2014-06-22 05:18:09
Φωτογραφία για Ποιοί και πώς μπορούν να γλυτώσουν τα 650 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος
Παράταση για τη διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών ελευθέριου επαγγέλματος ή επιχείρησης έως και τις 25 Ιουλίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι γλιτώνουν μια σειρά από επιβαρύνσεις, όπως είναι η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών για το χρόνο έως και την υποβολή της αίτησης διακοπής εργασιών στην εφορία Τι σημαίνει αυτό; Αν για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που ασκούσε κάποιο επιτήδευμα έως το τέλος του 2011 και πλέον δεν το εξασκεί είτε γιατί έγινε μισθωτός είτε γιατί πλέον λόγω της κρίσης δεν έχει κάποιο εισόδημα αυτό έχει μέχρι και στις 25 Ιουλίου τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών. Να διακόψει δηλαδή την άσκηση του επαγγέλματος δηλώνοντας ότι ουσιαστικά η διακοπή έγινε στο τέλος του 2011. Με άλλα λόγια για την περίοδο που δεν ασκούσε πραγματικά το επάγγελμα δεν θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές, να υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις κλπ.


Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Χατζάκης είχε λάβει αρκετές επιστολές από τις ενώσεις των φοροτεχνικών, οι οποίες ζητούσαν η προθεσμία να παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς, όπως ισχυρίζονταν, λόγω της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων τα λογιστικά-φοροτεχνικά γραφεία δεν προλαβαίνουν εκ των πραγμάτων να διεκπεραιώσουν τις εργασίες.

Να σημειωθεί ότι το τέλος επιτηδεύματος για όσους έχουν μπλοκάκι, διαμορφώνεται ως εξής:

- οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ.

- το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ

- οι επιχειρήσεις που ασκούν εμπορική δραστηριότητα σε τουριστικές περιοχές και περιοχές με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους θα κληθούν να καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος ύψους 800 ευρώ.

- οι επιχειρήσεις που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και εδρεύουν σε περιοχή με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος ύψους 1.000 ευρώ

- οι εργαζόμενοι με "μπλοκάκι" (έχουν έγγραφη σύμβαση και τουλάχιστον το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχονται από έως 3 εργοδότες) καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ.

Πηγή: fpress
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η πατατοσαλάτα της τεμπέλας...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η πατατοσαλάτα της τεμπέλας...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ