2014-06-19 21:00:09
Φωτογραφία για «Βομβαρδίστηκε» από κεραυνούς χτες το βράδυ η Θεσσαλονίκη! (φωτο)
Νύχτα… «αποκάλυψης» φάνταζε η χτεσινή στη Θεσσαλονίκη όπου η καταιγίδα για την οποία προειδοποιούσαν τα δελτία καιρού συνοδεύθηκε από ένα ανελέητο σφυροκόπημα κεραυνών στην ευρύτερη περιοχή της πόλης.

Σίγουρα επρόκειτο για ένα θέαμα πολύ εντυπωσιακό, αλλά ταυτόχρονα και τρομακτικό, με πολλούς Θεσσαλονικείς να επιστρατεύουν τα κινητά τους τηλέφωνα προκειμένου να απαθανατίσουν το εντυπωσιακό φαινόμενο. Ωστόσο, το φαινόμενο ομοβροντιών κεραυνών δεν είναι πρωτόγνωρο για τη Θεσσαλονίκη και την περιοχή της Μακεδονίας γενικότερα, καθώς η εποχή από το Μάιο έως τον Ιούνιο, αλλά και όλη τη θερινή περίοδο γενικότερα παρατηρείται κατά καιρούς. Μπορεί να μην συναντάται βέβαια περίπτωση ανάλογη της περασμένης Τετάρτης όπου η νύχτα γίνεται μέρα από τις πολλές αστραπές, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι με τις πρώτες ζέστες θα έρθει η μέρα ή η νύχτα που θα ακούσουμε αστραπόβροντα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η Θεσσαλονίκη έζησε μια ανάλογη νύχτα τρόμου πριν από πέντε ακριβώς χρόνια
. Τότε η πόλη κυριολεκτικά βομβαρδίστηκε από κεραυνούς αφού το σύστημα ηλεκτρικών εκκενώσεων είχε καταγράψει περίπου 3.000 κεραυνούς σε διάστημα μίας ώρας. Φέτος οι κεραυνοί που καταγράφηκαν ήταν σχεδόν οι μισοί, αφού σύμφωνα με την καταγραφή ξεπέρασαν τους 1.600, αριθμός πολύ μικρότερος, αλλά εξίσου εντυπωσιακός.

Σύνηθες φαινόμενο

Η περίοδος του καλοκαιριού σύμφωνα με τον διευθυντή του τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ κ. Θεόδωρο Καρακώστα είναι αυτή που στην Ελλάδα εντοπίζεται περισσότερο το φαινόμενο να πέσουν περισσότεροι κεραυνοί. «Από τον Μάιο και μετά οι καλοκαιρινές καταιγίδες μπορούν να συνοδευθούν από πλειάδα κεραυνών. Είναι ένα φαινόμενο συνηθισμένο. Δεν είναι απαραίτητο βέβαια να συμβαίνει με μεγάλη ένταση κάθε χρονιά, αλλά κατά περιόδους δύο με τριών ετών», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Καρακώστας. Μέσος όρος για το πόσοι κεραυνοί πέφτουν στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει. «Η ηλεκτρική δραστηριότητα δεν έχει σταθερή εκδήλωση. Δεν είναι όπως οι σεισμοί που μπορούν να έχουν μια περιοδικότητα. Μπορεί να δούμε να πέφτουν κεραυνοί για ένα διάστημα συνεχόμενα ή μπορεί να μη δούμε και καθόλου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνει ο κ. Καρακώστας.

Κίνδυνοι και ελλιπής ενημέρωση

Οι κεραυνοί είναι σίγουρα ένα φαινόμενο που εμφανίζεται απροειδοποίητα και εφόσον δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι. Άλλωστε το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού αγνοεί το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση ηλεκτρικής καταιγίδας. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνο Χουβαρδά, σε περίπτωση καταιγίδας με πολλούς κεραυνούς, εάν βρισκόμαστε σε εσωτερικό χώρο δε θα πρέπει να αγγίζουμε ηλεκτρικές συσκευές και ιδιαίτερα αυτές της τηλεόρασης καθώς μέσω της κεραίας μπορούν να μεταφέρουν το ρεύμα του κεραυνού. «Αν είμαστε σε εξωτερικό χώρο, ο οποίος είναι επίπεδος και νιώθουμε να σηκώνονται τα μαλλιά μας, τότε σημαίνει πως σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ένα βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την επιφάνεια του σώματός μας και την επαφή μας με το έδαφο», εξηγεί ο κ. Χουβαρδάς. Εάν δε θέλουμε να μας χτυπήσει κεραυνός θα πρέπει να αποφύγουμε την επαφή μας με ψηλά αντικείμενα, ενώ θα πρέπει να αποφύγουμε να βρισκόμαστε κοντά σε μεγάλες μάζες νερού.

Αιτία πυρκαγιάς

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, οι καταιγίδες που είχαν πλήξει την περιοχή της Χαλκιδικής είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς. Ένας κεραυνός χτύπησε στα ξημερώματα της Κυριακής μια δύσβατη δασική περιοχή κοντά στο κάμπιγκ του Αρμενιστή, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά η οποία και κατέκαψε αρκετά στρέμματα δασικής έκτασης.

Κάτι τέτοιο δεν είναι άγνωστο αφού οι κεραυνοί ευθύνονται για το 10% των δασικών πυρκαγιών. Πάντως οι ηλεκτρικές εκκενώσεις καταγράφονται από το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από τη στιγμή που ένας κεραυνός πέσει στη χώρα ένα σύστημα υπολογισμού τίθεται σε εφαρμογή προκειμένου να εντοπίσει το σημείο και να το προσθέσει στο χάρτη συμβάντων.

(Φωτό Γιώργος Βελλίδης)
karfitsa.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ