2014-06-15 17:20:10
Φωτογραφία για Υψηλά επίπεδα χημικών στους άνδρες καθυστερούν τη σύλληψη
Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι έχουν υψηλή συγκέντρωση τριών χημικών στοιχείων που... βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών προϊόντων καθυστερούν περισσότερο να συλλάβουν σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι έχουν μικρότερες συγκεντρώσεις αυτών των χημικών στα ούρα τους.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις των φθαλατών και της βισφενόλης Α (BPA) σε ζευγάρια που προσπαθούσαν να συλλάβουν. Οι φθαλάτες είναι ουσίες, γνώστες και ως πλαστικοποιητές, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλαστικών για να δώσουν πιο ελαστικό χαρακτήρα στα προϊόντα. Η BPA χρησιμοποιείται και αυτή στην κατασκευή πλαστικών, όπως επίσης και στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών.

Σύμφωνα μάλιστα με το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, οι φθαλάτες χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εκατοντάδων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων αρωμάτων, σαμπουάν, βερνικιών για τα νύχια και πλαστικών ταινιών
. Κατά κύριο λόγο, οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τις φθαλατες καταναλώνοντας φαγητά και ποτά που έχουν έρθει σε επαφή με συσκευασίες ή προϊόντα που τα περιέχουν. Η Βισφενόλη Α, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται εκτός από την κατασκευή κάποιων πλαστικών συσκευασιών στο προστατευτικό διαχωριστικό των κονσερβοποιημένων τροφίμων, καθώς και σε άλλα προϊόντα.

Οι συγγραφείς της μελέτης μέτρησαν τη συγκέντρωση της BPA και 14 φθαλατών σε ζευγάρια που προσπαθούσαν να συλλάβουν. Εξηγούν μάλιστα, πως πολλές φθαλάτες συχνά διασπώνται και η χημική τους σύσταση αλλάζει πριν αποβληθούν από τον οργανισμό. Βρέθηκε ότι η επίτευξη εγκυμοσύνης καθυστέρησε περισσότερο στα ζευγάρια στα οποία οι άνδρες είχαν στα ούρα τους αυξημένη συγκέντρωση μονομεθυλικών, μονοβενζυλικών και μονοβουτυλικών φθαλατών. Η έκθεση των γυναικών και των ανδρών στη BPA δεν βρέθηκε να σχετίζεται με τα ποσοστά κυήσεων. Η μελέτη, όμως, δεν κατάφερε να καθορίσει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο ο φθαλάτες μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Είναι σημαντικό η μελλοντική έρευνα να επικεντρωθεί στο κατά πόσο τα χημικά αυτά μπορεί να επηρεάσουν συγκεκριμένες συνιστώσες της αναπαραγωγικής υγείας, όπως είναι τα επίπεδα των ορμονών. Παράλληλα, το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε αυτά καθιστά αναγκαία τη διερεύνηση της επίπτωσης των συγκεκριμένων φθαλατών και στη γενική υγεία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει την υψηλή συγκέντρωση της BPA και άλλων φθαλατών σε υπογόνιμα ζευγάρια. Παράλληλα, η υψηλή συγκέντρωση των χημικών αυτών στους άνδρες έχει συνδεθεί με χαμηλή τεστοστερόνη και στις γυναίκες με μειωμένα επίπεδα οιστραδιόλης, λιγότερα ωάρια, μικρότερα ποσοστά εμφύτευσης των γονιμοποιημένων ωαρίων και μικρότερα ποσοστά κυήσεων. Παρομοίως, τα πειραματικά μοντέλα σε ζώα έχουν δείξει την αρνητική επίπτωση των ουσιών αυτών στην ωρίμανση των σπερματοζωαρίων, στην έκκριση των ορμονών αναπαραγωγής, καθώς και στην ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στην πρόσφατη μελέτη συμμετείχαν ζευγάρια που προσπαθούσαν να συλλάβουν, αλλά δεν είχαν αναζητήσει κάποια θεραπεία υπογονιμότητας. Τα ζευγάρια συμμετείχαν ήδη σε μια μεγάλη έρευνα για την επίδραση των περιβαλλοντικών χημικών και του τρόπου ζωής στη γονιμότητα, η οποία έχει αναδείξει τη σχέση κάποιων χημικών, όπως είναι ο μόλυβδος και το κάδμιο, με την καθυστέρηση της σύλληψης.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που καταδεικνύεται από τα ευρήματα, είναι η σημασία της εξέτασης και των δύο συντρόφων αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας. Στην παρούσα μελέτη λοιπόν, ενώ δεν βρέθηκε καμία σχέση ανάμεσα στα επίπεδα των φθαλάτων στα ούρα των γυναικών και στην καθυστέρηση της σύλληψης, βρέθηκε ότι στην περίπτωση των ανδρών οι τρεις τύποι φθαλατών συνδέονταν με 20% αύξηση του χρόνου που χρειαζόταν ένα ζευγάρι για να συλλάβει. Παρόμοια αύξηση χρόνου έχει βρεθεί να σχετίζεται με το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Εάν οι ερευνητές είχαν εξετάσει μόνο τα ούρα των γυναικών, η σημαντική αυτή συσχέτιση δεν θα είχε αναδειχτεί.
Πηγή: nih.gov Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ