2014-06-16 10:10:16
Φωτογραφία για Αιτωλοακαρνανία: Νιτρική απειλή… και πρόστιμο!
Με υψηλό πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει η Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας παρατηρούνται ελλείψεις στην προστασία των υδάτων από τη ρύπανση με νιτρικά. Η είδηση δεν μας αιφνιδιάζει… Στο agrinioreport.com, άλλωστε, έχουμε από τον περασμένο Δεκέμβριο επισημάνει τον κίνδυνο (εδώ), εστιάζοντας στις επιπτώσεις που …ήδη παρατηρούνται σε περιοχές του νομού μας.

Θυμίζουμε ότι στην περιοχή του Μεσολογγίου, στην περιοχή της Αμφιλοχίας, αλλά και στη λίμνη Λυσιμαχεία, έχουν διαπιστωθεί υψηλά ποσοστά νιτρικών. Οι περιοχές αυτές, σύμφωνα με παλιότερη μελέτη που περιήλθε σε γνώση του agrinioreport.com, βρίσκονται στα όριά τους.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών έχουν δείξει ότι τα εκπλύματα νιτρικών γεωργικής προέλευσης και ο ρυθμός δημιουργίας τους είναι συνάρτηση της χρήσης γης (του είδους της καλλιέργειας), του ύψους της βροχόπτωσης και άλλων φυσικών ή ανθρωπογενών παραγόντων. Συνήθως οφείλεται στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη βιομηχανία.


Ειδικά για την Ελλάδα, η εντατικοποίηση της γεωργίας τελευταίες δεκαετίες σε συνδυασμό με την υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της νιτρορύπανσης στα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Τα νιτρικά ιόντα είναι ευκίνητα και μπορεί να μετακινηθούν από τους επιφανειακούς εδαφικούς ορίζοντες στα βαθύτερα στρώματα και στη συνέχεια στον υπόγειο υδροφορέα.

Επομένως, παρατηρείται συγκέντρωση νιτρικών στους υδροφόρους ορίζοντες είτε με την επιφανειακή απορροή η οποία συμβάλλει στη νιτρορύπανση των επιφανειακών αποδεκτών, είτε με τη βαθιά διήθηση η οποία συμβάλλει στην επιβάρυνση των υπόγειων υδροφορέων.

Σύμφωνα με τη σχετική Οδηγία της Ε.Ε. (91/676) η χώρα μας δήλωσε ως ευπρόσβλητες ζώνες αρκετές περιοχές. Τη σχετική μελέτη είχε συντάξει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Η Ελλάδα υιοθέτησε ένα αρχικό ζωνικό πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης με βάση τις περισσότερο «επικίνδυνες» περιοχές, όπου και εφαρμόζονται Σχέδια Δράσης απονιτροποίησης. Φυσικά, η Αιτωλοακαρνανία είναι μονίμως εκτός Το γεγονός, πάντως, ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη καθορίσει το πρόγραμμα για τις περιοχές όπου τα ύδατα ρυπαίνονται από γεωργικές χρήσεις, το γεγονός, δηλαδή, ότι δεν έχει ακόμη καθορίσει μια σειρά από ευπρόσβλητες σε νιτρορύπανση ζώνες και δεν έχει ακόμη θεσπίσει μέτρα, παρ’ ότι η οδηγία για τη νιτρορύπανση άρχισε να ισχύει το 1991, υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την παραπομπή της χώρας μας. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή καλεί επιτακτικά την Ελλάδα να αναλάβει δράση, να καθορίσει περισσότερες περιοχές ως ευπρόσβλητες ζώνες και να εκπονήσει τα ενδεδειγμένα σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το πρώτο και σημαντικότερο ίσως που πρέπει να γίνει, είναι να ενημερωθούν οι αγρότες για τη χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων, ώστε να κατανοήσουν ότι η μείωσή τους δεν συνεπάγεται και ανάλογη μείωση της στρεμματικής απόδοσης. Εξίσου σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί ο εδαφολογικός χάρτης της Αιτωλ/νίας, ο οποίος σε συνδυασμό με προτάσεις αξιολόγησης και χρήσης γαιών θα βοηθούσε σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η εγκατάσταση μονίμου δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του υπογείου νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση, σύμφωνα άλλωστε και με κοινοτική νομοθεσία, θα μας έδινε τη δυνατότητα πρόληψης πιθανόν προβλημάτων.

Στα προληπτικά μέτρα πρέπει να συμπεριληφθούν κι αυτά της αντιδιαβρωτικής προστασίας στις επικλινείς εκτάσεις (οι επιφάνειες δεν πρέπει να παραμένουν ακάλυπτες από βλάστηση, ειδικά στη χειμερινή περίοδο). Επίσης υπάρχουν πολλές άγνωστες στο νομό μας τεχνικές η αξιοποίηση των οποίων, όπως προκύπτει και απ’ τα υφιστάμενα ερευνητικά δεδομένα, μπορεί να πολλαπλασιάσει τις επιδράσεις των λιπασμάτων.

Αυτό σημαίνει μεγάλη απόδοση με ελάχιστη ποσότητα αζωτούχων. Τέλος, όπου είναι εφικτό και απαραίτητο μπορεί να γίνει εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα με καλής ποιότητας νερό.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει τους γεωργούς να ασκούν πραγματικό λειτούργημα στην υπηρεσία της κοινωνίας με την εισαγωγή ή τη διατήρηση μεθόδων παραγωγής που συμμορφώνονται προς την αυξανόμενη ανάγκη προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων του εδάφους και την ανάγκη διατήρησης του τοπίου και του φυσικού χώρου (ΚΑΝ. 1257/99).

Στήριξη παρέχεται στους γεωργούς που αναλαμβάνουν γεωργοπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις διάρκειας τουλάχιστον πέντε ετών. Εάν χρειάζεται, καθορίζεται μεγαλύτερη περίοδος για ιδιαίτερους τύπους ανάληψης υποχρεώσεων ενόψει των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Θυμίζουμε μόνο ότι στην Αιτωλοακαρνανία δεκάδες χωριά εξακολουθούν να υδρεύονται από γεωτρήσεις, …το νερό των οποίων συχνά δεν είναι κατάλληλο προς πόση!!!

Πηγή: agrinioreport
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ