2014-06-27 11:10:04
Φωτογραφία για Στο τραπέζι η επανεξέταση και μείωση 3 χαρατσιών
Σε αξιολόγηση θέτει τα μέτρα των μνημονίων η κυβέρνηση με στόχο να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών και να πραγματοποιήσει τη στροφή προς την κοινωνία με φόντο τις εθνικές εκλογές. Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να εξετάσει τη σχέση της απόδοσης των μέτρων με το κοινωνικό κόστος που προκάλεσαν.

Ειδικότερα στο τραπέζι μπαίνει και η επανεξέταση όλων των χαρατσιών των μνημονίων, όπως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, το πετρέλαιο θέρμανσης και το τέλος επιτηδεύματος, με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει: «Ήρθε ή ώρα να δούμε ποιος πληρώνει τη νύφη».

Πρώτη προτεραιότητα είναι να δημιουργηθεί μία «εργαλειοθήκη» που θα χρησιμοποιηθεί στη διαπραγμάτευση με την τρόικα κατά την αξιολόγηση του φθινοπώρου αλλά και ως βάση για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

«Εμμένουμε στους δημοσιονομικούς στόχους. Η γραμμή μένει ίδια. Αλλά, πρέπει να ξέρουμε εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο. Χρειάζεται "ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας" όλων των πολιτικών. Να ικανοποιηθεί ο πολίτης και να βλέπει το "άσπρο φως" στο τέλος της ημέρας και, παράλληλα, να ικανοποιείται η ανάγκη να ισοσκελίζονται οι προϋπολογισμοί», είπε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.


Το βασικό στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και ταυτόχρονα οι πολίτες να δουν ότι κάτι πάει καλά. «Το ζήτημα είναι πώς μία πολιτική επηρεάζει την οικονομία και πώς επηρεάζει τον προϋπολογισμό. Αυτό θα έπρεπε να το είχαμε κάνει δύο χρόνια πριν (σ.σ. την "ανάλυση ευαισθησίας") και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τους δανειστές» τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος και συνέχισε: «Πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε, και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε».

Βασική προϋπόθεση προκειμένου η τρόικα να δεχτεί εναλλακτικές προτάσεις από την Αθήνα είναι να υλοποιηθούν τα 12 προαπαιτούμενα και η χώρα να είναι αξιόπιστη έναντι των δανειστών. «Παρότι η τρόικα δεν είναι η θεά που νομίζετε, οι πιέσεις είναι λογικές από τους δανειστές» σημείωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Για την πορεία υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων, αναμένεται να ενημερωθεί το Euro Working Croup, την προσεχή Δευτέρα 30 Ιουνίου, από τον νέο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Χριστόδουλο Στεφανάδη, ενώ η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιουλίου.

Σημαντική προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο είναι και η αντιμετώπση της φοροδιαφυγής, η οποία χαρακτηρίζεται «ο κουμπαράς» προκειμένου να ελαφρυνθεί ο πολίτης. «Είναι ο μόνος τομέας που μπορούμε να βρούμε λεφτά και έσοδα. Τομή είναι η ηλεκτρονικοποίηση και η αποφυγή επαφής πολίτη και εφορίας και η επένδυση σε υποδομές», τόνισε παράγοντας του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται να επανεξετάζει τα μέτρα των μνημονίων φαίνεται ότι δεν θα βρεθούν εύκολα τα χρήματα για την αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων. Το οικονομικό επιτελείο παραπέμπει σε ανακοινώσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα και αφού υπάρξει συνεννόηση με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Το θέμα προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση καθώς η αποκατάσταση των μισθών σε δικαστικούς και ενστόλους μετά τις δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν σημαίνει επιβάρυνση που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε πως μετά τους δικαστικούς θα υπάρξει αποκατάσταση μισθών και για τους ενστόλους, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί πιστώσεις από τον προϋπολογισμό.

«Η κυβέρνηση προκειμένου να καταβληθούν τα αναδρομικά προς τους ενστόλους και ό,τι άλλο έπεται των αποφάσεων σε εκτέλεση της σχετικής δικαστικής απόφασης εξετάζει τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που δημιουργείται», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Πηγή: Real
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ