2014-06-22 13:52:25
Φωτογραφία για Πανεπιστημίο Πατρών: Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για Δημιουργία Δικτύου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών
Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν, την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014, το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών «Χάρισε Ζωή», με το σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» και το «Καραϊσκάκειο» Ίδρυμα της Κύπρου, με στόχο την οργάνωση και λειτουργία δικτύου κέντρων εθελοντών δοτών αρχέγονων αιματικών κυττάρων, μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου και συναφών ιστών και κυττάρων.

Μέσα από το νέο δίκτυο τέθηκαν τα θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη δέσμευση και συνεργασία του Χάρισε Ζωή – ΚΕΔΜΟ Πανεπιστημίου Πατρών, του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του «Όραμα Ελπίδα» στο πολύτιμο ανθρωπιστικό έργο διεύρυνσης της εθνικής και παγκόσμιας Δεξαμενής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, ώστε κάθε Έλληνας, Κύπριος ή άλλος ασθενής που χρήζει μεταμόσχευσης να έχει αυξημένη πιθανότητα ανεύρεσης μοσχεύματος. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους τα τρία κέντρα θα αναλάβουν κοινές δράσεις που θα επικεντρώνονται στην:


 Ενημέρωση και εγγραφή εθελοντών δοτών.

 Εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων εθελοντών δοτών (τυποποίηση).

 Αναζήτηση συμβατών δοτών και παροχή μοσχευμάτων σε ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών (αρχέγονων αιματικών κυττάρων).

 Προώθηση της έρευνας και την ανταλλαγή προσωπικού με σκοπό την εκπαίδευση και την διεύρυνση γνώσεων.

 Διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων με σκοπό τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης στον πληθυσμό και την επιστημονική κοινότητα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σήμερα μονάχα το 0,003% του ελληνικού πληθυσμού συμμετέχει στις δεξαμενές δοτών (ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά / πληθυσμό διεθνώς), σε αντίθεση με την Κύπρο όπου 1 στους 10 Κυπρίους είναι εθελοντής δότης μυελού των οστών. Εάν, όμως, μέσα από δράσεις όπως αυτή της υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας, κατορθώναμε να εγγράψουμε 160.000-180.000 Έλληνες εθελοντές, τότε οι ασθενείς μας θα είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες -λόγω κοινών κληρονομικών χαρακτηριστικών μεταξύ ομοεθνών- να βρουν τους συμβατούς δότες που θα τους χαρίσουν το πολύτιμο δώρο της ζωής.

Το Σύμφωνο υπέγραψαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Γιώργος Παναγιωτάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, Δρ. Παύλος Κωστέας, στο χώρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».

Η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, αναφερόμενη στην υπογραφή του Συμφώνου είπε μεταξύ άλλων : «Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για την Ελπίδα και για τον Σύλλογο ‘Όραμα Ελπίδας’. Μια στιγμή που, χάρη στην καλή σας διάθεση και την πολύτιμη στήριξή σας, ενώνουμε τα χέρια για την δημιουργία ενός δικτύου κέντρων εθελοντών δοτών μυελού οστών και αρχέγονων αιματικών κυττάρων. Το Πανεπιστήμιο Πατρών με φορέα το Κέντρο που έχει δημιουργήσει Προσέλκυσης και Ενημέρωσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, που είναι γνωστό ως ΚΕΔΜΟΠ, και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα της Κύπρου, ήταν ανέκαθεν, αλλά σήμερα γίνονται και επίσημα, σημαντικοί σύμμαχοί μας στη μάχη κατά του καρκίνου. Η προσπάθειά μας αυτή ξεκινά από το κοινό μας όραμα της οικοδόμησης μιας μεγάλης βάσης δοτών αρχέγονων αιματικών κυττάρων και από τη βαθύτατη πεποίθησή μας ότι ο εθελοντισμός αποτελεί το μοναδικό μέσο ουσιαστικής ανθρωπιστικής προσφοράς.

Με συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός πως αυτή η πρωτοβουλία που επισημοποιείται σήμερα, αποτελεί μια συμμαχία αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, με όρους και κανόνες εθελοντισμού, με στόχους ειρηνικούς και ανθρωπιστικούς. Μια συμμαχία που δημιουργεί μια ξεχωριστή οδό συνεργασίας και χτίζει μια γέφυρα σωτηρίας από την Ανατολική Μεσόγειο προς ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, όλων των φυλών και όλων των χωρών που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητή Γιώργο Παναγιωτάκη και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Δρ. Παύλο Κωστέα που υπήρξαν οι βασικοί μας συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια. Ο καθένας από την πλευρά του έχει επιτελέσει ένα σπουδαίο έργο στον τομέα της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών. Ο κ. Πρύτανης και το Πανεπιστήμιο Πατρών με το πρωτοποριακό τους έργο έχουν καταστήσει την Πάτρα μία από τις πρώτες ελληνικές πόλεις που έχουν κέντρο εθελοντών δοτών. Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα αποτελεί κορυφαίο κέντρο στο είδος του καθώς έχει τοποθετήσει την Κύπρο στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό εθελοντών δοτών συγκριτικά με τον πληθυσμό της. Το παράδειγμα και το πρότυπο που αποτελεί παγκοσμίως είναι άξιο κάθε επιβράβευσης και θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Κωστέα για την καθοριστική συμβολή του σε αυτό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης την Πρόεδρο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Δρ Πόπη Κανάρη που στάθηκε κοντά μας σε όλη αυτή την διαδικασία. Επίσης ευχαριστώ τον Καθηγητή Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη, που είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΚΕΔΜΟΠ, καθώς την κα Αννίτα Κουμουλή, υπεύθυνη του αρχείου Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, που είναι σήμερα κοντά μας. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την σημαντική τους συμβολή στην συνεργασία αυτή, τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» καθηγητή Στέλιο Γραφάκο, την Καθηγήτρια Γενετικής Αικατερίνη Μεταξωτού που εκπροσώπησε στις εργασίες το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ελπίδας» και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κύριο Εμμανουήλ Παπασάββα».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κωστέας είπε: «Αξιότιμη κα Βαρδινογιάννη και κε Πρύτανη, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, παιδιά, είναι τιμή μου που είμαι σήμερα μαζί σας. Θα σας πω ότι μετά από 17 χρόνια δουλειάς στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα μετά από 150 χιλιάδες εθελοντές δότες σε ένα μικρό νησί, έχω μάθει μόνο ένα πράγμα: Μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα! Χρειαζόμαστε βοήθεια, χρειαζόμαστε συνεργασία. Έχουμε την ανάγκη ακόμη περισσότερων εθελοντών δοτών και επομένως η πρόθεσή μας είναι να δουλέψουμε μαζί σας, με τη δική σας συνεργασία με τη δική σας υποστήριξη και εμείς, με το δικό μας το κομματάκι, να συνεισφέρουμε στο να βοηθήσουμε να γίνει αυτό το κοινό όραμα, ενός κόσμου χωρίς λευχαιμία, πραγματικότητα».

Η κα Βαρδινογιάννη σε αναγνώριση της συνεργασίας και της συμβολής του κ. Κωστέα και του κ. Παναγιωτάκη στο έργο της «Ελπίδας», τους απένειμε την τιμητική πλακέτα του Συλλόγου.

Περισσότερες πληροφορίες για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα www.xarisezoi.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ