2014-06-18 10:13:28
Φωτογραφία για Με προσωπικό ασφαλείας σήμερα το ΕΣΥ
Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, αντιδρώντας στο νέο σύστημα αξιολόγησης. Συγκέντρωση στις 12 στο Υπουργείο Υγείας.

Την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση που ταλανίζει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας αναδεικνύουν μεταξύ των σοβαρότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, οι Εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. 

Όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αν και βρισκόμαστε στον Ιούνιο, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έτους των Νοσοκομείων έχει ουσιαστικά κλείσει. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για προσλήψεις προσωπικού, αλλά κανείς «νέος μόνιμος εργαζόμενος δεν φόρεσε «ποδιά» τα τέσσερα τελευταία έτη σε Νοσοκομείο, παρ’ ότι αποχώρησαν πάνω από 15.000 Υγειονομικοί με συνταξιοδότηση».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, εφέτος αναμένονται πάνω από 5 χιλιάδες νέες συνταξιοδοτήσεις, ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ζητήματα μετακυλίοντας το κόστος της περίθαλψης στις τσέπες των ασφαλισμένων.


«Επικοινωνιακά προωθείται η πρόσβαση των ανασφάλιστων. Το κόστος όμως θα πληρώνουν οι εξανεμισμένοι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, που προβλέπει νέες συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων, κλινικών οργανικών θέσεων.

«Δούρειος Ίππος, για να περάσει η πολιτική της λιτότητας, οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στα κοινωνικά αγαθά, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, είναι το νέο σύστημα αξιολόγησης», τονίζουν οι Εργαζόμενοι, ξεκαθαρίζοντας ότι αγωνίζονται για να ακυρωθεί.

Όπως σημειώνουν πρόκειται περί βαθμολογικής κατάταξης των εργαζομένων. «Τουλάχιστον το 15% των υπαλλήλων του κάθε Φορέα κατατάσσεται στους βαθμούς από 1 έως 6,9. Σε αυτούς αποσυνδέεται η οργανική θέση από το φορέα «που πήρε κάτω από τη βάση». Τίθενται σε διαρκή κινητικότητα και συστήνουν τη νέα δεξαμενή Διαθεσιμοτήτων - Απολύσεων στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα ανακατανέμεται το ίδιο μισθολογικό κόστος με την καθιέρωση ατομικών μισθών», αναφέρουν, υποστηρίζοντας πως από το 25% των υπαλλήλων που θα κατατάσσεται στους βαθμούς 9 και 10 θα επιλέγονται οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων όλων των επιπέδων. 

Αντιδρώντας σε αυτό το σύστημα αξιολόγησης, 20 χιλιάδες υγειονομική υπάλληλοι έχουν υπογράψει αίτηση με την οποία αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία και παράλληλα προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα, με συγκέντρωση το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Εκεί θα τους περιμένει και ο νέος Υπουργός, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση του για διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας όμως πως είναι υπέρ της αξιολόγησης, η οποία άλλωστε αποτελεί νόμο του κράτους.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ