2014-06-13 09:56:22
Φωτογραφία για Εντυπωσίασε η τελετή έναρξης, όμως πραγματοποιήθηκε στη σκιά των βίαιων επεισοδίων - Δείτε όλα όσα έγιναν εντός και εκτός γηπέδου [videos - photos]
Η κορυφαία ποδοσφαιρική γιορτή άρχισε και για τον επόμενο μήνα όλοι οι λάτρεις της στρογγυλής θεάς θα κινούνται στους ρυθμούς του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Λίγο μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στο Σάο Πάολο η φαντασμαγορική τελετή έναρξης που είχαν ετοιμάσει οι Βραζιλιάνοι, προκειμένου να καλωσορίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο και εν συνεχεία άρχισε η αγωνιστική δράση στη χώρα της σάμπα, με το συγκρότημα του Φελίπε Σκολάρι να επικρατεί με 3-1 σκορ της Κροατίας στο εναρκτήριο ματς της διοργάνωσης.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές, και το κλίμα άκρως γιορτινό, με το κίτρινο και το πράσινο χρώμα να κυριαρχεί στις εξέδρες. Oι διοργανωτές αρχικά υποδέχτηκαν τις 32 ομάδες που θα συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου με μία τεράστια μπάλα στο κέντρο του γηπέδου.

Εν συνεχεία με τα στοιχεία της φύσης να κυριαρχούν στις εμφανίσεις τους, δεκάδες χορευτές μπήκαν στο γήπεδο και μια... γόνδολα βρισκόταν ανάμεσά τους, ενώ ακολούθως 64 παιδιά, παίζοντας... μπάλα και φορώντας φανέλες των χωρών που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο.


Την παράσταση έκλεψε αναμφίβολα η Jenifer Lopez, η οποία βγήκε από την ηλεκτρονική μπάλα μαζί με τον Pitbull και μία εκρηκτική Βραζιλιάνα τραγουδίστρια και ξεσήκωσαν με τα τραγούδια τους τον κόσμο στο «Κορίνθιανς Αρένα».

Πρεμιέρα στη σκιά βίαιων επεισοδίων

Πρωτοφανή επεισόδια ξέσπασαν σε όλη τη Βραζιλία, και ειδικά στο Σάο Πάολο, λίγες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα Βραζιλία - Κροατία.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, με σύνθημα «θέλουμε κοινωνικές παροχές και όχι μπάλα» ξεχύθηκαν για μια ακόμη φορά, τους τελευταίους μήνες, στους δρόμους, αντιδρώντας στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θεωρώντας ότι ο πλούτος της χώρας που ξοδεύεται δεν κατευθύνεται εκεί που πρέπει, για την κάλυψη δηλαδή των βασικών αναγκών των πολιτών.

Εκτεταμένα επεισόδια με την αστυνομία, οδομαχίες, φωτιές, λεηλασίες καταστημάτων, χρήση χημικών και πολυάριθμοι τραυματισμοί, συνέθεσαν το σκηνικό με το οποίο η πρωτεύουσα της Βραζιλίας υποδέχτηκε τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του κόσμου. Τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και πολλά χρόνια τη «χώρα του καφέ», έτσι αναδείχθηκαν με τον πιο εμφατικό τρόπο με αφορμή τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 160.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί για την ασφάλεια της διοργάνωσης.

Ως τραγική ειρωνεία, να σημειωθεί ότι το ποδόσφαιρο θεωρείται στη Βραζιλία κάτι σαν «θρησκεία», με την παραδοσιακά πανίσχυρη εθνική ομάδα να αποτελεί σύμβολο υπερηφάνειας και χαράς διαχρονικά για τους 200 εκατομμύρια κατοίκους της. Οι οποίοι όμως πλέον, εξαντλημένοι από τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια και την ακραία εγκληματικότητα που πλήττει τη χώρα, δεν είναι διατεθειμένοι, σε μεγάλο ποσοστό, να υποδεχτούν την παγκόσμια ποδοσφαιρική γιορτή με τον τρόπο που είχαν φανταστεί οι διοργανωτές και η FIFA.
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ