2014-06-28 09:50:10
Φωτογραφία για Mπορούν να Κάνουν 90.000 Like, Bullying στον Κατσουράνη;
Το αεράκι που φυσούσε αραιά και που, έμοιαζε με χάδι στα ιδρωμένα πρόσωπα της μικρής παρέας. Μια παρέα ανδρών επέλεξε να καθίσει κάτω από το λαμπερό, βραζιλιάνικο ουρανό, αντί να κλειστεί και να παραδοθεί στη θαλπωρή του air condition που υπάρχει στους εσωτερικούς χώρους του όμορφου ξενοδοχείου, στην πόλη - Κόουτς, μήπως πρέπει να ξεκινήσεις με τον Κατσουράνη στα χαφ;

- Κι εγώ το ήθελα. Αλλά είδα μια σελίδα στο Facebook με 90.000 likes, για να μην τον βάλω.

- Ε αφού το λένε αυτοί Είναι προφανές πως η σκηνή και ο διάλογος που μόλις διαβάσατε είναι υποθετικός, στα όρια του γελοίου. Αλλά γελοίο δεν είναι επίσης να κάνουν 90.000 άνθρωποι like σε μια σελίδα, παροτρύνοντας τον -ούτως ή άλλως- ξεροκέφαλο, Φερνάντο Σάντος, να μην ξεκινήσει τον Κατσουράνη στο αρχικό σχήμα, στον αγώνα με την Κόστα Ρίκα;

Αφού χαμογελάμε με τον «ρομαντισμό» αυτών που πατάνε like και «γεμίζει» η ζωή τους, ας μείνουμε λίγο στο «πρωτοφανές γεγονός». Ανάλογα φαινόμενα  έχουν εμφανιστεί πολλές φορές κατά το παρελθόν. Όπως αυτή:


1998. Γαλλία. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ δέχεται ένα σκληρό μαρκάρισμα από τον Ντιέγκο Σιμεόνε. Και ανταποδίδει. Ο Κιμ Μιλντ Νίλσεν του δείχνει την κόκκινη κάρτα, η Αγγλία μένει με 10 παίκτες και εν τέλει, εκτός διοργάνωσης. «10 γενναία λιοντάρια και ένα… χαζό αγόρι». Αυτός ήταν ένας από τους πιο soft τίτλους των επικριτικών πρωτοσέλιδων για τον μετέπειτα μεγάλο σταρ. Για πολύ καιρό, ακόμη και οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, γιουχάριζαν τον παίκτη τους.

Η παραπάνω ιστορία είναι απολύτως αληθινή. Και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ θα χαιρόταν πολύ εάν είχε εφευρεθεί το Facebook και οι οπαδοί έμεναν απλά στο like μιας ανάλογης σελίδας. Εκείνος όμως έφτασε να μπει στο γήπεδο και να σηκώνουν οι αντίπαλοι οπαδοί 80.000 κόκκινες κάρτες. Δεν πρέπει να ένιωσε καλά. Αλλά η συνέχεια τον δικαίωσε, έκανε τους φιλάθλους, όχι μόνο της Αγγλίας, αλλά και της υφηλίου, να υποκλιθούν στο ταλέντο του.

Ο Κώστας Κατσουράνης μπορεί να μην πάρει κάποια εκδίκηση για αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα. Αλλά να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να τον ανακηρύξουμε θύμα bullying, είναι τραβηγμένο. Και δεν χρειάζεται να κάτσω με ένα κοντέρ για να δω πόσα χιλιόμετρα έτρεξε.

Ο πατρινός άσος έχει τρέξει πολλά χιλιόμετρα στην καριέρα του και επειδή τα έτρεξε με επιτυχία, είναι και ακριβοπληρωμένος. Μαγκιά του. Κανείς δεν του τα χάρισε. Μην εξαπατάστε, δεν υπάρχουν καλοκάγαθοι ιδιοκτήτες ομάδων να δώσουν σε κάποιον που συμπαθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Τα πολλά χρήματα που έχει βγάλει ο Κώστας Κατσουράνης και η αναγνωρισιμότητα που τυγχάνει, είναι απόρροια της  απήχησης που τυγχάνει το ποδόσφαιρο στο εξωτερικό και τη χώρα μας.

Ο έλληνας αμυντικός μέσος είναι και αυτός ένα μέλος του star system. Άρα, απολαμβάνει όλο το πακέτο, καλών και δεινών, με το οποίο συνοδεύεται ο τίτλος αυτός. Άσε που αυτού του επιπέδου οι ποδοσφαιριστές έχουν ακούσει όλες τις βρισιές που μπορεί να ακούσει ο μέσος άνθρωπος, στη μέση ζωή του, σε ένα και μόνο ντέρμπι.

Άρα, για ποιο bullying μιλάμε;

Δεν υπάρχει ένας αδύναμος που να βιώνει εκφοβισμό, απειλή. Ανάμεσα στους 90.000 που έχουν πατήσει like, θεωρεί κανείς πως μπορεί να είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο Πεπ Γκουαρδιόλα ή ο Κάρλο Αντσελότι; Πάντα θα υπάρχουν haters, ακόμη και στο ποδόσφαιρο. Ειδικά στο ποδόσφαιρο. Τι είναι οι άνθρωποι που ξόδεψαν 2 δευτερόλεπτα για να πατήσουν like στη συγκεκριμένη σελίδα; Τυφλοί οπαδοί, άλλοι που απλά θέλησαν να το κάνουν για χαβαλέ ή κορίτσια που έχουν δει τρία ματς στη ζωή τους και θέλουν να είναι μέλη ενός γενικότερου συνόλου.

Όλοι όμως μέλη της ελληνικής κοινωνίας, μην ξεχνιόμαστε!

Θα στεναχωρηθεί ο Κατσουράνης; Θα έχει μειωμένη απόδοση; Πώς θα αντιδράσει; Μια είναι η παρότρυνση…

Ας το κάνει όπως ο Μπέκαμ.

vice.com / Γιώργος Πράτανος
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ