2014-06-20 21:05:53
Φωτογραφία για Επιστολή Ένωσης Παιδιάτρων προς Υπουργό Υγείας
Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.

Μη κερδοσκοπικό σωματείο

Έδρα: Λεωφόρος Κηφισίας 58, 15125 Μαρούσι

Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7, 151 21 Πεύκη

Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797

E-mail: [email protected]

ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 

Υπουργό Υγείας

A' Βάθμια Εκπαίδευση Σπουδών Υπουργείου Παιδείας

Β' Βάθμια Εκπαίδευση Σπουδών Υπουργείου Παιδείας

Γενική διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Τμήματα Β' και ΣΤ'

Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας

Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντιδας Υγείας Τμήμα Γ'

Κατάρτισης προγραμμάτων

ΠΙΣ

Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς

Παιδιάτρους και μέλη του Συλλόγου μας

​Αξιότιμε κε Υπουργέ Παιδείας,

Με αφορμή την εφαρμογή του νέου ΑΔΥΜ​ για την εγγραφή των μαθητών στα σχολεία, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή και να ζητήσουμε την παρέμβασή σας για την ορθή εφαρμογή του, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σημαντικό αυτό πρόγραμμα πρόληψης των μαθητών/τριών.


Το νέο ΑΔΥΜ, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά με την μορφή αυτή στην χώρα μας, αποτελείται από δύο έντυπα. Από τα δύο αυτά έντυπα το ένα δίδεται να συμπληρωθεί από τον Παιδίατρο και να το επιστρέψει ο γονιός στο σχολείο, και το άλλο, με την ονομασία "φύλλο ιατρικής εξέτασης", ΠΡΕΠΕΙ να δίδεται από το σχολείο στους γονείς προκειμένου να συμπληρώσουν οι ίδιοι στοιχεία από το ιστορικό του παιδιού τους, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα ενδεικτικό υπόδειγμα λήψης ιστορικού και φυσικής εξέτασης του παιδιού από τον Παιδίατρο.

Ανεξάρτητα από τις όποιες αδυναμίες του νέου αυτού ΑΔΥΜ, το μείζον πρόβλημα την στιγμή αυτή είναι ότι το φύλλο ιατρικής εξέτασης ΔΕΝ ΔΙΔΕΤΑΙ από τα σχολεία στους γονείς. 

Από την ερμηνευτική εγκύκλιο σας παραθέτουμε:

"β) Το Α.Δ.Υ.Μ. συμπληρώνεται μετά από προληπτική ιατρική εξέταση που περιλαμβάνει ιστορικό και φυσική εξέταση, σύμφωνα με το «Φύλλο Ιατρικής Εξέτασης για το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή» (συνημμένο 2). Το εν λόγω Φύλλο Ιατρικής Εξέτασης (Φ.Ι.Ε.) αποτελεί ένα ενδεικτικό υπόδειγμα λήψης ιστορικού και φυσικής εξέτασης του παιδιού το οποίο περιλαμβάνει δύο ενότητες με ερωτήσεις και παραμέτρους που διευκολύνουν την εκτίμηση της κατάστασης υγείας του παιδιού καθώς και ειδικότερα πεδία όπου συμπληρώνονται πρόσθετα στοιχεία και συμπεράσματα από το ιστορικό και τη φυσική εξέταση, καθώς και η εμβολιαστική κάλυψη. 

Στο (Φ.Ι.Ε.) τίθεται η ημερομηνία της εξέτασης, η υπογραφή και η σφραγίδα του ιατρού ενώ σε διακριτό πεδίο υπογραφεί ο γονέας/ κηδεμόνας για την ακρίβεια των στοιχείων του ιατρικού ιστορικού που παρέχονται."

Με τον τρόπο αυτό δεν εξυπηρετείται η σχεδίαση του ΑΔΥΜ, αφού ο γονιός τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει/αναγνωρίζει την σημασία του φύλλου ιατρικής εξέτασης και έχει την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα έγγραφο που είναι τυπικό και θέλει μόνο την υπογραφή από τον γιατρό.

Σύμφωνα με τον νόμο, 

"β) Το ΑΔΥΜ:

i. στην παράγραφο 2.α αναφέρεται ότι το Α.Δ.Υ.Μ. έχει προληπτικό χαρακτήρα, αποσκοπεί στην προστασία και την προάσπιση της υγείας και της ζωής των μαθητών και των μαθητριών καθώς και τη στήριξη αυτών, με τη λήψη μέτρων."

Κε Υπουργέ,

Ζητούμε να παρέμβετε, να επιστήσετε την προσοχή και να δώσετε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε το φύλλο ιατρικής εξέτασης να αρχίσει να μοιράζεται μαζί με το ατομικό δελτίο μαθητή. Για όσους από τους γονείς επιθυμούν να το κατεβάσουν από το διαδίκτυο, να ενημερωθούν από τα σχολεία για την ύπαρξη και την σημαντικότητα του φύλλου ιατρικής εξέτασης, και που ΠΡΕΠΕΙ να το έχουν μαζί τους κατά την συμπλήρωση του ΑΔΥΜ.

Σας επισυνάπτουμε σχετική παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για το ίδιο θέμα, καθώς και την σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Θα σας παρακαλούσαμε επίσης όπως μετά την σχετική ενημέρωσή σας, μας ενημερώσετε, ώστε να ενημερώσουμε και εμείς με την σειρά μας τα μέλη μας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γραμματεύς

Κ. Νταλούκας Παιδίατρος                       Δ. Φούσκας Παιδίατρος
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ