2014-06-26 12:12:07
Φωτογραφία για Στα 200 δις ολόκληρη η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών της Κύπρου
Κατατέθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από πλευράς του Υπουργού Εσωτερικών η επανεκτίμηση της... ακίνητης περιουσίας σε τιμές 2013 με τον αρμόδιο Υπουργό Σωκράτη Χάσικο να δηλώνει ότι η φορολογία φέτος θα είναι χαμηλότερη από την περσινή.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ότι η ιδιωτική περιουσία με τιμές 2013 ανέρχεται στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από την επικαιροποίηση προστέθηκαν άλλες 300,000 περιουσίες.

Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τον Σεπτέμβρη του 2013 την επανεκτίμηση της ακίνητης περιουσίας αλλά και τα περιθώρια που θα είχε το Κτηματολόγιο, αφού επρόκειτο και για μια μνημονιακή υποχρέωση όπως αυτό ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.

“Ολοκληρώθηκε λοιπόν, φαίνεται ότι έχουμε μια περιουσία αξίας 200 δισεκατομμυρίων, (το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας) και σε αυτή δεν περιλαμβάνονται ιδιοκτησίες Τ/κ, ούτε και κρατικής γης”, είπε.


Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της επανεκτίμησης μπορεί το ΥΠΟΙΚ μαζί με το τμήμα εσωτερικών προσόδων να προχωρήσει στον καθορισμό των τελών για φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας.

Στο νομοσχέδιο που ενέκρινε σήμερα το ΥΣ, προβλέπονται επίσης τέλη για υποβολή ενστάσεων και προβλέπεται ο χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να γίνουν οι ενστάσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι οι φορολογίες φέτος θα είναι χαμηλότερες από τις περσινές.

“Είπαμε σε πρώτη φάση ότι δεν μπορεί να είναι πιο ψηλές και σε δεύτερη φάση όπως είπε και ο ΥΠΟΙΚ θα είναι χαμηλότερες από τις περσινές”, είπε.

Πρόσθεσε ότι η εκτίμηση που ολοκληρώθηκε αποτελεί εργαλείο στα χέρια του ΥΠΟΙΚ και του Φόρου Εισοδήματος για τον καθορισμό της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας.

“Μιλούμε για επικαιροποίηση των αξιών σε τιμές 2013, δηλαδή από το 1980 που ήταν οι προηγούμενες σήμερα έχουμε επικαιροποιημένες στη βάση της αξίας του 2013. Αυτό είναι μια δουλειά που έπρεπε να γίνεται τουλάχιστον ανά πενταετία, στην Κύπρο μας πήρε 30 τόσα χρόνια να επικαιροποιήσουμε αυτές τις τιμές για αυτό και η αντίδραση του κόσμου”, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, άλλο να φορολογείται ένα χωράφι, άλλο να φορολογείται ένα οικόπεδο και άλλο η οικοδομή επί του οικοπέδου.

“Όλα αυτά λοιπόν ήταν άγνωστα άρα δεν μπορούσε να υπάρξει και δίκαιη φορολογία”, πρόσθεσε.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ακόμη ότι έχουν αυξηθεί οι ιδιοκτησίες στη βάση της επικαιροποίησης κατά 300,000.

“Και είναι αυτό που μας οδηγεί -λογικά πάντοτε -ότι οι φετινές φορολογίες θα είναι πιο χαμηλές από τις περσινές διότι μπήκαν άλλες 300,000 ιδιοκτησίες”, κατέληξε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ηρθε η ώρα του Κουρδιστάν;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ηρθε η ώρα του Κουρδιστάν;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ