας Αλληλεγγύης.

Αυτό συνέβη και με την περίπτωση μεσήλικα άστεγου που βρήκε καταφύγιο στο ψυγείο ενός παλιού κρεοπωλείου στη Μεταμόρφωση.

Ο 55χρονος άνδρας είχε εκζέματα σε όλο το σώμα του από την έλλειψη καθαριότητας. Οι εθελόντριες, που ενημερώθηκαν για την υπόθεσή του, προσφέρθηκαν να συνδράμουν. Οταν αναζήτησαν τον Καρδιτσιώτη σοκαρίστηκαν με την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Η κ. Αγγελική Ιωαννίτη, η συντονίστρια της Κοινωνικής Κουζίνας, είπε ότι ακόμη και σήμερα, ένα χρόνο μετά, δεν μπορεί να πιστέψει στην εικόνα του άπορου ανδρός.

«Αν βλέπατε πως ήταν τα μαλλιά του. Τον πήγα σε ένα σπίτι ενός φίλου να τον φιλοξενήσει. Εκανε μπάνιο, φωνάξαμε κομμώτρια να τον σουλουπώσουμε. Η κατάστασή του ήταν τραγική» πρόσθεσε.


Στα πέντε και πλέον χρόνια της οικονομικής κρίσης και η Πολιτεία με τους οργανωμένους φορείς της, δυστυχώς, δεν έχει φροντίσει να διασφαλίσει συνθήκες υγιεινής στους αστέγους.

Ο 55χρονος άνδρας ζούσε στο ψυγείο και για λόγους ασφαλείας είχε βάλει ένα ντιβανάκι. Τα τζάμια του κρεοπωλείου ήταν σπασμένα και τις κρύες νύχτες του χειμώνα έπρεπε να φροντίζει να είναι ασφαλής.

«Ηταν πάρα πολύ δύσκολα. Τον στείλαμε σε γιατρό να φροντίσει τις πληγές του. Το φιλοξενήσαμε μερικές μέρες στο πατάρι. Τελικά έφυγε. Αργότερα μάθαμε ότι τον είδε και γιατρός στη Λάρισα» είπε η κ. Ιωαννίτη.

Στην αρχή της λειτουργίας της Κουζίνας Αλληλεγγύης που συνέπιπτε πάνω κάτω και με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το 2010, η κ. Ιωαννίτη είπε, ότι οι εθελόντριες, όποτε έβλεπαν πολίτες να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, τους καλούσαν να τις επισκεφτούν στα γραφεία τους, να τους προσφέρουν και φαγητό και ρούχα.

«Δυστυχώς όμως βλέπεις αυτοί οι άνθρωποι δεν πήραν τα πάνω τους. Δεν είναι εύκολο. Με δύο τρεις φορές φαγητό που θα τους δώσεις την εβδομάδα και ρούχα δεν είναι εύκολο να συμβεί να ανέβουν ψυχολογικά. Ακόμη και αν έχουν σπίτι, δεν έχουν ρεύμα ή νερό» είπε η κ. Ιωαννίτη.

Στα γραφεία της Κοινωνική Κουζίνας στην οδό Κοραή με Γαλλίας έχουν απευθυνθεί μοναχικοί άνθρωποι που με τη συμπεριφορά τους προβληματίζουν. Φαίνεται να έχουν παραιτηθεί από τη ζωή. «Παίρνουν τα ρούχα και ενώ τους λέμε ότι μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους στο δίκτυο, είμαστε σίγουροι ότι δεν το κάνουν. Απλώς αλλάζουν τα ρούχα τους» είπε η κ. Ιωαννίτη.

Η περίπτωση του 55χρονου δεν είναι και η μοναδική. Η συντονίστρια της Κοινωνικής Κουζίνας αναφέρθηκε και στην επίσκεψη 45χρονης Ελληνίδας που είχε επισκεφτεί το Βόλο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς η κόρη της μένει εδώ. Η γυναίκα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην Αθήνα.

«Ξέρετε πολλοί από την Αθήνα αναζητούν φίλους σε χωριά αλλά δεν βρίσκουν ανταπόκριση» είπε η κ. Ιωαννίτη. Οι εθελόντριες προσφερθήκαν να τη φιλοξενήσουν. «Μας είπε ότι την έδιωξε η κόρη της, ότι δεν την ήθελε ο γαμπρός της και για να μην τσακωθεί το ζευγάρι αναγκάστηκε να φύγει» είπε η συντονίστρια.

Η 45χρονη ζήτησε χρήματα και οι εθελόντριες της εξήγησαν ότι δεν είχαν, προσφέρθηκαν όμως να της δώσουν στέγη έστω και για μερικές μέρες, φαγητό και ρούχα. «Πράγματι τη φιλοξενήσαμε για δύο νύχτες. Στη συνέχεια είχαμε κάποια επαφή καθώς περνούσε από την Κουζίνα Αλληλεγγύης. Στον Ξενώνα ήταν δύσκολο να φιλοξενηθεί. Τη ρωτούσαμε που μένει έλεγε σε μία άγνωστη φίλη. Δεν την πιστεύαμε καθώς ούτως ή άλλως ήταν αντιφατική στις απαντήσεις της. Τελικά έφυγε» πρόσθεσε.

Για τη λειτουργία της Κουζίνας Αλληλεγγύης οι εθελόντριες διανέμουν ενημερωτικά έντυπα ώστε ο πολίτης να γνωρίζει που μπορεί να απευθυνθεί είτε για να προσφέρει βοήθεια, εάν έχει τη δυνατότητα, είτε για να ενισχυθεί, εάν παρουσιαστεί ανάγκη. Η Κοινωνική Κουζίνα δεν συγκεντρώνει μόνο φαγητό αλλά και ρούχα, είδη οικιακής χρήσης. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που δεν είχαν κατσαρόλα για να μαγειρέψουν.

Την περασμένη εβδομάδα η συντονίστρια με χαρά ενημέρωσε μία κυρία, που απευθύνθηκε τηλεφωνικά στην Κοινωνική Κουζίνα, για να ενημερωθεί μήπως ανάμεσα στα συλλεχθέντα είδη υπήρχε περπατούρα, ότι τελικά βρέθηκε.

«Ετυχε ένας κύριος να μας φέρει. Ενώ σήμερα της τηλεφωνήσαμε μήπως ήθελε και το ριλάξ» είπε εμφανώς ικανοποιημένη η κ. Ιωαννίτη και δικαιολογημένα.

(Ρεπορτάζ της Κατερίνας Μαρούγκα στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος»)
onlarissa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΦΙΝΜΠΟΓΚΑΣΟΝ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΦΙΝΜΠΟΓΚΑΣΟΝ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ