2014-06-27 21:40:16
Φωτογραφία για Με επιτυχία δόθηκε η παράσταση της Ομηρικής Ιλιάδας στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας - Δείτε φωτό
Το θεατρόφιλο κοινό της Πάτρας έδωσε δυναμικό παρών το βράδυ της Πέμπτης 26 Ιουνίου 2014, στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο όπου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου παρουσιάστηκε η παράσταση "Ιλιάδα" σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού.

Η ιδιαίτερη παράσταση «Ιλιάδα» του Ομήρου σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού άφησε το δικό της ιδιαίτερο στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα της Δυτικής Ελλάδας, το φετινό καλοκαίρι.

Το κοινό που πλησίασε τα χίλια άτομα, χειροκρότησε θερμά τους συντελεστές στο τέλος της παράστασης. Οι επευφημίες ήταν έντονες ενώ ακούστηκαν και μπράβο. Δεν έλειψαν ωστόσο και οι θεατές που βρήκαν μεν την παράσταση αριστουργηματική σε πολλά σημεία αλλά χωρίς "οικονομία" όσον αφορά την...εξοντωτική, κουραστική όπως αποδείχθηκε διάρκεια που παρά την περικοπή κάποιων σκηνών για τις ανάγκες της περιοδείας, άγγιξε τελικά τις τρεισήμιση ώρες.


Η παράσταση που είχε σύγχρονη ματιά και πολλή ενέργεια και δυναμισμό, ξεκίνησε στις 21.30 και με ένα διάλειμμα περίπου είκοσι λεπτών ολοκληρώθηκε γύρω στις 1.15 μετά τα μεσάνυχτα!

Ξεχωριστή ήταν η μουσική που περιελάμβανε και ήχους από μοιρολόι και πίπιζα (υπήρχε και ένας μουσικός στην σκηνή που έπαιζε live ήχους με κρουστά όργανα και τύμπανα) ενώ η σκηνή της αναμέτρησης Αχιλλέα και Έκτορα, από τις καλύτερες της παράστασης, είχε για βασικό της σκηνικό στοιχείο μία τεράστια ρόδα τρακτέρ!

Ιδιαίτερη σημασία είχε δοθεί και στην εξαιρετική πράγματι κίνηση των ηθοποιών, ένας συνδυασμός χορού και αθλητικών κινήσεων.

Όλοι επίσης είχαν να πουν τα καλύτερα για την λογοτεχνική δύναμη και βαρύτητα που προσέδιδε στην παράσταση της "Ιλιάδας" που θα ταξιδέψει και στην Ισπανία, η μετάφραση και ερμηνευτική απόδοση του Δημήτρη Μαρωνίτη, ο οποίος και ήταν παρών στις πρώτες κερκίδες του Αρχαίου Ωδείου ενώ κατόπιν συνεχάρη μαζί με τους Βαγγέλη Πολίτη και Γιώργο Κοζία, τον Στάθη Λιβαθινό και τους ηθοποιούς στα παρασκήνια.

Η παράσταση, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, "επιχείρησε και πέτυχε να μετατρέψει το Ομηρικό κείμενο, σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες, σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Η πρωτεύουσα της Αχαϊας, ευτύχησε να απολαύσει μια παράσταση μέσα από την οποία αναδείχθηκε το μνημειώδες κείμενο του Ομήρου, στη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, δραματουργικά επεξεργασμένο μέσα από μια σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά".

Όσο για την απορία που αρκετοί είχαν γιατί η παράσταση δεν ολοκληρωνόταν με τον περίφημο "Δούρειο Ίππο", το τέχνασμα των αρχαίων Ελλήνων με το οποίο άλωσαν τελικά την Τροία μετά από δέκα χρόνια προσπαθειών, αυτή η αναφορά και περιγραφή δεν υπάρχει στις ραψωδίες της "Ιλιάδας"! Η παράσταση ολοκληρώνεται με τον θρήνο και την διαπίστωση της συμφοράς, του θανάτου και της αιχμαλωσίας από τον Πρίαμο και την Εκάβη.

Οι φωτό είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Επιμέλεια - Τ.ΜΑΡΤΑΤΟΣ
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ