2014-06-13 18:22:04
Φωτογραφία για Σε τέσσερις μήνες έφυγαν εφτά της γενιάς των πολέμων
Μέσα σε τέσσερις μήνες στο χωριό Σακτούρια του αέρα και της φωτιάς, πάνω από το Λιβυκό πέλαγος στα νότια, «ταξίδεψαν» στην... αιωνιότητα και οι τελευταίοι της γενιάς των πολέμων, της καταστροφής, των δυσκολιών και των αναστεναγμών! Απόμειναν ένας υπέργηρος στον οικισμό των 10-12 κατοίκων στα Κάτω Σακτούρια και έφτασε τα 96 χρόνια και μια γριούλα που… έπιασε τον αιώνα ζωής και είναι εγκατεστημένη στην πόλη του Ρεθύμνου.

Ωστόσο, παρά το ότι η κοινωνία έχει… αδυνατίσει επικίνδυνα, πληθυσμιακά, και οι νέοι που επέλεξαν για τόπο μόνιμης διαμονής «το χωριό με τους τρεις οικισμούς, τα Πάνω και τα Κάτω Σακτούρια και την παραλία του Αγίου Παύλου», είναι μετρημένοι, τα πολλά χρόνια προσθέτουν… κιλά στους μόνιμους κατοίκους που παραμένουν και αρνούνται να αφήσουν τη ρίζα τους!

Απόμειναν, έτσι, σήμερα να κατοικούν όλοι κι όλοι 62 άνθρωποι, όταν «στη δεκαετία του ’60 υπήρχε ζωή» και δραστηριοποιούνταν στις αγροτικές και κτηνοτροφικές απασχολήσεις, εφτακόσιοι και πλέον κάτοικοι και στο σχολείο φοιτούσαν 62 μαθητές
. Είναι μια εικόνα απελπισίας στη μονοτονία της καθημερινότητας, και μόνο τα διήμερα του Σαββατοκύριακου και ασφαλώς και τους μήνες του καλοκαιριού, κάτι… γίνεται με την έλευση «των χωριανών που μένουν στις πόλεις της Κρήτης και στην Αθήνα». Αλλά και αυτοί έρχονται και φεύγουν!

Στα Σακτούρια, λοιπόν, η γενιά που βίωσε τα σκληρά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας, πλασμένη από… φωτιά και ατσάλι, άντεξε, όμως κλείνει τη σελίδα της! Υπάρχουν ελάχιστοι που έχουν να αφηγηθούν ακόμα τις βαρβαρότητες των Γερμανών στο ολοκαύτωμα του χωριού στις 3 Μαΐου του 44 και τις εκτελέσεις των δεκαπέντε συγχωριανών πατριωτών στις φυλακές της Αγιάς Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ…

Από το Νοέμβριο του 2013 και μέχρι το Φεβρουάριο του 2014, σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών, «έφυγαν μαζεμένοι» και «αποχαιρέτησαν» τον γεννησιμιό τους τόπο ένας υπέργηρος και έξι γριούλες και όλοι τους ξεπερνώντας τα 90 χρόνια! Μπήκαν στο… τρένο και έκαναν το «ταξίδι» χωρίς επιστροφή οι Μαλβίνα Ζωνουδάκη 96 χρόνων, Γιώργος Χαραλαμπάκης 93, Μαρία Μιχελουδάκη 94, Ασημίνα Τζανακάκη 90, Χριστίνα Κοτσιφάκη 91, Ελένη Παπαδάκη 93 και Ειρήνη Καραπιδάκη 92 χρόνων.

Στα Κάτω Σακτούρια της… δεκάδας των κατοίκων, απόμεινε ο Θωμάς Παναγιωτάκης και είναι στα 96 του χρόνια, ο μεγαλύτερος, ηλικιακά, στο χωριό. Όμως, εκείνη που έχει τα πρωτεία στη μακροζωία είναι η Καλλιόπη Δελιδάκη-Κλαψινάκη που βρίσκεται στον αιώνα ζωής και είναι εγκατεστημένη στην πόλη του Ρεθύμνου. «Εδώ ζούμε πολλά χρόνια», λένε οι άνθρωποι, «γιατί έχουμε καλό κλίμα και οι παλιοί μας έκαναν φυσική ζωή και δούλευαν σαν σκλάβοι για να ζήσουν τα σπίτια τους…»

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ