2014-06-19 08:00:33
Φωτογραφία για ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Ζήτημα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης σκοπεύει να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου με την τρόικα η κυβέρνηση μέσα στο φθινόπωρο. Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό αίτημα θα αφορά στη μείωση του ειδικού φόρου κατά 15-20%. Σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Ενδεχόμενη μείωση του φόρου κατά 15% θα τον οδηγούσε στα 280,5 ευρώ ανά χίλια λίτρα, ήτοι 49,5 ευρώ χαμηλότερα. Με τα σημερινά δεδομένα μια τέτοια μείωση θα είχε επίπτωση περίπου 5 λεπτών του ευρώ στην λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ήτοι 50 ευρώ στα χίλια λίτρα.

Πρέπει να σημειωθεί πως την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% είχε διατυπώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προς την τρόικα ήδη από τον Οκτώβριο του 2013, ωστόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας ήταν αντιθέτως τότε στο ενδεχόμενο αυτό, καθώς ανησυχούσε για την αύξηση της λαθρεμπορίας καυσίμων.


Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς θα είναι η κατακόρυφη μείωση των εσόδων μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατά 440% τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης κατά 71% την σεζόν 2012-2013 και κατά 66% τη σεζόν 2013-2014. Οι συνολικές απώλειες εσόδων στη διετία, εκτιμήθηκαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων στα 700 εκατ. ευρώ κατά τη διετία 2012-2013. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το φθινόπωρο πριν την έναρξη της νέας περιόδου διανομής του καυσίμου.

Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είχε και άλλες παρενέργειες που δεν μπορούν να αποτιμηθούν οικονομικά και οι οποίες είναι προδήλως γνωστές στην τρόικα. Συγκεκριμένα έστρεψε τους καταναλωτές σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης οδηγώντας στην γνωστή περιβαλλοντική επιβάρυνση στα αστικά κέντρα, λόγω της εκτεταμένης χρήσης καυσόξυλων για τη θέρμανση των κατοικιών.

Όλες αυτές οι επιπτώσεις, οικονομικές και μη, θα αναλυθούν τεκμηριωμένα στην τρόικα στις διαπραγματεύσεις του φθινόπωρου και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα συναινέσουν στην μικρή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η οποία ειρήσθω εν παρόδω εκτιμάται ότι δεν θα είναι ικανή να τροφοδοτήσει την λαθρεμπορία.

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ