2014-06-16 02:30:05
Φωτογραφία για Διεθνής Έλληνας ραλίστας ετών 11...
Όταν μπαίνει μέσα στο αγωνιστικό του αυτοκίνητο, μεταμορφώνεται σε επαγγελματία οδηγό, κάθεται σοβαρός στη θέση του, φοράει το κράνος και τις ζώνες του, βάζει μπρος και ξεκινά τον αγώνα drift Καθώς πλησιάζει τις στροφές, στρίβει απότομα το αυτοκίνητο τραβώντας ταυτόχρονα το χειρόφρενο για να γλιστρήσουν οι πίσω ρόδες και πατάει μαλακά γκάζι για να αρχίσει να ολισθαίνει το όχημα.

Πρόκειται για τον 11χρονο Σταύρο Γρύλλη από την Κω, τον μικρότερο οδηγό αγώνων στον κόσμο που οι ικανότητές του στο τιμόνι εντυπωσιάζουν τόσο εντός, όσο εκτός συνόρων. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια το National Geographic του έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα.

Ο μικρός έχει πάρει μέρος σε τρεις συνολικά αγώνες στην Κύπρο και η συμμετοχή του σε έναν από αυτούς, του εξασφάλισε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο μικρότερος οδηγός αγώνων. Ο πατέρας του Μιχάλης είναι μηχανικός αυτοκινήτων και προπονητής του μιας και έχει ανάλογο πάθος για τους αγώνες αυτοκινήτου.


Όπως μας λέει η μητέρα του, ο Σταύρος σε ηλικία δυόμισι χρόνων ξεχώριζε όλες τις μάρκες αυτοκινήτων και στα πέντε του πήρε για πρώτη φορά στα χέρια του το τιμόνι. «Από πολύ μικρός έβλεπε DVD και περιοδικά με αυτοκίνητα σε καθημερινή βάση.

 Μάλιστα, πολλές φορές σταματούσε το βίντεο προκειμένου να δει καλύτερα την εικόνα και να εξετάσει κάτι που του τραβούσε την προσοχή. Δεν παρακολουθούσε δηλαδή απλά για να περνά η ώρα του», αναφέρει η κα Γεωργία και συνεχίζει: «Πιστεύω πως όταν ήρθε η ώρα να πιάσει το τιμόνι στο χέρι του, ήταν κατά κάποιο προετοιμασμένος. Είχε έρθει η ώρα να κάνει πράξη όσα τόσο καιρό έβλεπε».

Ο ίδιος νιώθει ιδιαίτερα ευτυχής γι’ αυτό που κάνει και ποτέ έως τώρα δεν έχει φοβηθεί. «Μου αρέσει πολύ η οδήγηση και όταν μπαίνω μέσα στο αυτοκίνητο είμαι απόλυτα προσηλωμένος σε αυτό που κάνω. Είναι η μεγάλη μου αγάπη», αναφέρει.

Το 2012 το National Geographic της Αυστραλίας επισκέφτηκε την Κω προκειμένου να κάνει ένα αφιέρωμα στον μικρό οδηγό. Στο ντοκιμαντέρ που αφορά στη ζωή του Σταύρου στο σχολείο και την προπόνηση, μιλά μεταξύ άλλων κι ένας καθηγητής Βιοϊατρικής, ο οποίος κατακρίνει τους γονείς του επειδή κατά τον ίδιο, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού τους.

«Η ιδέα ενός μικρού αγοριού να οδηγεί αγωνιστικό αυτοκίνητο, μας σοκάρει διότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Όλοι έχουμε δει βίντεο αγώνων όπου κάποιο αυτοκίνητο βγαίνει εκτός ελέγχου, χτυπά και καίγεται. Μπορείς να εκπαιδεύσεις ένα παιδί να ελέγχει καλά το αυτοκίνητο. Είναι όμως η αίσθηση του κινδύνου, η αίσθηση ότι μπορείς να σκοτωθείς που είναι δύσκολο να την περάσεις σε ένα παιδί. Οι γονείς κάνουν λάθος που επιτρέπουν στα παιδιά να παίρνουν περιττά ρίσκα», αναφέρει στο ντοκιμαντέρ.

Ωστόσο, η μητέρα του έχει διαφορετική άποψη για την επικινδυνότητα της οδήγησης σε τόσο μικρή ηλικία. Όπως μας λέει η κα. Γεωργία, νιώθει απόλυτα ασφαλής όταν ο γιος της οδηγεί κι αυτό είναι κάτι που της έχει μεταδώσει ο ίδιος. «Ο Σταύρος είναι ένα παιδί που δεν υπερβάλει, δεν θα ξεπεράσει τα όρια, θα πάει μέχρι εκεί που νιώθει ότι μπορεί. Του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη διότι παρά το νεαρό της ηλικίας του, η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα τον χαρακτηρίζουν», υπογραμμίζει.

 Ένας ακόμη λόγος που την καθησυχάζει είναι το γεγονός πως ο σύζυγός της έχει κατασκευάσει το αγωνιστικό όχημα του Σταύρου. «Ξέρω ότι είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που του παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια», συμπληρώνει.

Πάντως, η ίδια κατανοεί την αντίδραση του καθηγητή στο ντοκιμαντέρ καθώς, όπως επισημαίνει, τα ίδια μπορεί να έλεγε κι εκείνη αν άνοιγε την τηλεόρασή της και έβλεπε ένα μικρό παιδί να κάνει ένα επικίνδυνο σπορ.

Ωστόσο, μέσα από τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» δίνει τη δική της απάντηση σε όσους την κατηγορούν πως εκθέτει το γιο της κίνδυνο: «Δεν έχει ζήσει κανείς πέρα από εμάς τον Σταύρο ώστε να δει πώς έφτασε αυτό το επίπεδο. Δεν ξύπνησε ένα πρωί και μου ζήτησε να οδηγήσει. Όλα έγιναν βήμα - βήμα και με ωραίο τρόπο. Για να του επιτρέπω να κάνει κάτι τέτοιο, σημαίνει πως το έχω σκεφτεί και τα έχω ζυγίσει όλα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ