2014-06-19 09:35:04
Φωτογραφία για Ιράν: Άρχισε η σύνταξη της τελικής συμφωνίας Τεχεράνης και ομάδας 5+1 για τα πυρηνικά
Οι Ιρανοί διαπραγματευτές και αυτοί των χωρών της ομάδας 5+1 άρχισαν σήμερα την σύνταξη του κειμένου της τελικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μολονότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαφορές, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

"Σήμερα αρχίσαμε την σύνταξη του κειμένου της τελικής συμφωνίας (...) ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται πολλές διαφορές", δήλωσε ο Ζαρίφ από την Βιένη, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna, το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις του.

"Θεμελιώδεις διαφωνίες" εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, επέμεινε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο Ιρανός υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν "πολύ δύσκολες κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών".

"Το γεγονός ότι άρχισε η σύνταξη του κειμένου δεν σημαίνει ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία", υπογράμμισε επίσης.


Οι Ιρανοί διπλωμάτες και οι άλλοι της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) άρχισαν την Δευτέρα έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί ως αύριο, για την εξομάλυνση των διαφορών τους προκειμένου να αρχίσει η σύνταξη του κειμένου της τελικής συμφωνίας με την οποία θα δοθεί τέλος στην εδώ και μια δεκαετία διένεξη όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Ιράν και η ομάδα 5+1, που είχαν καταλήξει σε μια προσωρινή συμφωνία τον Νοέμβριο του 2013, ελπίζουν να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία ως τις 20 Ιουλίου, η οποία θα εγγυάται την ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και την άρση του συνόλου των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Στην αντίθετη περίπτωση η ισχύς της προσωρινής συμφωνίας μπορεί να παραταθεί κατά έξι μήνες για να επιτρέψει την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο, το Ιράν ανέστειλε ένα μέρος των πυρηνικών του δραστηριοτήτων με αντάλλαγμα μια μερική αναστολή των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ