2014-06-24 02:27:06
Φωτογραφία για Οι φτωχότεροι έχουν πληγεί ακόμα περισσότερο από την κρίση
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει λιγότερο όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα σε σχέση με τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού με χαμηλότερο εισόδημα. Ιδιαίτερα ακραίο είναι το χάσμα στην Ισπανία, γράφει η γερμανική Zeit Online.

Αυτό δείχνουν τα στατιστικά δεδομένα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Μεταξύ 2007 και 2011 παρέμεινε στάσιμο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών των κρατών- μελών του ΟΟΣΑ. Την περίοδο αυτή, ωστόσο, το εισόδημα του λιγότερο από 10% του πληθυσμού έπεσε κατά 1,6% ανά έτος.

Είναι ιδιαίτερα σαφές το χάσμα στην Ισπανία, καθώς η Infographic παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία που δημιούργησε η Statista για την ZEIT ONLINE. Το 10% του ισπανικού πληθυσμού με τα υψηλότερα εισοδήματα έχουν υποστεί σχετικά μικρές μειώσεις. Στο μέρος του πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα, αυτό μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Σε καμία άλλη χώρα-μέλος του ΟΟΣΑ, το χάσμα δεν ήταν τόσο μεγάλο.


Ωστόσο, ακόμα και στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ιταλία, παρατηρήθηκε αυτή η εξέλιξη. Οι πλούσιοι γενικά είχαν μικρότερες απώλειες από τους φτωχούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Αυστρία αυξήθηκε το εισοδηματικό χάσμα επειδή έχασε εκεί οι χαμηλότερα αμειβόμενοι έχασαν το 10% του εισοδήματος τη στιγμή που τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα, το είδαν να αυξάνεται κατά 10%.

Στον παρακάτω πίνακα που δείχνει την εξέλιξη του εισοδήματος από το 2007 έως το 2011, οι χώρες που παρουσιάζονται με τη σειρά από την αριστερή πλευρά προς τη δεξιά πλευρά της οθόνης είναι: Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Χιλή, Πολωνία και Σλοβακία.

Με μπλε χρώμα απεικονίζονται όλοι, με πράσινο χρώμα οι ομάδες πληθυσμού με μεταβολή άνω του 10% και με καφέ οι ομάδες πληθυσμού με μεταβολή κάτω του 10%.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ