2014-06-17 13:03:04
Φωτογραφία για Τα κόμματα αντιδρούν στη Κύπρο για το Προεδρικό Τζετ
Όπως ήταν φυσιολογικό υπάρχουν αντιδράσεις για την αποδοχή του Προεδρικού για κάλυψη των εξόδων του... προεδρικού τζετ από τον επιχειρηματία Κρις Λαζαρή. Με ανακοινώσεις τους το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ επικρίνουν την συγκεκριμένη απόφαση κάνοντας λόγο για παραβίαση βασικών κανόνων δεοντολογίας.

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ:

Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος και δεδομένης της άρνησης του Προεδρικού να δώσει εξηγήσεις και να απαντήσει στα σημαντικά ερωτήματα που θέσαμε το περασμένο Σάββατο, το ΑΚΕΛ είναι αναγκασμένο να επανέλθει στο ζήτημα της αποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της προσφοράς που του έγινε από επιχειρηματία φίλο του, για δωρεάν παραχώρηση του ιδιωτικού του τζετ.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει αν η σιωπή του σημαίνει επιμονή στην αποδοχή αυτής της δωρεάς ή αν έχουν γίνει δεύτερες σκέψεις από πλευράς του.

Στην περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει στην αρχική του απόφαση, τότε το λιγότερο, καλείται να δώσει εξηγήσεις στην κοινωνία και τους πολίτες γι αυτή του την ενέργεια. Διαφορετικά θα μείνει σοβαρά εκτεθειμένος για την πρόκληση ενός ακόμα αρνητικού προηγούμενου το οποίο θα λειτουργεί υπονομευτικά για τους θεσμούς.


Το ΑΚΕΛ, σε αντίθεση με τον κ. Αναστασιάδη και την παράταξη του, δεν προσεγγίζει το θέμα με διάθεση λαϊκισμού όπως οι ίδιοι και άλλοι έπραξαν, όταν με νόμιμο τρόπο και με διαφανείς διαδικασίες, το κράτος αγόρασε ώρες πτήσεως για τις ανάγκες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αποκλειστικό κίνητρο μας είναι η προστασία των θεσμών και ο σεβασμός στη νομιμότητα, τη διαφάνεια και τη δεοντολογία που πρέπει να διέπει τις πράξεις και τις ενέργειες των εκάστοτε κυβερνώντων. Ασφαλώς καθήκον μας είναι να επισημαίνουμε την τεράστια απόσταση μεταξύ των εύηχων διακηρύξεων και των πράξεων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία κατά τα άλλα έχει διαμορφώσει σχετική Χάρτα Δεοντολογίας, την οποία όμως παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση.

Ανακοίνωση ΕΔΕΚ:

Αντιδεοντολογική η διευθέτηση για τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η ανακοινωθείσα διευθέτηση για τις αεροπορικές μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με έξοδα Κύπριου επιχειρηματία της Βρετανίας αποτελεί παραβίαση στοιχειωδών κανόνων δεοντολογίας και διαφύλαξης του κύρους του κράτους.

«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι απλώς τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια». Δεν είναι δυνατό οι κρατικές αυτοχρεώσεις να αναλαμβάνονται από ιδιώτες.

Αν πράγματι υπάρχει η συγκεκριμένη ανάγκη μία είναι η λύση. Η ανάληψη της απαιτούμενης δαπάνης από το κράτος με διαφανείς διαδικασίες.

Το κύρος του κράτους και του ανώτατου θεσμικού πολιτειακού παράγοντα της χώρας δεν μπορεί να τίθενται υπό αμφισβήτηση. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ