2014-06-19 08:51:05
Φωτογραφία για Νέες τεχνολογίες και εξειδίκευση προάγουν τον Ιατρικό Τουρισμό στην Ελλάδα
2ο Πολυθεματικό Συνέδριο

Ο πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Γεώργιος Αποστολόπουλος 

Αθήνα

Η ανάπτυξη και χρήση στην Ελλάδα των νέων τεχνολογιών στην Ιατρική και η υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των Ελλήνων ιατρών, αποτελούν τις βάσεις για την δημιουργία ρεύματος ιατρικού τουρισμού στη χώρα με την τόνωση της εθνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Νέες τεχνολογίες στην Ιατρική και τον Ιατρικό Τουρισμό», που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, συμμετέχοντας στις εργασίες του συνεδρίου επεσήμανε ότι, η ενθάρρυνση του ιατρικού τουρισμού, αποτελεί στόχο του υπουργείου και εξήγγειλε, ότι προωθούνται προς ψήφιση, μέχρι το Σεπτέμβριο, διατάξεις με τις οποίες αντιμετωπίζονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για την προσέλκυση ξένων ασθενών. 

«Ο τομέας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ο κατ' εξοχήν τομέας που ενδείκνυται για ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα, διότι το θεσμικό μας πλαίσιο είναι πληρέστερο και πιο προοδευτικό από το αντίστοιχο άλλων χωρών της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Βορίδης. 


Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε τελετή αδελφοποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και της αντίστοιχης της Ρουμανίας. Από ελληνικής πλευράς το πρωτόκολλο αδελφοποίησης υπέγραψαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Ευγ. Κουμαντάκης και Κ. Πάντος, καθώς και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, R. Vladareanu. 

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο προγράμματος e-learning το Πανεπιστημίων Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου παρέχει εκπαίδευση Ρουμάνων ιατρών, βιολόγων και τεχνικών στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Την Κυριακή 15 Ιουνίου, τελευταία ημέρα του πολυθεματικού συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης άτεκνων ζευγαριών για τα αίτια, τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Από τις επιστημονικές ομιλίες που προηγήθηκαν, προκύπτει ότι το 16,5% των ζευγαριών στην Ελλάδα έχουν προβλήματα τεκνοποίησης και από αυτά, το 20% είναι «ανεξήγητης αιτιολογίας». 

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Μαιευτικής, Γεώργιος Πάντος, στο 30%-40% των γυναικών με προβλήματα υπογονιμότητας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ινομυωμάτων. Σήμερα, με την ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας της λαπαροσκοπικής ή υστεροσκοπικής χειρουργικής, με ελάχιστο τραύμα και πόνο, οι γυναίκες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά επιτυχώς, διευκολύνοντας την τεκνοποίηση πριν προχωρήσουν στην εξωσωματική.

Όπως υπογράμμισε ο ειδικός σε θέματα εξωσωματικής, Κώστας Πάντος, στη χώρα μας υπάρχει πολύ υψηλή εξειδίκευση στον τομέα της ανθρώπινης αναπαραγωγής, ώστε να διενεργούνται εξωσωματικές με εξαιρετική επιτυχία και ασφάλεια για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο. Για τους παραπάνω λόγους, άτεκνα ζευγάρια από 32 χώρες του κόσμου εμπιστεύονται τους έλληνες ιατρούς, επωφελούμενα παράλληλα από το σημαντικά χαμηλότερο κόστος έναντι άλλων χωρών της Ε.Ε. και το θεσμικό πλαίσιο για τις εξωσωματικές. 

Διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στα αίτια της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας, το νομικό πλαίσιο που αφορά στις εξωσωματικές και στις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό, στις οποίες η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος. Ειδικότερα, ο Νομικός Σύμβουλος του υπουργού Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, εξειδικευμένος στα νομικά θέματα της παροχής υπηρεσιών υγείας, αναφέρθηκε σε νομικά ζητήματα γύρω από την τεχνολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Τέλος, πρωτοπόρος είναι η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη Ρομποτική Χειρουργική που εφαρμόζεται με εξαιρετική επιτυχία, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Ιδιαίτερα στην Ουρολογία και ακόμη ειδικότερα σε περιπτώσεις όπως ο καρκίνος του προστάτη και της ουροδόχου κύστης, η ρομποτική χειρουργική έχει θεαματικά αποτελέσματα έναντι των άλλων χειρουργικών μεθόδων, τόνισαν οι ουρολόγοι του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, Α. Ανδρέου και Αθ. Μπέκος, ενώ για τα αντίστοιχα αποτελέσματα σε περιπτώσεις καρκίνου του ορθού, λαπαροσκοπικά και ρομποτικά παρουσίασαν εντυπωσιακά συγκριτικά αποτελέσματα, οι χειρουργοί Χρ. Ευθυμιάδης και Χρ. Κοσμίδης.
health.in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ